Commentaar

Ook Karadzic ontkomt niet aan het recht

Het vonnis is een belangrijk signaal. Inzake Srebrenica ligt de schuld weer waar ze moet liggen: bij de dader.

Beeld anp

Ruim twintig jaar na de massamoord in Srebrenica hebben de nabestaanden van de bijna achtduizend mannen en jongens die daar werden afgeslacht door Bosnische Serviërs toch nog enige genoegdoening gekregen. Het Joegoslavië Tribunaal veroordeelde de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic donderdag tot 40 jaar cel wegens volkerenmoord.

De nationalistische dichter en psychiater zaaide begin jaren negentig van de vorige eeuw als leider van de Servische Democratische Partij SDS het zaad voor de burgeroorlog in Bosnië-Herzegovina. Maar volgens de rechters van het Joegoslavië Tribunaal ging zijn rol verder en was hij de grote man achter de plannen voor de etnische zuiveringen in de voormalige Joegoslavische republiek en het uitroeien van de mannelijke moslimbevolking van Srebrenica in 1995.

Karadzic werd ook verantwoordelijk gesteld voor de genadeloze beschietingen op de Bosnische hoofdstad Sarajevo, waarbij tijdens het ruim drie jaar durende beleg ongeveer twaalfduizend mensen omkwamen.

Voor Nederland is de uitspraak zalf op de wonde van het trauma dat het heeft opgelopen door de slachting in Srebrenica, destijds een 'veilige haven' van de VN onder protectie van een Nederlands bataljon. De schuld ligt nu waar die hoort te liggen: bij de dader. Maar voor veel nabestaanden was het vonnis een teleurstelling: levenslang was volgens hen wel het minste voor de ergste oorlogsmisdaden in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Toch is het een belangrijk vonnis: de uitspraak is een signaal dat politieke leiders zich niet kunnen onttrekken aan de consequenties van de haatdragende boodschap die zij onder hun achterban verspreiden.

Dat was ook de boodschap van de veroordeling van de Congolese politicus en militieleider Jean-Pierre Bemba door het Internationaal Strafhof, eerder deze week, wegens de wreedheden en verkrachtingen die zijn mannen in 2002 en 2003 in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben bedreven.

Er is veel kritiek op de soms tergend langzame loop die het recht voor deze kostbare instellingen heeft, maar toch zijn deze processen belangrijk. Juist voor de landen waar deze oorlogsmisdadigers worden vereerd. Er is recht en, vergeet het nooit, soms ontkom je er niet aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden