ColumnFrank Hendrickx

Ook wie zwijgt over Trump, heeft zijn rol gespeeld in de show van The Donald versus The Squad

De timing van Mark Rutte is wel eens beter geweest. Als de premier donderdag aanklopt bij het Witte Huis, wacht hem een president in fire and fury-modus. Al dagen gaat het in de VS over niets anders dan Donald Trumps ongebreidelde twitteraanvallen op vier Democratische Congresleden, door de president omgedoopt tot ‘amazones van de apocalyps’ en ‘Amerika-haters’ die beter kunnen teruggaan naar de landen waar ze vandaan komen. Dat drie van de vier vrouwen geboren zijn in de VS is een verwaarloosbaar detail.

Mark Rutte is een van de eerste Europese leiders die het Oval Office betreedt sinds Trumps tirades. Een eer waar de premier waarschijnlijk graag voor had bedankt, vooral omdat nu vervelende vragen dreigen na afloop van de visite. Ruttes liberale neef Guy Verhofstadt heeft al verkondigd dat ‘iedere Europese politicus die Trumps uitspraken niet als racistisch veroordeelt zich moet schamen’.

Hoe zou Rutte daar over denken?

Voor de premier dreigt een bijrolletje in de op hol geslagen realityshow van de 45ste president van de Verenigde Staten. Niet voor niets heeft Trump aan dat televisiegenre zijn politieke opkomst te danken. Hij was een gewone vastgoedmiljardair, tot zijn grote doorbraak met The Apprentice, een programma waarin hij op zoek ging naar een nooit gevonden opvolger.

Trump moest zich als televisiester nog inhouden, staat in het laatste boek van Michael Wolff, de roddelchroniqueur van het Witte Huis. Producers schrapten de grofste uitspraken, omdat ze ongeschikt waren voor primetime. ‘Waarom kan ik dat niet zeggen?’, klaagde Trump telkens weer achter de schermen.

Als president volgt Trump wel zijn eigen instincten, ongecensureerd, maar de realityshow-wetten komen nog altijd van pas. Terugkerende vetes, rare bijnamen, grove uitspattingen en cliffhangers: Trump gebruikt alle stijlmiddelen, maar nu om zijn politieke ambities vorm te geven. Hoofddoel: de Democraten verslaan en tot 2024 in het Witte Huis blijven.

De nieuwste vijanden van de president, de vier Democratische Congresleden, zijn doelbewust gecast. Het gaat om jonge, gekleurde, progressieve vrouwen die vanwege hun onbevreesde en compromisloze optreden als ‘The Squad’ door het leven gaan. The Donald versus The Squad, een plotlijn die tot de verkiezingen van 2020 meekan.

Trump dwingt iedereen een rol te spelen in zijn script. Het Democratische establishment heeft de aangevallen partijgenoten met verve verdedigd. De vier Congresleden zijn als ‘zusters’ aan de borst gedrukt, hoewel ze met hun vergaande standpunten over immigratie en klimaat ook in eigen gelederen omstreden zijn. Als The Squad het imago van de Democraten gaat bepalen, kan dat kiezers in het midden afschrikken. Toch moest de partijtop wel kleur bekennen. Hoe kun je niet opkomen voor volksvertegenwoordigers die zo door het slijk zijn gehaald door de president?

Rutte zal proberen ver weg te blijven van de controverses die Trump oproept. Als iemand het kan, is hij het: onvermurwbaar doorpraten over de fantastische economische relaties, de banen en investeringen. Het kan werken, maar geheel ongeschonden komt niemand uit deze show.

Ook wie zwijgt over Trump, heeft zijn rol gespeeld.

Frank Hendrickx vervangt de komende twee weken Bert Wagendorp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden