Ook omscholing is maatwerk

De overheid maakt de overstap uit het bedrijfsleven naar het onderwijs niet makkelijk, zo meent Joost van der Steen, docent ondernemen op het vmbo. 

De derde klas VMBO van het Oosterlicht College in Vianen. Beeld Marcel van den Bergh

De overheid maakt het te lastig vanuit het bedrijfsleven het onderwijs in te stappen. Onlangs heb ik de keus gemaakt, na ruim tien jaar bedrijfs­leven, de overstap te maken naar het onderwijs. Momenteel sta ik drie dagen per week voor de klas, daarnaast volg ik de opleiding voor docent economie (tweedegraads). Een opleiding die goed aansluit bij mijn hbo-opleiding Commerciële economie.

Gezien mijn studieachtergrond, ruime werkervaring en het toenemende lerarentekort zou je verwachten dat ik, en andere gelijkgestemden met mij, in aanmerking kom voor een kopopleiding: een lerarenopleiding waarbij je met een versneld traject binnen één jaar je lesbevoegdheid kan halen. Door het succesvol doorlopen van mijn bachelorstudie heb ik tenslotte al voldoende kennis van het vakgebied.

Echter, bij het aanmelden voor de kopopleiding tot leraar economie bleek ik niet meer in aanmerking te komen voor het volgen daarvan. De reden: het is te lang geleden dat ik mijn hbo-studie heb afgerond. Om in aanmerking te komen voor de kopopleiding moet je minder dan zeven jaar ­geleden zijn afgestudeerd.

Wel kon ik enkele vrijstellingen krijgen, zodat ik de opleiding binnen 2,5 tot drie jaar kon afronden. Een kopopleiding volgen kan niet, maar voor diezelfde vakken die ik destijds heb behaald vrijstellingen krijgen, kan wel.

Daarnaast: hoe ouder je bent, hoe meer werkervaring en kennis je hebt kunnen opbouwen. Ik weet nu in ieder geval meer over mijn vakgebied dan vijf of zeven jaar na mijn afstuderen.

Met het huidige lerarentekort verwacht je dat de overheid er alles aan doet om mensen uit het bedrijfsleven te lokken. Ik ben ervan overtuigd dat velen interesse hebben om de overstap te maken. Helaas wordt dit niet aantrekkelijker als je wordt gedwongen eerst een 2,5 jaar tot 4-jarige opleiding te volgen, in plaats van de beoogde één jaar waarmee wordt geadverteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden