LezersbrievenDinsdag 21 april

Op vakantie? Doe aan woningruil

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 21 april.

Een gezin viert vakantie in een vinnexwijk in Den Bosch.  Beeld Marcel van den Bergh / Volkskrant
Een gezin viert vakantie in een vinnexwijk in Den Bosch.Beeld Marcel van den Bergh / Volkskrant

Brief van de dag: vakantie in de anderhalvemetersamenleving

Uitkijken naar de komende ­vakantie zit er voor veel mensen niet in. En juist na weken of misschien wel maanden van thuiswerken en thuis blijven, is het zo belangrijk om een stip aan de horizon te zien.

Je ergens op kunnen verheugen. Dit vraagt om een creatieve oplossing: woningruil. Denk ­alvast na over met wie je van ­woning zou kunnen ruilen als de maatregelen van de intelligente lockdown iets gaan versoepelen. Met familie, vrienden of collega’s? Met mensen die je vertrouwt?

Een weekje in een ander huis, met ander speelgoed voor de kinderen, een andere supermarkt, eventueel een andere tuin, dat voelt toch als vakantie? Het is dan nog steeds mogelijk om je aan de regels van de intelligente lockdown te houden.

En bij woningruilen met een gesloten beurs hou je een deel van je vakantiegeld over. Zodat je kan doneren aan een goed doel. Een win-win-win voor de 1.5-metersamenleving.

Bora Aten, De Rijp

Dankbaarheid

Wat een geweldige fotoreeks over de artsen en verpleegkundigen van de covid-afdelingen. Je ziet hoe ontzettend moe ze zijn van het langdurige op-de-tenen-lopen. Je ziet ook veel verdriet in het gezicht, vooral in de ogen. Zelfs de lachjes ogen moe. Twee maanden oorlogsgebied. Geen privéleven. Elke dag ellende. Geen tijd voor verwerking. Hoe kunnen we dit ooit nog goedmaken?

Stef Ogier, Roermond

Gemiste kans

Een prachtige fotoreportage. Maar waarom toch weer alleen de artsen en verpleegkundigen? Op die afdelingen werken óók schoonmakers en voedingsassistenten. De voedingsassistenten geven zwaar zieke mensen eten, smeren soms zelfs ‘een laatste beschuitje’ en maken dus ook zeer ­ingrijpende dingen mee, waar ze ook nog niet eens voor opgeleid zijn. Ik vind het verdrietig dat zij nu wéér niet dezelfde aandacht krijgen als de artsen en verpleegkundigen. Een ­gemiste kans.

Annemiek Bakers, ’s Gravenmoer

Opbloeiers

Er is een groep kinderen waarvoor de schoolsluiting (heel) ongunstig uitpakt. De krant staat er vol van, en ­terecht. Maar zullen we het ook eens hebben over de kinderen die momenteel enorm opbloeien? Ze zitten in iedere klas, ook in mijn groep 3/4/5. Hun ouders vertellen mij dat hun kind goed gedijt bij rustige dagen, ouders die vaker thuis zijn en de eigen spulletjes om zich heen. Ze vervelen zich geen moment. Bij deze gezinnen is de sfeer beter dan voorheen. Ik hoop erg dat iedereen die dit herkent, bij zijn kind of misschien wel bij zichzelf, lessen trekt uit deze periode. Gaan we straks weer in volle vaart vooruit? Of pakken we de rust voor onszelf en tijd voor elkaar?

Marieke Mittelmeijer, Amsterdam

Scholen

Het Outbreak Management Team stelt dat het heropenen van basisscholen waarschijnlijk leidt tot meer besmettingen tussen ouders en kinderen, maar hierdoor zal de ic niet overbelast raken. Fijn voor alle gezonde ouders en hun kinderen. Wel lastig voor de kinderen met ouders uit een risicogroep. Wat zeg je tegen hen als papa of mama straks op de ic ligt? In ieder geval is de school dan open om ze op te vangen.

Olga Willemsen, Groningen

Drinkwater

Midden in de coronacrisis dient de volgende plaag zich al aan: droogte.

Vitens slaat alarm, een miljard liter extra drinkwater verbruikt. Waarom niet landelijk een hoog watertarief invoeren boven een redelijke hoeveelheid per persoon, van laten we zeggen een dubbeltje per liter?

Me dunkt dat al die schoonspuiters, tuinsproeiers en autowassers even nadenken als het een tientje kost in plaats van een paar cent. En anders heb je met miljarden extra dubbeltjes heel wat geld om te investeren in een toekomstbestendig ­waterbeheer.

Martin Willemse, Uithoorn

Drinkwater (2)

We zijn meer drinkwater gaan gebruiken, omdat we nu meer thuiszitten. Zijn we echt meer de tuin gaan sproeien, douchen, poepen en plassen? Natuurlijk niet: we zijn massaal meerdere keren per dag 20 seconden onze handen aan het wassen.

Aafje Sierksma, Wageningen

Ondernemerschap

Ik vind het onbegrijpelijk dat veel ‘ondernemers’ na slechts enkele weken intelligente lockdown de digitale gemeentelijke- en UWV-loketten bestormen. Of er wordt massaal gefraudeerd of veel ondernemers zijn geen knip voor de neus waard. De afgelopen jaren is er veel geld verdiend en groeide de economie als kool. Een beetje verstandige ondernemer zal toch wel wat geld opzij gezet hebben voor mindere tijden?

Frans Pas, ondernemer, Den Haag

Bijstand

Zouden al die mensen die nu voor 90 procent door de Staat betaald (gaan) worden, zich herinneren dat ze vorige keer stemden op partijen die voor marktwerking, kleinere overheid, lagere belastingen, lagere uitkeringen en de eigen broek ophouden waren?

Dolf Hartveldt, Wassenaar

Corona-app

Een corona-app die het gedrag van 17 miljoen Nederlanders moet gaan sturen. Dan denk ik aan grote, mislukte ict-projecten bij de Belastingdienst, de IND, de politie, het UWV, de pgb’s, Defensie, de Waterschappen. De uitnodigingen voor een parlementaire enquête kunnen verstuurd worden.

Frank Heibloem, Baarn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden