Column

Op zoek naar Wilderskiezers kwam ik uit bij Gerard Joling

Gerard Joling was zaterdagavond op tv. Er was iets met K3, het nieuwe K3. SBS zond het uit. In de VARAgids stond dat het om een 'realityprogramma' ging. 'Klaasje, Marthe en Hanne geven een kijkje in hun nieuwe leven.'

Op de site van Gerard Joling is een rijtje maatschappijkritische columns te vinden.Beeld anp

Omdat ik vrijdag al behoorlijk wat had gedronken en de jaren gaan tellen, was ik thuisgebleven. Ziggo zond Real-Atlético uit, maar daarna was er weer eens geen reet op tv. Toevallig stuitte ik op Gerard Joling. Dat kwam goed uit. 's Ochtends had ik op de opiniepagina van de krant gelezen dat ik me meer moest inleven in de sores van de Wilderskiezer. Volgens collega Martin Sommer is dat te prefereren boven een harde journalistieke aanpak.

Ik koos voor Gerard Joling en zijn sores. Ik heb hem een keer in het echt gezien, in een restaurant in Bergen was dat. Bergen wordt vaak een kunstenaarsdorp genoemd, maar wij moesten het doen met Gerard Joling. Als hij iets zei, begon iedereen in zijn gezelschap heel hard te lachen, het leek wel afgesproken.

De mevrouw met wie we op pad waren, bleek Gerard Joling te kennen. Het kwam tot een korte ontmoeting. Gerard Joling was hoffelijk en attent. Hij had een bruin gezicht. Toen hij een snedige opmerking maakte, moest iedereen lachen, wij ook. Sympathieke gast, ik moest het toegeven.

Hij schrijft ook. Op zijn site is een rijtje maatschappijkritische columns te vinden. De laatste bijdrage is getiteld 'Ergernis en zorgen' en dan weet je eigenlijk al genoeg, Gerard Joling een beetje kennende. Zijn zorgen betreffen onder meer 'heren uit andere landen'. Daarnaast wordt alles bedorven door de PvdA in het algemeen en voorzitter Hans Spekman in het bijzonder. Lodewijk Asscher is 'het lieve meelopertje' en 'een knuffelbeertje'. Verder verliezen we de ene verworvenheid (Zwarte Piet) na de andere (negerzoen). De verstopeieren van de HEMA kwamen te laat voor de column.

Het hele land gaat naar de kloten. Het wachten is op het moment dat de zomer aanbreekt en onze vrouwen het dragen van hun bikini wel kunnen vergeten omdat reeds genoemde 'heren uit andere landen' daar niet tegen kunnen. Ook heeft minister Kamp ('emotieloze man') de mensen in Groningen in de kou laten staan. Reken er maar op dat hij straks gebruik gaat maken van een riante wachtgeldregeling.

Kortom, 'de burger blijft zitten met de ellende'.

Zo was het wel weer mooi geweest met dat inleven in de sores van de Wilderskiezer, een man van middelbare leeftijd met haarimplantaten en een vermogen van om en nabij de 10 miljoen euro, maar dat terzijde. Gerard Joling is trouwens helemaal geen Wilderskiezer, het lijkt alleen maar zo.

'Ik ben echt geen fan van Geert Wilders', schrijft hij halverwege zijn column.

Toen wist ik nog niks en kon ik weer opnieuw beginnen.

Sylvia Witteman is deze week met vakantie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden