COLUMNLisa Bouyeure

Ook na de lockdown zijn er eenzame jongeren

null Beeld

In de Facebookgroep #eenzamejongeren en #maatjegezocht peilt beheerder Jeffrey de stemming: ‘Hoi, hoe gaat het met jullie? Houden jullie het nog vol in deze rare tijd?’ Michael, een jongen met stekeltjeshaar, antwoordt dat bij hem ‘vooral het eenzaamheidsvirus’ heeft toegeslagen. Student Luuk zegt zich soms ‘ongelooflijk down’ te voelen en bij Martijn spelen er ‘toch wat psychische klachten’ op. In de groep zoeken een paar honderd eenzame jongeren naar een beetje gezelschap of nieuwe vrienden, wat er door de coronamaatregelen niet makkelijker op is geworden. Al geven sommigen aan dat er voor hen weinig is veranderd. Als er al geen sociale nabijheid was, hoef je immers ook niet te social distancen, een zwartgallig type zou het een geluk bij een ongeluk kunnen noemen.

Toen koning Willem-Alexander in maart de term eenzaamheidsvirus introduceerde, zullen veel televisiekijkers eerst hebben gedacht aan alle ouderen in verzorgingstehuizen die ineens geen bezoek meer mochten ontvangen. Zij werden de afgelopen maanden getrakteerd op tulpen, kaartjes, anderhalvemeterbingo, clowns op hoogwerkers, verrassingsconcerten van volkszangers en spandoeken met opbeurende boodschappen. ‘Lieve Anneke, ik hou van jou’, schreef Wil aan zijn dementerende vrouw.

Screenshot van een introductievideo van landelijk meldpunt eenzamejongeren.com. Beeld Eenzamejongeren.com
Screenshot van een introductievideo van landelijk meldpunt eenzamejongeren.com.Beeld Eenzamejongeren.com

Maar hoewel er een stuk minder over wordt gepraat, is er ook eenzaamheid onder jonge, zelfstandige mensen. De deur uit kunnen en een onuitputtelijke bron aan sociale media en internetfora tot je beschikking hebben, neemt niet weg dat je je geïsoleerd kunt voelen. Door de coronamaatregelen voelde zelfs meer dan de helft van de 18- tot 24-jarigen zich eenzamer dan ervoor, bleek uit een recente peiling van I&O Research. Ter vergelijking: van de 65-plussers was dat een kwart.

De afgelopen maanden zijn er daarom meerdere online-initiatieven gestart die zich specifiek op eenzame jongeren richten, naast het landelijk meldpunt eenzamejongeren.com dat in september werd gelanceerd. Op het platform Stay Up houdt men de moed erin door opbeurende foto’s met elkaar te delen (plantjes, fruitsalades, huisdieren, gelakte teennagels) en kunnen jongeren zich aanmelden voor WhatsApp-groepen met lot- en leeftijdsgenoten.

Wetenschappers gebruiken de onlineactiviteit van jongeren dan weer om inzicht te krijgen in hun coronagemoed. Zo lanceerden het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en de Universiteit van Tilburg vorige maand de Grow It!-app voor mensen van 12 tot 25 jaar. Door spelletjes te spelen en opdrachten te doen, leren gebruikers om met moeilijke situaties om te gaan en geven ze de onderzoekers tegelijkertijd informatie over hun geestesgesteldheid. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen pakten het anders aan en gebruikten kunstmatige intelligentie om teksten te analyseren die jongeren tijdens de lockdown schreven. Een van de conclusies: weinig sociaal contact, spanningen thuis en gemiste ervaringen zorgen voor stress, angst, frustratie en eenzaamheid.

Voor veel jongeren zal het probleem tegelijk met de coronamaatregelen verdwijnen, maar het is goed dat er nu wat extra aandacht is voor degenen die noodgedwongen in thuisisolatie moeten blijven. Voor de Brabantse Stephanie uit de eenzamejongerengroep bijvoorbeeld: ‘Corona of geen corona, voor mij is er niets veranderd, zo aan huis gekluisterd en vriendloos ben ik.’ Of voor Lonneke, die van dieren en creativiteit houdt en iemand zoekt om mee te lachen. ‘Ik ben niet altijd de makkelijkste maar heb het hart op de juiste plek.’

Lees ook

Julia heeft al 5 jaar last van depressies, maar door corona voelt ze zich juist beter – en ze is niet de enige

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden