commentaar gentech

Op eigen houtje een baby ‘maken’: een brug te ver?

Hoe verontrustend een genetisch gemanipuleerde baby uit China ook is, we zullen er ons toch toe moeten verhouden.

‘Blauwe ogen? Jongetje? Hoog IQ? Een Chinese wetenschapper wil graag aan al uw babywensen voldoen.’ ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers liet er dit weekeinde geen misverstand over bestaan. Het genetisch sleutelen aan baby’s, zoals een Chinese arts heeft gedaan, is een brug te ver. ‘Het is ook een ethische grens die in het huidige regeerakkoord is getrokken’, aldus de politicus.

Die kritiek is terecht. Wie genetische wijzigingen aanbrengt in een embryo, doet dat per definitie zonder instemming van het kind, én van diens nageslacht: genetische veranderingen zijn immers erfelijk. Een uitgangspunt dat dan geldt, is de morele plicht om het nog ongeboren kind niet in te perken in zijn mogelijkheden.

Anderzijds is de Chinese baby uitzonderlijk: een eigenzinnige geleerde die op eigen houtje een baby ‘maakt’. Het voorval illustreert vooral wat er dreigt als overheden zich afzijdig houden.

Genetische manipulatie van embryo’s is zo eenvoudig, dat het vroeg of laat zal worden aangeboden in landen als Mexico of Brazilië, verwachten experts. Baby’s op bestelling bewijzen dat de wetenschap een kortere tijdshorizon heeft dan de politiek.

Die situatie dwingt tot reflectie, in plaats van categorische afwijzing. De medische behandelpraktijk kent talloze ingrepen die men ooit ethisch onkies vond, van het implanteren van varkenshartkleppen tot het injecteren van ziektekiemen om baby’s te beschermen tegen ziekte. Toch zijn zulke behandelingen aanvaard, omdat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Zelfs genetische ‘manipulatie’ van embryo’s is tot op zekere hoogte geaccepteerd: het selecteren van gezonde embryo’s is bij bepaalde indicaties sinds 1997 toegestaan.

In het regeerakkoord staat nóg iets: ‘Verruiming van de huidige regelgeving is een zeer fundamentele kwestie die niet los gezien kan worden van een bredere discussie. Het kabinet zal deze discussie stimuleren.’

Aan politici als Segers de opdracht om, na de eerste schrik, ook die belofte na te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.