De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Ook voor redacteuren van de Volkskrant is het lastig terug te keren naar kantoor

De vloer van de Volkskrant-redactie is sinds deze week beplakt met rode en groene pijlen die de looprichtingen aanduiden. Op elke afgesloten ruimte zijn stickers geplakt die vertellen hoeveel mensen maximaal naar binnen mogen. Op elke werkplek is aangegeven of die mag worden gebruikt. Rond de koffie-automaat is een zone van anderhalve meter afgeplakt. De deuren naar de wc’s staan continu open om te voorkomen dat meer dan één persoon naar binnen gaat, waardoor redacteuren ineens worden geconfronteerd met het beeld van een urinerende collega. 

Een aangegeven zone van anderhalve meter rond de koffieautomaat moet voorkomen dat collega’s te dicht bij elkaar komen. Pijlen geven de looprichting op de redactie aan.Beeld Sabine van Wechem

De redactie is de Nederlandse samenleving in het klein. De afgelopen maanden was het net als in de rest van Nederland vrij simpel: het overgrote deel van de redactie werkte thuis, alleen een kleine, vaste kernredactie kwam dagelijks naar kantoor. Er waren zo weinig mensen dat het geen enkele moeite kostte twee meter afstand te houden. Nu langzaamaan meer collega’s naar de redactie komen, wordt het ingewikkelder, net als in de rest van Nederland zoals Mac van Dinther en Peter de Graaf deze week beschreven.

Ik moet geregeld denken aan de metro in Moskou. Daar werden op een gegeven moment alleen nog mensen toegelaten die een vignet hadden bemachtigd. Bij de controle ontstond echter zo’n lange rij dat het risico op besmetting juist toenam. 

In de anderhalvemetersamenleving leidt het voorkomen van drukte op de ene plek vaak tot drukte op de andere. In ons gebouw zijn twee van de drie toegangspoortjes gesloten voor inkomend bezoek; daardoor kan een rij bij het overgebleven poortje ontstaan. De douchecabines in het gebouw zijn ook gesloten, helemaal conform de instructies van Mark Rutte. Daardoor kan ik niet meer met de racefiets naar het werk en moet ik met de bus waar ik een grotere kans heb het virus op te lopen. 

Redenen genoeg om vaker een beroep te doen op het gezond verstand, zoals Sander van Walsum deze week in het hoofdredactioneel commentaar bepleitte. Helaas werkt het gezond verstand niet bij iedereen hetzelfde. Sommige collega’s dragen graag hun steentje bij aan de algemene volksgezondheid, maar zijn niet bang om zelf besmet te raken. Ze zullen zich automatisch iets vrijer bewegen dan collega’s die als de dood zijn het virus op te lopen omdat ze zelf kwetsbaar zijn of kwetsbare mensen in hun omgeving hebben. De spanningen die in de samenleving dreigen, dreigen ook hier.

Al deze complicaties zijn voor ons reden om ook de komende tijd zo veel mogelijk thuis te blijven werken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden