Lezersbrieven

Op de keper beschouwd horen panda's uit te sterven

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 12 januari.

Lykele van der Broek: 'Op de keper beschouwd zouden panda's eigenlijk moeten uitsterven.' Beeld null
Lykele van der Broek: 'Op de keper beschouwd zouden panda's eigenlijk moeten uitsterven.'

Brief van de dag: Panda's hebben er niet echt zin in

In de miljoenen jaren dat onze planeet bestaat, zijn er talrijke diersoorten ontstaan die zich verder hebben ontwikkeld. Maar zijn er ook vele diersoorten weer uitgestorven omdat ze zich niet konden aanpassen aan hun veranderende leefomstandigheden. Dat is het kenmerk van evolutie en ook de mens is uit dat proces voortgekomen.

De laatste honderd jaar heeft diezelfde mens helaas een onevenredig grote invloed uitgeoefend op het versneld verdwijnen van een aantal diersoorten. Dat lot blijft de panda bespaard, maar alleen omdat in China fokprogramma's zijn opgezet en overal in de wereld fraaie verblijven worden gebouwd voor dit aandoenlijke symbool van pogingen tot conservatie.

Op de keper beschouwd zouden panda's eigenlijk moeten uitsterven. Hun habitat is niet ernstig (door de mens) aangetast, de dieren leven solitair, kennen een eenzijdig dieet dat ze maar matig verdragen, zijn ernstig onvruchtbaar en hebben bovendien geen zin in de paringsdaad. Ze hebben zich als soort eenvoudigweg onvoldoende ontwikkeld.

Lykele van der Broek, Roermond

Wietteelt

Als CDA-leider Buma zegt dat legalisering van de wietteelt een overwinning voor de drugscriminelen is, dan heeft hij er weinig van begrepen. Juist legalisering zal, door het instorten van de prijzen, de criminelen hard treffen. Er is dan geen droog brood meer te verdienen in deze handel.

Jos Oostveen, Vianen

Vrouwen en topposities

Minister Bussemaker wil honderd vrouwelijke hoogleraren erbij. Dit past bij het voortdurende pleidooi voor meer vrouwen in topposities. Als evenwicht zou het goed zijn als de minister ook vaker zou pleiten voor een grotere vertegenwoordiging van vrouwen in de bouw, als stratenmaker, havenwerker enzovoort. Ze kan daarmee de schijn vermijden dat de vrouwelijke elite goed voor zichzelf zorgt.

Frank van den Tempel, Amersfoort

Bussemaker kan de schijn vermijden dat de vrouwelijke elite goed voor zichzelf zorgt. Beeld null
Bussemaker kan de schijn vermijden dat de vrouwelijke elite goed voor zichzelf zorgt.

Dicht op de huid

Uw krant besteedde afgelopen zaterdag in Vonk aandacht aan de kwestie dat de werkgever het personeel op de werkvloer steeds dichter op de huid zit. Het kan nog verder gaan: een werkgever die het personeel ook buiten de werkvloer dicht op de huid zit. Zo krijg ik voor mijn functioneringsgesprek de volgende vraag: 'Voor welke verantwoordelijkheden van je job spring je 's morgens uit bed en voor werk deel van je job duw je liever op de snooze knop?'

Het is de bedoeling dat ik die vraag eerst schriftelijk beantwoord en dat het antwoord vervolgens in een 'open' gesprek met de chef wordt besproken. Saillant is dat die vraag wordt gesteld in het bedrijf waarvan de Volkskrant een belangrijk onderdeel is: de Persgroep.

Kees Smedes, Hoorn

Alleen maar nette mensen

Opeens stonden we in de hal waar de muntjes uitgedeeld werden en waar we Arnon Grunberg ook een hand konden geven. 'Wat fijn dat u er bent', zei hij. Nou, dat vonden wij ook, maar ook fijn dat hij er was. Met de muntjes gingen we naar de bar, waar opnieuw een lange rij stond, maar uiteindelijk kwamen we wel aan de beurt natuurlijk. Zo gaat het altijd. Je denkt, er komt nooit een einde aan die eindeloze rij en opeens sta je vooraan. Ik bestelde een witte wijn, een cola en een fanta en zo zochten we een mooi plekje waar we nog net met z'n drieën konden zitten. Andere mensen hadden een geeltje gekregen waarop ze een Voetnoot van maximaal 149 woorden konden schrijven. Ik heb er één gelezen van een aardige meneer die naast mij zat.

Een aardige mevrouw leende nog een pen van mij, maar zij liet mij haar Voetnoot niet lezen. Wel kreeg ik mijn pen terug. Zo gaat dat onder Volkskrantlezers.

Het waren allemaal aardige mensen, alleen maar nette mensen eigenlijk.

Ate Vegter, Monnickendam

Gezonde irritatie

Helemaal eens met Max Westermans opiniestuk over Obama. In tegenstelling tot hem ben ik er echter voor ook de ruimte te geven aan columnisten als Eppink. Zij brengen een gezonde irritatie teweeg die ervoor zorgt dat er goede tegenargumenten worden gezocht om hun redenatie te weerleggen.

Ik ben overigens zeer benieuwd naar de columns van Eppink als we een tijdje Trump als president hebben ervaren. Hij is immers de ultieme neoliberaal.

Derk Berends, Vorden

Eigenwaarde

Het doet zo zeer heet de nieuwe documentaire van Heleen van Royen, over haar dementerende moeder. Wat is het toch met die Bekende Nederlanders, Hugo Borst en nu Heleen van Royen, dat ze hun dementerende moeder op deze manier in de spotlight zetten? Hun aftakeling etaleren?

Bij de moeder van Borst heeft het nog een functie; de kwaliteit van de zorg aan de kaak stellen. En kennelijk komt dat pas echt bij ons binnen als we daar dit soort beelden bij zien. Ik durf niet te twijfelen aan de goede intenties van de documentairemakers, wie ben ik.

Hooguit vraag ik mij af wat die moeders daarvan zouden hebben gevonden? Ik kan alleen maar voor mijzelf spreken, maar voor mij is kwaliteit van leven vooral ook met behoud van eigenwaarde. En zoals het woord al impliceert, hoe kan een ander daarover beslissen?

Liesbeth van Hees, Aalsmeer

Liesbeth van Hees: 'Hooguit vraag ik mij af wat die moeders daarvan zouden hebben gevonden?' Beeld null
Liesbeth van Hees: 'Hooguit vraag ik mij af wat die moeders daarvan zouden hebben gevonden?'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden