COLUMNThomas van Luyn

Ook Thomas van Luyn gaat in de herfst ineens hollen

null Beeld Aisha Zeijpveld
Beeld Aisha Zeijpveld

Mijn eerste jogger zag ik toen ik 16 was of zo. We stonden te blowen in het park, en nou wat moesten we lachen zeg: mafkees met z’n joggingbroek en z’n zweetband en dikke witte gympen. Haha. Zeker te vaak Rocky gekeken.

Hollen deden we alleen om de bus te halen. Heel af en toe een sprintje als er een wesp achter je aan zat. Maar niet voor je plezier, laat staan gezondheid. ‘Gezond’ betekende het tegengestelde van ziek, meer niet. Hoe kon je nou gezonder zijn dan je al was? Hoe zou zoiets er in godsnaam uit moeten zien?

Sindsdien is hollen uitgegroeid tot een pandemie van Bijbelse proporties. Ik zou het Amerika kunnen verwijten. Daar kwamen vroeger dingen uit ‘overgewaaid’, toen dingen nog uit een land kwamen, in plaats van het internet. Amerika was de enige plek op plek op aarde waar ze vonden dat je dat je fit, wakker en energiek zou moeten zijn. Waarom, dat ontging de rest van de wereld. Maar in Amerika dachten ze dat je altijd tien procent meer moest geven dan je buurman, omdat die anders je baan inpikte, je huis afpakte en je vrouw neukte. En je hond. En voor je het wist sliep je dan onder een viaduct en liep je met een baard en een winkelwagentje langs de snelwegen, en maakte je ongevraagd de voorruit van de auto van die buurman schoon als die in de file stond.

Die angst, die maakte dat ze gingen hollen. Het is geen toeval dat joggen pas onder Reagan echt een vlucht nam.

Dat, of hollen was gewoon lekker.

Hoe dan ook, toen de pionierfase van joggers die niet doorhadden dat ze compleet voor lul liepen voorbij was, en de rest van ons gewend was geraakt aan hollende mensen zonder dringende afspraak of hollende agent achter zich aan, toen kocht ineens iedereen gympen en was het gedaan met de rust in het bos.

Zoals velen werd ik besmet in de jaren negentig. En nog steeds laait elk najaar het hardloopvirus weer op, als de dagen donker worden en de meterorologische omstandigheden evident ongeschikt. Ik heb een felgeel jackje gekocht, omdat ik in de striemende regen ga oversteken vlak voor een aanstormende auto die ik niet aan hoor komen omdat ik airpods in heb.

Geen idee waarom ik het doe. Wie wil afvallen moet gewoon minder eten, wie zijn zinnen wil verzetten moet een stukje wandelen. Van hollen krijg je last van je knieën. Zozeer, dat ik nu weer in de sportschool zit met de meest stompzinnige oefeningen die een mens kan ondergaan: knie-oefeningen. Je wordt er niet slank van, je wordt er niet breed van, je wordt er niet bruin van, je krijgt er geen witte tanden van. Je hebt er niets aan, behalve minder pijn als je gaat hollen, wat je helemaal niet zou krijgen als je niet zou gaan hollen.

In de sportschool zijn nu ook tieners. Had je vroeger ook niet. Misschien moeten ze van hun hockeycoach sterker worden. Misschien moeten ze de Red Bull eruit pompen. Misschien komt het uit Amerika, waar de nieuwe generatie sterk en fit moet zijn als de burgeroorlog uitbreekt.

Tijdens mijn ochtendrondje door het park, zag ik een heer-in-pak op een bankje: ogen dicht, handen op zijn knieën, oortjes in: daaraan herken de je meditatie-app. Nu ziet dat er nog gek uit, maar wen er maar aan.

Gezocht: duizend trouwe lezers

Op 7 november verschijnt het duizendste nummer van Volkskrant Magazine. In dat nummer willen we u centraal zetten, onze lezer, zonder wie die duizend nummers er nooit waren geweest. Wie bent u? Hoe woont u, en met wie? Wat víndt u, van ons en van de wereld? Voor een artikel zoeken we duizend lezers die hun antwoorden willen delen. Geprikkeld? Geef u op voor de Open Redactie, het panel voor Volkskrant-abonnees. Op 22 september ontvangt u dan de enquête in uw mail. We zijn benieuwd naar uw antwoorden!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden