VerslaggeverscolumnAnneke Stoffelen in Almere

Ook na 423 complimenten op haar Thuisgekookt-profiel slaat de twijfel bij Pearl nog toe

Verslaggeverscolumn Anneke Beeld -
Verslaggeverscolumn AnnekeBeeld -

Het is spitsuur in het krappe keukentje in de flat van Pearl Wolff (63) in Almere. Straks staan zes buren op de stoep die via de website Thuisgekookt een portie van haar varkenshaasje met wokgroenten ‘met Surinaamse twist’ hebben besteld. Op het aanrecht staan de stronkjes bimi en wortelreepjes klaar.

En dan bereidt ze vandaag ook nog een reusachtige pan cassavesoep ‘voor een trouwe klant’, een 26-jarige buurvrouw die Pearl inmiddels ‘moeders’ noemt. Die zit nu nog in Turkije bij te komen van een neuscorrectie, maar landt morgenochtend op Schiphol. ‘Ze appte me of ik voor haar een pan soep wilde koken. Ze wil na die operatie liever de deur even niet uit.’

Dus ja, Pearl heeft best zin om met me te praten, maar wel graag in de keuken alstublieft, zodat ze door kan met haar werk.

Thuisgekookt is een online platform waar 17 duizend amateurkoks tegen kostprijs een portie eten aanbieden aan buren die niet kunnen of willen koken. Bij Pearl – wegens gezondheidsproblemen gestopt met haar cateringbedrijfje – kun je minstens drie keer per week terecht voor Surinaamse roti, gado gado of haar beroemde paëlla.

Ze is er soms hele dagen mee bezig, maar het geeft voldoening als ze een buurtgenoot weet weg te houden van snackbar Vette Hap even verderop. Terwijl ze schijfjes komkommer inlegt in het zuur: ‘Dat ik iemand een lekkere, gezonde maaltijd kan bieden, dat maakt mij blij.’

Thuisgekookt begon in 2012 als Thuisafgehaald. In de beginjaren maakte ik er ook weleens gebruik van (ik herinner me goddelijke muntpannekoekjes en een aartsflauwe moussaka). Het was de tijd dat er nog voornamelijk hosanna werd gezongen over de deeleconomie. Via UberPop kon de buurman een zakcentje bijverdienen als taxichauffeur in zijn Peugeot 206; op Airbnb vond je voor een prikje leuke logeeradresjes bij Parijzenaars die, hè toevallig, net zelf op vakantie waren. Dat die deelapps zouden leiden tot respectievelijk een taxioorlog en een compleet ontwrichte woningmarkt, ontdekten we pas later.

Met Thuisgekookt had het gemakkelijk dezelfde kant op kunnen gaan. Snel na de introductie zag ik op de site al restaurants in mijn buurt opduiken die doodleuk hun hele menukaart hadden ingevoerd op de site, met navenante prijzen.

Nu ik zoveel jaar later weer eens door de website scroll, vallen vooral de onscherpe amateurfoto’s van ovenschotels en curry’s me op. Een hoofdgerecht kost vaak niet meer dan 6 euro. De commercie lijkt geen vat te hebben gekregen op Thuisgekookt. Hoe kan dat?

Dat is een bewuste keuze geweest, vertelt directeur Stéphanie van Gerven telefonisch. ‘Drieënhalf jaar geleden stonden we op een kruispunt: maken we er een commerciële dienst van? Er waren best wel wat investeerders met interesse. Maar we hebben heel bewust voor de idealistische hoek gekozen. We willen kleine geluksmomentjes realiseren voor mensen.’

Stichting Thuisgekookt richt zich sindsdien op mensen in een kwetsbare positie: ouderen die moeite hebben voor zichzelf te koken, psychiatrisch patiënten die zich eenzaam voelen. Zij worden door de stichting gekoppeld aan een thuiskok die een of meerdere keren per week een gezonde maaltijd kookt en soms ook langsbrengt.

Zo kookt Pearl in Almere ook wekelijks ‘voor twee oudjes in Almere-Buiten’. ‘Ik vraag de vaste klanten wat ze graag willen eten en dan kook ik daarvan extra porties, die ik als losse maaltijd aanbied.’ En juist het afgelopen coronajaar is de vraag explosief gestegen. ‘De mensen dachten vermoedelijk: we kunnen niet meer uit eten, in de winkels zijn de schappen leeg, dan gaan we maar naar Pearl.’

Dat is niet alleen bij haar zo, zegt directeur Van Gerven. Het aantal maaltijdaanvragen op Thuisgekookt is afgelopen jaar verzesvoudigd. Dat komt deels doordat andere maaltijdinitiatieven, bijvoorbeeld in buurthuizen, stillagen en mensen angstiger waren om de deur uit te gaan. ‘Maar onze naamsbekendheid is ook enorm gegroeid.’

In Almere glijden de varkenshaasjes de pan in. Pearl trekt haar goudkleurige hoofddoek nog iets strakker over haar voorhoofd. Die draagt ze bewust. ‘De grootste vijand van iedere kok: help, ik heb een haar in mijn eten.’

De afhalers vanavond hebben geluk – ze krijgen als extraatje een portie cassavesoep mee uit die veel te grote pan. Ze wil het mensen graag naar de zin maken, zegt Pearl. Soms heeft ze na een dag koken al haar eten uitgedeeld en kauwt ze zelf ’s avonds op een broodje. En ook na 423 complimenten op haar Thuisgekookt-profiel slaat de twijfel nog toe als ze na afloop niks verneemt van de afhaler. ‘Dan denk ik ’s nachts: ojee, was het toch niet goed?’

Haar onzekerheid schiet weer door mijn hoofd als ik, een hectische dag later, ineens bedenk dat ik haar nog niks heb laten horen. Daarom alsnog: dankjewel Pearl, je varkenshaasje met bimi was verrukkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden