ColumnLisa Bouyeure

Op de nieuwe app Poparazzi is het verboden voor selfies – een verademing

null Beeld
Lisa Bouyeure

Wie de hoogtijdagen van Facebook heeft meegemaakt – de jaren voordat er in grote paniek kettingbrieven met privacystatements werden rondgestuurd omdat anders, heus waar, je profielfoto zou worden gebruikt in advertenties voor kalknagelolie en aambeienzalf – kent vast nog wel het scherpe onderscheid tussen foto’s die mensen van zichzelf deelden en foto’s waarin ze door anderen waren getagd. Zelf heb ik die tweede, minder fortuinlijke categorie al jaren geleden verborgen voor kijkers, maar hier een sfeerimpressie: blikjes bier, lodderige oogjes, glimmend voorhoofd, frikandellen, onderkin, maniakale lach, glimmende wangen, poging om in één hap een heel stokbrood te eten. Mijn profielfoto’s, daarentegen, zijn om door een ringetje te halen.

Dat onderscheid werd met de komst van Instagram (2010) en Snapchat (2011) alleen maar groter. De apps gingen fotobewerkingsmogelijkheden aanbieden, waardoor het concept ‘door een ringetje halen’ veel meer is gaan behelzen dan alleen een voordelige foto uitkiezen.

Er werd het afgelopen decennium uitgebreid gepraat over wat dat met het zelfbeeld van jongeren zou doen, die dag in, dag uit langs perfecte plaatjes swipen en zo het gevoel krijgen dat ook zij aan die absurde standaard moeten voldoen. Een cosmetisch arts muntte zelfs de term Snapchat-dysmorfie nadat er steeds meer jonge vrouwen bij hem aanklopten die met een ingreep hier en daar op hun bewerkte selfies hoopten te gaan lijken.

Wat dat betreft is Poparazzi, de nieuwe socialemedia-app die twee weken geleden werd gelanceerd, een welkom tegengeluid. Het is er streng verboden voor selfies en je profiel wordt opgebouwd uit de foto’s die je vrienden van je maken, en vice versa. Voor de Facebookgeneratie: denk het mapje ‘getagde foto’s’ maar dan niet langer weggemoffeld achter je zorgvuldig gecureerde eigen selectie. Op Poparazzi heb je je imago weliswaar een beetje in de hand – ongewenste foto’s kun je van je profiel verwijderen – maar verder ben je geheel aangewezen op hoe je er in de ogen van je vrienden uitziet. En ja, dan heb je dus weleens een onderkin.

Vooralsnog zitten er vooral jongeren met een iPhone op; de app is alleen nog voor iOS beschikbaar en de snelste adepten van nieuwe sociale platforms zijn nu eenmaal zelden van middelbare leeftijd. Zo zie ik de tienerdochter van een vriendin lachend op de grond liggen, haar benen in een lege prullenbak gestoken. De jongen die haar handen vasthoudt heeft een klein staartje boven op zijn hoofd. Verderop rijdt een man gewikkeld in een grote wollen deken op een lichtgevend stepje, rent een meisje achter een grasmaaier aan en springt de een na de ander uitgelaten in het water. Het ziet er erg feestelijk en ongekunsteld uit allemaal, maar laten we even afwachten wat de influencers gaan doen.

‘Take a photo of a friend nearby’, vraagt Poparazzi nadat ik de app op mijn telefoon heb geïnstalleerd. Best een normale vraag, want ik heb albums vol met foto’s van friends nearby, maar op sociale media is hij baanbrekend. ‘Wat houdt je bezig?’, vraagt Twitter zijn gebruikers. ‘Waar denk je aan?’ wil Facebook weten. Op TikTok wordt automatisch je selfiecamera aangezwengeld, hetzelfde geldt voor Snapchat en Instagram Stories. Grappig feitje: Lucebert schreef hier in 1952 al een sonnet over: ik/ mij/ ik/ mij// mij/ ik/ mij/ ik// ik/ ik/ mijn// mijn/ mijn/ ik.

Nog een lichtpuntje aan dit nieuwe sociale medium: het is geen vervanging van een sociaal leven. Voor een kleurrijk profiel moet je toch echt achter dat beeldscherm vandaan om live interactie te hebben met echte vrienden. En laat dat nou de perfecte postcoronabezigheid zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden