ColumnMichelle Cottles

Op een gegeven moment ga je je toch afvragen: Wat houdt die baan van Sarah Huckabee Sanders eigenlijk in?

Sarah Huckabee Sanders, de officiële perswoordvoerder van het Witte Huis, breekt met de traditie om de nieuwsmedia te woord staan.

Sarah Huckabee Sanders is persvoorlichter van het Witte Huis. Beeld REUTERS
Sarah Huckabee Sanders is persvoorlichter van het Witte Huis.Beeld REUTERS

Op dinsdag werd er weer eens een record gebroken door het Witte Huis onder Trump: nooit eerder vond er zo lang geen officiële persconferentie plaats.

Met 43 dagen en geen eind in zicht, is daarmee het vorige record van 42 dagen zonder persvoorlichting, dat in maart werd gevestigd gebroken, en dat record volgde weer op dat van 41 dagen stilte, dat in januari werd gevestigd.

Op een gegeven moment ga je je toch afvragen: wat houdt die baan van Sarah Huckabee Sanders eigenlijk in, als perswoordvoerder van het Witte Huis?

Het dagelijks bijpraten van de pers was altijd een van de kerntaken van de perswoordvoerder. Het Witte Huis gaf zijn draai aan het actuele nieuws, verslaggevers drongen aan op meer informatie of opheldering en ergens in dat spel van geven en nemen werd het publieke belang gediend.

Onder president Trump zijn zulke bijeenkomsten zo goed als afgeschaft. Sinds 1 januari heeft Sanders twee officiële persbijeenkomsten gehouden. Ook heeft ze een reputatie opgebouwd van in het algemeen niet ingaan op vragen van de media.

Waarschijnlijk tot genoegen van haar baas. Trump richt zich liever tot het publiek via het veilige Twitter, waar de waarheid en het afleggen van rekenschap niet op de eerste plaats komen. In januari droeg hij (in een tweet) Sanders zelfs op om de persbijeenkomsten voortaan ‘maar te laten’. Heeft een perswoordvoerder van het Witte Huis die niet bereid is de pers te woord te staan wel recht op haar van belastingcenten betaalde salaris?

In het geval van Sanders is die toenemende onbereikbaarheid misschien zelfs wel minder verontrustend dan haar gebrek aan geloofwaardigheid; dat probleem kwam weer eens duidelijk naar voren toen het Mueller-rapport afgelopen donderdag verscheen.

Sarah Huckabee Sanders is persvoorlichter van het Witte Huis. Beeld AP
Sarah Huckabee Sanders is persvoorlichter van het Witte Huis.Beeld AP

De staf van de speciale aanklager geeft verschillende voorbeelden van momenten waarop Sanders in haar officiële hoedanigheid keihard tegen de media en het Amerikaanse volk heeft gelogen.

Toen FBI-directeur James Comey in mei 2017 werd ontslagen, beweerde Sanders, toen nog assistent-perswoordvoerder, bij twee gelegenheden dat zij van ‘talloze’ huidige en voormalige FBI-agenten had gehoord dat de meeste FBI-mensen geen vertrouwen meer in hem hadden. Toen ze daarover later in het onderzoek van Mueller naar werd gevraagd, gaf Sanders toe dat dit niet waar was, of, nou ja, dat het haar was ‘ontvallen’ in ‘de hectiek van het moment’.

Al even onwaar was de bewering van Sanders dat Trump géén misleidende verklaring had opgesteld voor zijn zoon Donald Jr. over de ontmoeting in juni 2016 in de Trump Tower tussen Russische bemiddelaars en hooggeplaatste figuren uit Trumps campagneteam. De advocaten van Trump vertelden de onderzoekers dat de president die verklaring wel degelijk had opgesteld.

Sanders is altijd bereid om als het zo uitkomt de feiten overboord te gooien. Ze is dan misschien niet trouw aan haar rol, maar wel degelijk aan de aanpak van haar baas: als je op iets wordt betrapt, ga je meteen in de tegenaanval en begin je te tieren over onrechtvaardige vervolging. Toen ze vorige week in ABC’s Good Morning America een vraag kreeg over haar ‘hectiek van het moment’-smoes, zei Sanders: ‘Het spijt me dat ik geen robot was zoals de Democratische Partij die tweeënhalf jaar lang maar bleef beweren dat er absoluut zeker een samenzwering was tussen de president en zijn team en de Russen.’

Met dergelijke reacties haalt de perswoordvoerder vast een wit voetje bij deze president. Ze staan haar al niet netjes, maar laten vooral zien hoe ongeschikt Trump is voor zijn eigen rol.

Dit is een ingekorte versie van Michelle Cottles column in The New York Times. Vertaling: Leo Reijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden