Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

‘Ook in Nederland is de hond al duizenden jaren onze metgezel’

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 26 november.

Redactie
Een 8.400 jaar oud skelet van een hond, gevonden in Ljungaviken (Zweden). Beeld EPA
Een 8.400 jaar oud skelet van een hond, gevonden in Ljungaviken (Zweden).Beeld EPA

Brief van de dag

In de Volkskrant stond de vraag of de mens in het stenen tijdperk al honden hield. Dit vanwege een opgegraven hondenskelet in de Zweedse vindplaats Ljungaviken. Honden hebben al een lange relatie met de mens. De vroegste domesticaten, die van de wolf te onderscheiden zijn, komen uit Europa en het nabije Oosten. Ongetwijfeld zullen er nog oudere claims zijn, maar de hond uit het Duitse Oberkassel is een van de oudste. Die trok 14 duizend jaar geleden al met de mens op.

De imponerendste bewijzen voor de lange warme relaties tussen mens en hond komen uit een andere Zweedse vindplaats: Skateholm. Daar is een grafveld waarin mensen en honden 7.000 jaar geleden zijn begraven. De mensen waren overstrooid met oker en hadden grafgiften meegekregen. De honden ook. Bij eentje lagen vuurstenen messen, een stuk hertengewei en een hamer gemaakt van gewei.

Ook in Nederland kennen we hondenbegravingen. De oudste zijn die van Hardinxveld-Giessendam, ongeveer 7.000 jaar geleden, maar die honden waren zonder grafgiften ter aarde besteld. Het is ook de plaats waar de oudste vrouw van Nederland is ontdekt: Trijntje, opgenomen in de vernieuwde canon.

Leo Verhart, archeoloog, Swalmen

Vaccineren

Ruud Hilhorst stelt dat je geen covid-zorg krijgt als je het vaccin niet genomen hebt. Dus dan ook geen zorg als je rookt? Alcohol drinkt? Niet voldoende beweegt? Ongezond eet?

Een vaccinatie is een medische interventie waar je in vrijheid over moet kunnen beslissen of je dat wil of niet. En als het vaccin zo werkzaam is als gesteld wordt, waar maakt de heer Hilhorst zich dan druk om? Er zullen volgens de producenten rond 90 procent minder mensen ziek worden, dus dat kan je doortrekken naar de ziekenhuis- en ic-opnames. Ruimte genoeg voor in basis gezonde mensen, die vertrouwend op hun eigen immuunsysteem besluiten zich niet te laten vaccineren, maar misschien op enig moment toch extra zorg nodig hebben. Zoals er altijd voor iedereen gezorgd is, ongeacht de keuzes die gemaakt zijn in levensstijl en hoe met eigen gezondheid om te gaan.

Laten we dat deel van onze maatschappij alsjeblieft intact laten.

Netje Reezigt, Abcoude

Toeslagaffaire

Nu een parlementaire enquête over wat er misging met de toeslagen. Volgend jaar kunnen de kranten weer worden volgeschreven over de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen. Toch denk ik niet dat de slachtoffers lopen te juichen. In de meeste gevallen nog geen schadevergoeding ontvangen, maar de benadeelden van de toeslagenaffaire hebben in ieder geval al wel kunnen zien wat er allemaal is misgegaan.

Zo moeilijk is het toch niet om zo’n schadeloosstelling vast te stellen. En rondt het bedrag dan ook maar een beetje naar boven af. Dat hebben de slachtoffers na zoveel jaren wel verdiend.

Hans Cobussen, Zutphen

‘Dobbernegers’

De Annabel Nanninga die het niet eens is met de racistische uitspraken van haar partijgenoten, is toch de ­Annabel Nanninga die vluchtende mensen op de Middellandse Zee, drenkelingen, afdeed als ‘dobbernegers’?

S. Ekelmans, Gorinchem

Heilige mis

Per 1 december gaat de mondkapjesplicht in voor openbare ruimtes behalve voor kerken en moskeeën. De vrijheid van het beleven van godsdienst staat dat in de weg. Er zijn veel soorten geloof en kerkgenootschappen. Alleen in Urk al zijn er 14 kerkgenootschappen en 21 kerken. Ik ben niet gelovig in religieuze zin, maar geloof wel – geboren en getogen als ik ben in de Watergraafsmeer – in het goede en de vreugde die Ajax mij brengt. Mensen zoals ik geloven niet in God, maar dus wel in iets anders. Is het, als je het zo beschouwt, ook toegestaan om zonder mondkapje naar het Johan Cruijff-stadion te gaan om de heilige mis van het voetbal te bezoeken? Even aan Rutte vragen.

Wouter van Ewijk, Haarlem

Online les

Nee tegen het verlengen van de kerstvakantie. Mijn leerlingen hebben al veel achterstand en een week verlenging van de kerstvakantie zorgt voor hen voor extra werkdruk in de resterende werkweken van het examenjaar.

Ja tegen drie weken online les na de kerstvakantie. Want dan wordt een mogelijke besmettingsgolf door (illegale) kerstbijeenkomsten in ieder geval niet via de scholen verspreid.

Maria Scherjon, docent, Almere

Alternatief feest

We zouden het laatste weekend van november kunnen uitroepen tot Bladblaasweekend. Vrijdag begint het festijn met Bladblaasavond: de bladblazers worden uit de schuur gehaald, accu’s opgeladen, verlengsnoeren klaargelegd. Buren wensen elkaar alvast een fijne Bladblaasdag. Zaterdag wordt er de hele dag naar hartenlust ‘gebladblaasd’. De bladeren en mensen dansen door de straten. Zondag naar de schoonfamilie. Wandelingen langs grote hopen bladeren. De vuurkorven mogen aan voor het bladafval. Volgens mij veiliger dan vuurwerk.

Vanaf maandag genieten we met zijn allen van de stilte. Het belooft gezelliger te worden dan Kerst.

Lin Smeets, Amsterdam

Z(w)alk

U plaatste een brief van Henk Swart uit Zwalk. Weet u zeker dat die brief niet van zijn broer Piet was?

Ruud Mulder, Nieuwe Tonge

(Naschrift brievenredactie: het ging om Henk Swart uit Zalk, onze excuses)

Overheid als schlemiel

Marcia Luyten geeft in haar column over de falende overheidsautomatisering uitstekend aan waarom zoveel ict-projecten van de overheid mislukken. Als oud hr-manager bij de overheid ben ik hier helaas meerdere malen getuige van geweest.

De oorzaken zijn al decennialang dezelfde. De overheid is niet in staat en bereid om de beste ict’ers aan te trekken. Daarom wordt vrijwel elk project noodzakelijkerwijs uitbesteed bij de bekende ict-bedrijven, waar de hoge salarissen wél worden betaald.

Per saldo is de overheid daarmee natuurlijk aanzienlijk duurder uit. Bovendien blijft de overheid als opdrachtgever wel eindverantwoordelijk voor het project, terwijl de noodzakelijke kennis ontbreekt om invulling aan die rol te geven. Daarmee komt elke fout die het ict-bedrijf maakt als een boemerang terug op het bordje van de overheid.

Die bedrijven blijven de lachende derde, want zij hebben toch alleen gedaan wat gevraagd werd? En natuurlijk zijn zij graag bereid tot reparatie, want de schoorsteen moet blijven roken.

De overheid als ‘schlemiel’, hoe cynisch kan het zijn?

Oscar Postuma, Arnhem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden