Ook Marten Toonder tekende soms karikaturale dikke lippen

De ingezonden brieven van woensdag 28 juni.

'Tandarts: U kunt de verdooving nu wel toedienen, juffrouw Ugambi. Alles is klaar!'

Brief van de dag: Ook Marten Toonder tekende dikke lippen

Goed dat de Volkskrant aandacht besteedde aan de nieuwe Suske en Wiske, waarin een zwarte man voorkomt met karikaturale dikke lippen (Ten eerste, 27 juni).

De bekende voorbeelden van de karikaturale stripzwarte worden getoond: Kuifje in de jaren dertig (Hergé) en Sjors en Sjimmie (Frans Piët). Maar ook Marten Toonder tekende soms deze dikke lippen. Zie bijgaande cartoon van Toonder uit 1939.

Arnoud Alderlieste, voorzitter Marten Toonder Verzamelaars Club (MTVC), vereniging van liefhebbers en verzamelaarsvan het werk van Marten Toonder, Voorburg.

Stakende juffen en meesters

Mijn onderwijscollega's uit het basisonderwijs hebben, waarschijnlijk onbedoeld, de sector geen dienst bewezen door te focussen op het verschil in beloning tussen primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Wat nu gebeurt is dat docenten uit het voortgezet onderwijs - uit solidariteit met het primair onderwijs - de zwaarte en complexiteit van hun eigen baan gaan bagatelliseren.

Dat is niet terecht en niet de kwestie waarover het moet gaan. Natuurlijk horen de salarissen in het basisonderwijs veel hoger te liggen dan nu het geval is, maar primair onderwijs en voortgezet onderwijs zouden samen moeten optrekken. De hele onderwijssector heeft vele jaren op de nullijn gezeten. Het tegen elkaar laten uitspelen van PO en VO werkt averechts voor onze beroepsgroep.

Justine Zuidgeest, docent Nederlands VO, Heemstede

Meestaken

Ook ik heb dinsdag gestaakt. Uit solidariteit met mijn collega's. Want als VO-docent, werkzaam als NT2-docent in het primair onderwijs, ontvang ik maandelijks het riante VO-salaris, terwijl mijn collega's in het primaire onderwijs zo mogelijk nog harder werken dan ik en als groepsleerkracht een enorme verantwoordelijkheid hebben voor de intellectuele en sociaal-emotionele ontwikkeling van hun leerlingen. Hoe zwaar dit is, ervaar ik als ik weer eens inval in een groep, omdat vervangers allang niet meer te krijgen zijn in Amsterdam. De juffen en meesters moeten eindelijk het salaris en de werkomstandigheden krijgen die ze allang verdienen.

Ricky Dost, Gouda

Knuffelcrimineel

Misselijkmakend en onbegrijpelijk, de aandacht die Jhon Jairo Velásquez krijgt in Colombia. Hij is niet alleen een topcrimineel maar ook een totaal gevoelloze massamoordenaar. Als vrij mens, na zijn straf uitgezeten te hebben, is hij nog steeds fier op zijn daden en krijgt daar vanuit de samenleving positieve respons op. Zou het een kwaliteitskrant niet beter passen in plaats van die man aandacht te geven (Zaterdag, 24 juni) iedereen op te roepen dit soort mensen massaal de rug toe te keren; volledig dood te zwijgen?

Evert Jan Schuur, Nuenen

Jhon Jairo 'Popeye' Velásquez.Beeld Fabio Cuttica

'Levensgevaarlijke' Sahara

Annemarie Loof, operationeel manager van Artsen zonder Grenzen, is van mening dat de Sahara voor migranten een veel gevaarlijker gebied is om over te steken dan de Middellandse Zee (O&D, 27 juni). Als dit waar is, dan zou de Sahara thans bezaaid moeten zijn met tienduizenden mensenlijken. In alle andere gevallen ben ik geneigd om alle uitspraken van Annemarie Loof ruimschoots te relativeren.

Charles Rousseau, Meerssen

Tamtam

Arnold Karskens bevestigt mijn ervaring in de jaren zeventig (O&D, 27 juni). Met een advocatenteam procedeerden we in een massaproces bij de Raad van State voor verblijfsvergunningen .

Tijdens het proces ging het gerucht dat het kabinet op vrijdag tot een generaal pardon zou besluiten. Er waren toen alleen vaste telefoon,telex en telegram. Een uur na dat gerucht nam de hele wereld met ons kantoor contact op om informatie .Van Libanon tot Pakistan, van Sri Lanka tot Afghanistan.

Bernard Tomlow, Utrecht

Arnold Karskens.Beeld anp

Europees taboedoorbreken

De Europese Commissie die de financiering van de EU gaat presenteren 'schuwt geen enkel taboe' om de 10 miljard die de Brexit kost te compenseren (Ten eerste, 26 juni).

Wow! denk je dan, die gaat eindelijk eens flink in eigen vlees snijden.

Die gaat natuurlijk het mes zetten in de mateloze geldverspilling, in de ondoordringbare bureaucratie, in de megalomane projecten, in de extreme salarissen, in de riante en ongecontroleerde onkostenvergoedingen. Ze gaat vanzelfsprekend Straatsburg opgeven om definitief in Brussel het beleid te voeren.

Maar wat lees je? Subsidies worden gekort voor boeren, studenten, onderzoekinstituten, wegen en havens. Het geld dat vrijkomt kan dan naar migratiebeleid gaan. Maar hoe kom je dan aan die miljarden? Wel, er moeten nieuwe financieringsbronnen komen. En je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen wie die financieringsbron is: de burger, want andere financieringsbronnen zijn er niet.

Bart Wallet, Kampen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden