Commentaar

Ook voor tieners zijn de voordelen van vaccinatie een stuk groter dan de nadelen

De 14-jarige Cristian wordt gevaccineerd in Havana, Cuba. Beeld REUTERS
De 14-jarige Cristian wordt gevaccineerd in Havana, Cuba.Beeld REUTERS

Ook tieners hebben eigenbelang bij vaccinatie, maar de groepsimmuniteit weegt nu zeker zo zwaar.

Over de toelating van vaccins wordt onder normale omstandigheden vaak nog langer geaarzeld dan over de toelating van medicijnen. In zekere zin verzet vaccinatie zich immers tegen de artseneed, die voorschrijft dat mensen beter moeten worden gemaakt. Gezonde mensen inspuiten met iets waar ze ziek van kunnen worden – al is de kans klein – is vanuit dat oogpunt niet vanzelfsprekend.

Geen wonder dat aan veel keukentafels deze week de situatie nog even zal worden overwogen nu de Gezondheidsraad adviseert om ook alle 12-plussers te vaccineren tegen covid-19. Want waar het risico van het virus voor de meeste volwassenen zonder twijfel groter is dan het risico van het vaccin, zijn veel mensen daarvan minder overtuigd als het om gezonde tieners gaat. Ruim 20 procent van de Tweede Kamer keerde zich dinsdag dan ook tegen deze nieuwe stap in de vaccinatiecampagne.

Toch valt te hopen dat in de meeste gezinnen voor het vaccin wordt gekozen. De omstandigheden zijn per slot van rekening niet normaal. De vaccinatie van een half miljoen tieners draagt wezenlijk bij aan de groepsimmuniteit die nodig is om nieuwe sociale inperkingen te voorkomen. Daar ligt ook het voornaamste eigenbelang van de meeste tieners: de lockdowns zijn ook voor hun leven zeer ontwrichtend geweest. Vaccinatie maakt het veel makkelijker om ook in de herfst de scholen, de sportclubs en de cafés open te houden.

Het medische voordeel van het vaccin is intussen ook voor tieners evident. Het risico van de bijwerkingen is zo klein dat het niet opweegt tegen het risico van een besmetting, zeker nu uit steeds meer onderzoek blijkt dat ook tieners langdurige klachten over kunnen houden aan covid-19.

Daar komt nog bij dat het een misvatting is dat vaccinatie alleen het eigenbelang zou moeten dienen. Groepsimmuniteit is bijvoorbeeld al sinds 1987 de voornaamste reden om ook alle jongens te vaccineren tegen rodehond – een ziekte die vooral voor ongeboren kinderen gevaarlijk is.

Het deel van de Tweede Kamer dat zich dinsdag tegen de vaccinatie van de tieners keerde, voert ook nog aan dat eerst de vaccinatiegraad onder volwassenen maar eens omhoog moet. In heel wat wijken ligt inderdaad nog veel zendingswerk te wachten op de GGD’s, maar daar staan honderdduizenden tieners tegenover die nu waarschijnlijk vol overtuiging hun vaccin komen halen. Soms moeten we gewoon het ene doen en het andere niet laten.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden