CommentaarGriekse economie

Op structurele hervormingen is Griekenland vooralsnog niet te betrappen

Griekenland is van het financiële infuus af, maar veel redenen om de champagne te ontkurken zijn er niet.

Een demonstrant zwaait met een vlag van de Europese Unie met daarin een euroteken. Op de achtergrond het Griekse parlementsgebouwBeeld EPA

Griekenland staat weer op eigen benen. Het wordt losgekoppeld van het Europese financiële infuus en gaat weer zelfstandig geld lenen. Het land is daar inmiddels sterk genoeg voor, nu het begrotingstekort is veranderd in een overschot en de economie groeit.

Het is verleidelijk te concluderen dat de eurozone de Griekse crisis uiteindelijk goed heeft opgelost. EU-president Donald Tusk feliciteerde Griekenland met zijn hervormingen en de rest van Europa vanwege de vertoonde solidariteit. Maar te veel zelfgenoegzaamheid is ongepast.

De eurocrisis is vooral bezworen door ECB-president Mario Draghi. Dankzij zijn geldinjecties en de ongekend lage rente, kunnen alle Europese schulden met gemak gefinancierd worden. Hoe erg is het om geld aan Griekenland te lenen, als de rente zo laag is als nu?

Ja, de Grieken hebben hervormd, maar het zijn vooral relatief makkelijke hervormingen geweest. De btw werd verhoogd, de lonen werden verlaagd. Een structurele hervorming om de Griekse economie concurrerender te maken en te zorgen dat iedereen netjes belasting betaalt, is vooralsnog uitgebleven.

Van de solidariteit waar Tusk over spreekt, is geen sprake geweest. Europa redde de Grieken vooral uit eigenbelang. Europese banken hadden veel geld aan Griekenland geleend. Een Grieks faillissement zou een nieuwe financiële crisis inluiden en de euro waarschijnlijk uit elkaar doen spatten. De hulp werd schoorvoetend verleend na eindeloze onderhandelingen die het lijden van de Grieken nodeloos hebben gerekt.

Een muntunie zonder politieke unie blijft ook in de toekomst een bron van spanning en nieuwe crises. Er zijn twee oplossingsrichtingen denkbaar. Of Europa groeit verder naar een politieke unie, maar daar lijken te veel Europeanen tegen gekant. Of de muntunie wordt minder hecht, door bijvoorbeeld de mogelijkheid te creëren landen tijdelijk uit de euro te zetten.

Zolang Europa er niet in slaagt deze ingrijpende hervormingen door te voeren, kan het continent zo weer getroffen worden door een crisis, zeker als Draghi besluit de monetaire teugels aan te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden