Column

Ook van sporters willen we een beetje menselijkheid zien

Het leek een slecht PR-dagje voor Heineken. In de nasleep van het nieuws over Yuri van Gelder moest de bierbrouwer dinsdag ook plaatsnemen op de strafbank. 'Ja hoor', meesmuilde menig columnist, ingezondenbrievenschrijver, twitteraar en koffieautomaatautoriteit, 'een turner mag niet eens een biertje drinken, maar we staan wel elke avond te hossen in het Holland Heineken House?'.

Beeld anp

Als loonslaaf voelt het wat onwennig om het grootkapitaal te verdedigen, maar een wonderlijk verwijt vond ik het wel. Je mag toch hopen dat fans die naar Rio zijn gereisd niet aan hetzelfde strenge regime worden onderworpen als de olympische sporters. Dat ze niet drie borden kikkererwten met bloemkool moeten leeglepelen voordat ze met een oranje boa om de nek in het Holland Heineken House naar Guus Meeuwis mogen luisteren. En dat er achter de bar wat meer te krijgen is dan groene smoothies en eiwitshakes. De merknaam prijkt niet op het atletiekstadion, maar op een feesttent. Carnaval wordt ook niet gesponsord door powerfoodgoeroe Kroes.

'Mag de hele wereld je veroordelen?', vroeg NOS-presentator Henry Schut aan de gasten in de studio, doelend op Van Gelder. Maar met 'die hele wereld' viel het wel mee. Een enkele reactie repte van 'eigen schuld', maar in de publieke opinie klonk vooral mededogen door. 'Ik heb een zwak voor iemand met een zwakte', dichtte Wilfried de Jong in NRC Handelsblad.

Eigenlijk, vonden sommige columnisten, had Van Gelder het goede gedaan. 'Toen je het bekrompen olympische dorp verliet om lam te worden, nam je de juiste beslissing', aldus Theodor Holman in Het Parool. Schrijver James Worthy, eveneens met 'een zwak voor onvolmaakte sporters', in diezelfde krant: 'Als TeamNL echt een team was geweest, had iedere sporter zijn spullen gepakt.' Die collega's zouden, zo hoopte Worthy, op een dag spijt hebben dat ze niet gewoon met de turner 'shotjes in de karaokebar' zijn gaan drinken.

Aha. Dus we kijken elke dag met miljoenen tegelijk naar sporters in de hoop dat ze goud winnen, maar we hopen óók dat ze die nacht ervoor nog om vier uur van een barkruk zijn gevallen (en wel goed terecht zijn gekomen). We willen dat ze bovenmenselijke prestaties leveren, maar laat ze toch alsjeblieft ook een beetje menselijk zijn. Mensen met wie je, inderdaad, gewoon een biertje kunt drinken.

Dat zie je ook in de beoordeling van politici. Leuk dat ze dossiervreters en toponderhandelaars zijn, maar kun je er ook een gezellige avond mee hebben in de kroeg? Niet voor niets pakt de biersector graag uit met 'onafhankelijk onderzoek' naar de vraag met welke politicus Nederlanders graag een biertje drinken ('Geert Wilders favoriet bij bokbierdrinkers').

Het romantiseren van Van Gelders misstap mag dan een empathische aai over het gebogen hoofd zijn, het is ook een beetje pijnlijk voor atleten die het liederlijke leven wel aan de kant zetten. Bovendien wordt het problematische verleden van de turner ermee gebagatelliseerd. Hij is niet een sporter die 'gewoon even een biertje' ging drinken.

In een tijd waarin statistiek en wetenschap de sport domineren, is het ook logisch dat we ons vastgrijpen aan elk bewijs dat sporters geen machine zijn. Bier als symbool voor de aaibaarheid van sporters: dat is, nou ja, dan wel weer goed nieuws voor Heineken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden