OpinieOp de zeepkist

Ook met een klein budget kun je als groot gezin fijn op vakantie

Hasna El Maroudi
‘Als je iedere week een uurtje of twee vrijmaakt voor een prijsvraag, win je weleens wat.’ Beeld Katja Poelwijk
‘Als je iedere week een uurtje of twee vrijmaakt voor een prijsvraag, win je weleens wat.’Beeld Katja Poelwijk

Wie: Judith Bottigliero (40 jaar) verzorgende en moeder van vier.

Het probleem: Met een klein budget en een groot gezin toch een leuke zomervakantie organiseren

De oplossing: Ga niet te ver op vakantie, en wees creatief met sociale voorzieningen, en doe mee met online prijsvragen.

‘Mijn man Angelo en ik werken beiden in de zorg. Hoewel we een baan hebben, houden we aan het eind van de maand niets over. Wij hebben vier kinderen: drie dochters en een zoon, in de leeftijd 2 tot en met 10 jaar. Er met beperkt budget voor zorgen dat iedereen een fijne zomervakantie heeft, is een lastige klus.

‘Hoewel wij het niet breed hebben, zitten we met ons inkomen op het randje en kunnen we daardoor net geen aanspraak maken op voorzieningen zoals het reductietarief van de Rotterdampas, waarmee je allerlei leuke kortingen kunt krijgen. Toch lukt het om de kinderen een leuke vakantie te bezorgen.

‘Voordat we vier kinderen hadden, gingen we nog weleens samen naar Italië, mijn man is half-Italiaans. Tegenwoordig gaat mijn man één keer per jaar met een van de kinderen naar zijn moeder in Italië. Dat krijgen we dan van haar cadeau. Gezamenlijk naar Italië zit er helaas niet meer in.

‘Sinds drie jaar gaan we in de zomervakantie twee weken naar een camping in Hardenberg. We betalen dat van het vakantiegeld dat we eind mei boven op ons salaris krijgen, en door een deel van de kinderbijslag opzij te zetten. Dat is nog steeds geen vetpot, dus eenmaal op de camping doen we geen gekke dingen. We leven er eigenlijk precies zoals we thuis ook leven: er wordt gewoon iedere avond gekookt, we gaan niet uit eten. Wel doen we in de omgeving van de camping allerlei leuke dingen. Zoals het Kabouterpad, een wandeltocht die leuk is voor de kinderen.

‘Gedurende het jaar steek ik ook tijd in wedstrijden op sociale media. Bijvoorbeeld oproepen om een foto te delen op Facebook of je vrienden uit te nodigen om een pagina te liken. Als je daar iedere week een uurtje of twee voor vrijmaakt, win je nog weleens wat. Mensen onderschatten wedstrijden op Facebook en Twitter vaak, terwijl het weinig moeite kost om eraan mee te doen. Ik heb al zoveel gewonnen: een vakantie naar Chersonissos, maar ook een weekendje weg naar een Landalpark voor 24 personen tijdens Sinterklaas, inclusief cadeautjes. Sint en Piet kwamen zelfs langs. Dit jaar heb ik kaartjes gewonnen voor Slagharen, dus gaan we daar een dagje heen.

‘Wij hebben drie weken vakantie, terwijl de schoolvakantie zes weken duurt. Voor veel ouders is dat een probleem, omdat er ook moet worden gewerkt en een oppas niet altijd te betalen is. Gelukkig kwam de basisschool van de kinderen dit jaar ook met een kosteloze oplossing: de zomerschool. Leerlingen die het willen, kunnen de laatste twee weken van de vakantie doordeweeks van 9tot 3 naar school. ’s Ochtends werken ze dan aan de ‘basisvaardigheden’ en krijgen ze les in taal en rekenen; ’s middags gaan ze leuke dingen doen. Onze zoon van 7 vindt de zomervakantie te lang duren. Omdat hij school erg leuk vindt, gaat hij dit jaar dus naar de zomerschool.

‘De oudste drie gaan daarnaast in de vakantie op kamp met scouting. Mijn man geeft er als vrijwilliger leiding en gaat een week met hen mee. De rest van de vakantie zijn we thuis en zullen we vooral in Rotterdam van alles ondernemen: van de speeltuin in de wijk tot de natuurspeeltuin in Rotterdam-West. Ook wordt in onze wijk door de organisatie Thuis op Straat van alles georganiseerd voor minderbedeelde kinderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voor 1 euro naar het zwembad of meedoen met een sportclinic.Makkelijk is het niet, maar ik heb de kinderen nog nooit horen klagen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden