lezersbrieven dinsdag 16 juli

Ook topinkomens verdienen de gunfactor

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 16 juli 2019.

Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag

Ook Topinkomens verdienen de gunfactor

Topinkomens zijn niet goed voor de sociale cohesie in de Nederlandse samenleving (Ten eerste, 13 juli). Interessant: emoties overheersen rationele afwegingen en de gunfactor in de samenleving verschilt sterk.

Het merendeel van de aandelen in de AEX is in het bezit van aandeelhouders buiten Nederland, die doorgaans ruim voor stemmen voor het beloningsbeleid. Degenen die het topinkomen indirect betalen, hebben er dus geen moeite mee: het inkomen van de ceo is een verwaarloosbare kostenpost voor het bedrijf. De helft van het door de buitenlandse aandeelhouders betaalde topinkomen vloeit naar de Nederlandse samenleving via de inkomstenbelasting met nog verdere baten via de btw en jaarlijkse vermogensbelasting. Hoe hoger het topinkomen, hoe beter voor Nederland met dank aan de buitenlandse aandeelhouders dus? Nee, want ‘sociale cohesie’. Maar met cashen aan de top door de artiest, de kunstenaar, de profsporter, de BN’er en de loterijwinnaar heeft de samenleving geen probleem. Over het miljoeneninkomen van de 20-jarige voetballer, die duizend keer zoveel verdient als de kassajuffrouw van het stadion, heerst een ander sentiment dan over dat van de ceo van 58 jaar. Vooral het verschil in gunfactor met de loterijwinnaar is interessant. De ceo heeft een lange carrière met talrijke selectiemomenten afgelegd om zijn positie te bereiken en krijgt een marktconforme beloning voor werkweken van meer dan 60 uur en een leven in een slangenkuil in een glazenhuis. De lotwinnaar riskeert 30 euro, incasseert 10 miljoen belastingvrij, zonder arbeid, met dank voor de inleg van 333.333 andere lotenkopers met lege handen. Maar: gegund. Ook al wordt het topinkomen niet door de bezwaarmakers in Nederland opgebracht, al komt meer dan de helft van het bedrag de samenleving ten goede, het cashen is de ceo niet gegund.

Michiel Brandjes, Wassenaar

Eerlijk?

Beste Shell-topman Van Beurden, ik voed een zoon van 19 op. Hij is gedreven op zoek naar zijn toekomst. En die van de wereld. Lezingen, TED-talks, nieuwsberichten; hij verslindt alles wat hij tegenkomt. En komt tot de conclusie: d’r klopt niks van. Eén vraag wordt steeds prangender: hoe moet dat met mij later?

Hij leest ‘Het is goed cashen aan de top’ en meldt dat u vorig jaar meer dan 20 miljoen euro verdiende. Kennelijk een stijging van 126 procent vergeleken met het jaar ervoor. ‘Hoe kan het dat de één zoveel verdient en de ander net rond kan komen?’ Wat zal ik hierop antwoorden, meneer Van Beurden? Dat u meer verantwoordelijkheden heeft en dus… ‘Kost die verantwoordelijkheid zoveel?’ Of zal ik zeggen dat u hard heeft gestudeerd en veel werkervaring heeft en dus… ‘En dan verdien je 55.000 euro per dag?!’ Of is het beter te zeggen dat als u minder salaris krijgt, u zult vertrekken, dus…

Meneer Van Beurden, vindt u het eigenlijk wel eerlijk? Sociaal? Als u ’s avonds in de spiegel kijkt, geeft u zichzelf dan een high five? Helaas, zo stelt mijn zoon, liggen uw zorgen en die van hem mijlenver uit elkaar. In zijn wereld krijgt iedereen wat hij nodig heeft en geeft terug wat hij kan.

Marjon Hoeks, Arnhem

Afkatten

Mijn buren hebben een heel leuk zoontje. Een heerlijk jochie. Hij heeft het syndroom van Down. Hij reageert verfrissend anders op de dingen.

Sylvia Witteman meent zich te kunnen permitteren een respectloze en kwetsende opmerking te kunnen maken over kinderen met het syndroom van Down (Magazine, 13 juli). Het is mij vaker opgevallen dat zij haar tijd graag besteedt aan het afkatten van anderen, maar dit gaat alle perken te buiten. Onbegrijpelijk dat de Volkskrant zoiets publiceert.

Wouter Brave, Doetinchem

Frietje pakken

Wat een grappige column (‘Vaders in nood’) van Sander Donkers over festival Woo Hah! Deze vader was er zondag, tot afgrijzen van zijn zoons van 17 en 19 die er ook waren. Ik heb slecht nieuws voor je Sander, het was allemaal nog veel erger dan je denkt met die drank, drugs, seks en hiphop.

Net voor het optreden van Travis Scott vroeg de jongen die naast me stond (paarse zonnebril, roze pilletje in zijn mond schuivend, een jaar of 18 en onsterfelijk) of we van plan waren om een beetje, dan wel helemaal ‘los te gaan’ bij het optreden. Toen ik antwoordde dat we van plan waren helemaal los te gaan vroeg hij: ‘O ja, wat heb je dan gepakt?’ Ik begreep de vraag niet en vroeg wat hij bedoelde. Hij: ‘Wat heb je op?’ Mijn antwoord (‘frietjes’) bezorgde hem een onbedaarlijke lachstuip.

Roger Bougie, Goirle

Op de racefiets

Onder de foto bij het artikel over La planche des belles filles staat ‘amateurwielrenners’. Waarschijnlijk worden hiermee toerfietsers bedoeld: de meeste mensen die op een racefiets rijden. De term amateurwielrenner slaat op mensen die een KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie)-licentie hebben en wedstrijden rijden op amateurniveau.

Jan Glorie, toerfietser en wielrenner

Pabo: zinloze kennis

In de Volkskrant van 15 juli doet Erik Tillema zijn beklag over de toelatingseisen voor de pabo. Zijn dochter lijdt daar onder, evenals Erik zelf. Het is toch wel schandalig dat een student verstand moet hebben van natuur en techniek. Het is om te huilen dat je getoetst wordt op kennis. ‘Zinloos zelfs’, volgens Erik.

Natuurlijk kun je prima lesgeven over een onderwerp waar je zelf niets van weet; het staat toch in het leerboek! Wow, dan kun je wat.

Alfred ten Hoeve, leraar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden