Media inMexico

Op sociale media worstelt Mexico met ouderwets machismo

Een meisje van 16 wordt seksueel misbruikt en vervolgens voorwerp van spot en hoon, van nota bene een vrouwelijke youtuber. Die zit in de cel, en is nu de gebeten hond. Heel Mexico volgt dit drama vol ouderwets machismo.

Youtuber Caeli die de aanval heeft ingezet op haar collega YosStop. Beeld -
Youtuber Caeli die de aanval heeft ingezet op haar collega YosStop.Beeld -

Mexicaanse media zijn al maanden in de ban van een nieuwsitem dat op het eerste gezicht showbizz lijkt, maar bij nadere inspectie een van de lelijkste kanten van de samenleving belicht. ‘Ik ben me bewust geworden van de kracht van woorden’, stelde internet-ster Yoseline Hoffman deze week in een handgeschreven briefje dat haar vriend plaatste op haar Instagram-account met 7 miljoen volgers. De 30-jarige YosStop (artiestennaam) heeft geen toegang tot internet in de vrouwengevangenis Santa Martha Acatitla in Mexico-Stad.

‘Een maand geleden werd ze gearresteerd voor het bezit van kinderporno, nadat drie maanden eerder het slachtoffer aangifte had gedaan. YosStop was zeker niet de enige met de video op haar telefoon, maar omdat ze in een van haar YouTube-video’s (5,7 miljoen volgers) met haar telefoon in de hand commentaar gaf op de beelden, zit ze nu vast.

Veel mensen stuurden elkaar drie jaar geleden een video door waarin een 16-jarig meisje tot seksuele handelingen werd gedwongen door vier minderjarige jongens. Tijdens een feestje dwongen de jongens haar een fles in haar vagina te stoppen. Ze namen hun daad op en deelden het filmpje. Het slachtoffer, Ainara Suárez, werd mikpunt van spot. Op dat moment mengde YosStop zich in de nare hype. Suárez was een ‘slet’ die in ruil voor sigaretten zelf om de mishandeling had gevraagd, stelde de vlogger.

Dinsdag publiceerde de website Aristeguinoticias.com, het medium van de gerenommeerde journalist Carmen Aristegui, de laatste ontwikkelingen. Terwijl Hoffman via haar handgeschreven bericht sympathie probeerde terug te winnen, opende youtuber Caeli de aanval op haar collega. YosStop voerde al acht jaar een haatcampagne tegen haar, stelde Caeli (15,8 miljoen volgers). Hoffman noemde haar onder andere ‘hoer’ in een van haar video’s.

YosStop zou ook Mika Lascuráin het leven zuur hebben gemaakt, zei Caeli in de video ‘Caeli breekt de stilte vs YosStop’. Lascuráin was een jonge transgendervrouw die haar eerste stappen zette in de influencerwereld en werd opgemerkt door Hoffman. YosStops opmerkingen over Mika’s uiterlijk werden haar teveel, beweerde Caeli, ze pleegde zelfmoord. De krant Milenio publiceerde een profiel onder de kop ‘Wie was Mika Lascuráin?’ Het stuk beschrijft hoe YosStop Lascuráin belachelijk maakte in een video getiteld ‘Wie is dat rare wijf?’ De krant Excelsior deed met onverholen leedvermaak verslag van de lage opkomst van een protestmars voor YosStop: ondanks miljoenen volgers, waren er maar vijf mensen. Hoffmans vriend nam het voor haar op. Ze stond zowel in de rechtbank als in de media terecht, zei hij.

Hoffman is product van een samenleving waarin dagelijks tien vrouwen slachtoffer zijn van femicide: vermoord om het vrouw zijn. Bijna de helft van de Mexicaanse vrouwen maakt in hun leven seksueel geweld mee. Zelden wordt aangifte gedaan, nog minder zaken worden opgelost. De enorme straffeloosheid maakt dat mannen vaak naar geweld grijpen als oplossing voor problemen in hun ongelijke relaties met vrouwen.

Terwijl de jongste generatie zaagt aan de poten van het machismo, een door mannen gedomineerde cultuur, roepen de veranderende tijden bij veel oudere en/of mannelijke Mexicanen grote weerstand op. President López-Obrador bijvoorbeeld, een zestiger, zet de feministische strijd steevast weg als een aanval op zijn politieke beweging.

Misbruikslachtoffer Suárez kreeg een beetje gerechtigheid dankzij de arrestatie van Hoffman. Justitie doet nog onderzoek naar haar mannelijke belagers en pakte deze woensdag een van hen, een 19-jarige jongen, op. Suárez heeft ook zelf inmiddels bijna 60 duizend Instagramvolgers. De misbruikvideo heeft haar niet gebroken. In haar posts toont ze trots haar lichaam. Dit keer geen gestolen beelden, maar haar eigen foto’s. Haar lichaam, haar keuze.

Joost de Vries is correspondent Zuid-Amerika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden