OpinieBrieven

Ook op stilettohakken raakt Melania mij niet

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 10 augustus.

Redactie
Melania Trump komt aan in Maryland, 24 juli 2018. Beeld AFP
Melania Trump komt aan in Maryland, 24 juli 2018.Beeld AFP

Brief van de dag: Melania Trump

Alles is mogelijk, maar mij heeft Melania nog nooit geraakt. En datgene wat Heleen Mees inneemt voor Melania Trump, is niet echt overtuigend genoeg om mijn mening te veranderen (O&D, 9 augustus). Haar uitstraling blijft die van een ijskoningin!

Bewondering voor het liefdadigheidswerk van een basketballer; stilettohakken van 10 centimeter bij een bezoek aan een orkaanramp in Houston; en ten slotte als een goede reden voor Mees’ positiviteit de internationale carrière van Melania Trump als fotomodel, die ze op haar cv heeft staan.

En dan de gedachte dat ze wel degelijk een andere mening durft te hebben dan haar echtgenoot, de president, waarmee ze al jaren ‘gelukkig’ getrouwd is...

Adri van Zwienen, Krimpen aan den IJssel

Vette pech

De 60-jarige Pronk, van beroep crimineel, is neergeschoten in Delft. Volgens Jan-Hein Kuipers, zijn advocaat, was hij al enige tijd met pensioen (Ten eerste, 9 augustus). Zal je altijd zien, heb je je hele leven gewerkt, overkomt je dit.

Wim Geerts, Breda

Stop gebruik van dieren

Anne Pehar vraagt wat er met de dieren moet gebeuren die voor vegetarische voeding worden gebruikt (Brieven, 9 augustus). Een belangrijke vraag omdat veel mensen denken dat er voor vegetarisch voedsel niet gedood wordt. Maar niets is minder waar. Een koe kan 20 jaar worden, maar haalt dat in de industrie nooit. Voor melk en kaas worden koeien gemiddeld al na zes jaar geslacht. Ze zijn dan letterlijk uitgemolken.

Stieren slacht men al na een jaar. Een legkip kan 8 jaar worden, maar haalt dat in de industrie nooit. Hennen worden na anderhalf jaar geslacht, hanen worden als nutteloos bijproduct van de ei-industrie zelfs al vergast op de dag dat ze uit het ei komen.

Maar de suggestie om dan ook maar vlees te eten als je ei en zuivel gebruikt is niet de oplossing. We kunnen beter kiezen voor een echte klimaat- en diervriendelijke optie. Stop helemaal met het gebruik van dieren en word veganist. Als er geen vraag meer is naar zuivel en eieren zal er geen aanbod meer zijn van productiedieren. En daarmee heeft Anne Pehar antwoord op haar vraag. De dieren worden dan niet meer vernietigd of opgegeten. Ze worden simpelweg niet meer ter wereld gebracht om door ons gebruikt te worden.

Vegetariërs roep ik daarom op om te stoppen met het leveren van half werk. Sluit je aan bij de groeiende groep van veganisten en kies voor een levensstijl waarvoor geen dier hoeft te sterven. Vleeseters vraag ik om een flinke eerste stap te zetten. Bespreek vanavond aan de eettafel eens hoe je de wereld kunt verbeteren door andere keuzes te maken in de supermarkt. Al begin je maar met twee plantaardige dagen per week, alles helpt, het klimaat en de dieren zijn je dankbaar.

Jan ten Cate, Den Haag

Onder de wapens

De Duitse dienstplicht is zeven jaar geleden niet afgeschaft (Opinie, 9 augustus), maar alleen maar opgeschort.

De wettelijke regelingen ervan zijn blijven bestaan, en kunnen met een simpel besluit weer snel worden geactiveerd.

En in geval van acute spanningen en noodsituaties kunnen dienstplichtigen zelfs nog zonder meer worden opgeroepen.

Gerrit van der Meij, Den Haag

Eigen wildpark

In het rijtje Nederlandse filantropen met eigen wildpark (Ten eerste, 9 augustus) mis ik Prinses Irene die een wildpark / natuurreservaat genaamd Bergplaas in Zuid-Afrika bezit.

Sieny Koopman, Yde

Weinig geld, veel vliegen

Harriët Duurvoort legt precies uit in haar column (O&D, 9 augustus) wat mij ook al stoorde aan het artikel over Kelly en haar huishoudboekje (‘Budgeteren kun je leren’, Economie, 8 augustus). En er komen nog twee ergernissen bij: ten eerste is het volstrekt onverantwoord acht keer per jaar vervuilend te vliegen.

Ten tweede is het voor de dochter van 7 wel heel saai als ze over twee jaar niets meer te wensen over heeft. Dan heeft ze alles al gezien en valt er nietsmeer te wensen.

Wat mij betreft kan Kelly beter investeren in een paar fruitbomen en wat bloemen voor de bijen in haar woonwagenkamp. Daar heeft iedereen wat aan.

M. Carels, Amstelveen

Die babyboomers toch

Jochem Ajendouz stelt dat zijn generatie te druk bezig is ‘met overleven in de puinhopen die het kiesgedrag van de babyboomers heeft veroorzaakt’ en ‘met het aflossen van studieschulden of het betalen van veel te hoge huren’ om zich ‘bezig te houden met nostalgie’ (Opinie, 7 augustus).

In Ten eerste van 8 augustus drie interviews met een 20-, een 24- en een 23-jarige die zich afvragen of ze hun vakantie op Lombok vanwege de aardbevingen zullen omzetten naar een vakantie in een ander ver oord.

Vragen waar ik me, babyboomer, nooit mee bezig hield op die leeftijd, druk als ik was met mijn studie en met bijbaantjes om die studie en de kamerhuur te betalen, na het afstuderen gevolgd door de afbetaling van mijn studieschuld.

Leny van Swaaij, Ede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden