ColumnCaspar loopt

Ook in Flevoland is de natuur geofferd aan de oude economie

Aflevering 297: Het Knarbos in Flevoland is stil. Nog wel.

Het enige wat de rust verstoort in het Knarbos is het lawaai van de vliegtuigjes die om de vijf minuten over vliegen. Het gebiedje ligt dan ook zowat tegen vliegveld Lelystad aan. Er staat de Flevolanders nog wat te wachten, vrees ik, als er straks een echt vliegveld komt met passagiersvliegtuigen. Dat geldt ook voor de inwoners van grote delen van Oost- en Noord-Nederland. Maar de oude economie is populair in Flevoland, het klimaat en Parijs zijn ver weg, dus moet het filiaal van Schiphol er komen.

Er is in tien jaar tijd iets veranderd in deze provincie. Ik herinner me een VVD-gedeputeerde die vooruitdacht, Anne Bliek. Almere ontwikkelde zich tot een grote, moderne stad en er lag een ambitieus plan voor recreatie, woningbouw en natuur. Het Oostvaarderswold zou een verbinding worden tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold bij Zeewolde, 10 kilometer zuidelijker.

Voor inwoners van Almere zou het een uitkomst zijn, een groot recreatiegebied naast de deur. In de villawijken aan de rand van het gebied zouden welgestelde mensen komen wonen en in een klap zou Flevoland een natuurgebied van allure krijgen, en bezoekers trekken uit heel Nederland. Het was ook kabinetsbeleid. Natuurgebieden moesten verbonden worden, edelherten en andere dieren moesten tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe kunnen migreren. 

Het Knarbos.Beeld Caspar Janssen

In die tijd stond ik nog eens aan het Nuldernauw, een vertegenwoordiger van de provincie wees me de plek waar de edelherten zouden gaan overzwemmen. Er werd ook rekening gehouden met de komst van de wolf, die orde op zaken zou gaan stellen in de Oostvaarderplassen. Maar toen kwam Henk Bleker en blies het sprookje uit. En inmiddels lijken de plannen van toen hopeloos optimistisch.

Ach ja, intussen schijnt het najaarslicht door het uitdunnende bladerdak, vlinders vliegen nog altijd, zanglijsters worden overstemd door weer een vliegtuigje.

Nog even naar het Horsterwold. In juli was hier een wolf, zo staat inmiddels vast, een mannetje dat vervolgens doorliep naar België. Als het Oostvaarderswold er had gelegen was de wolf wellicht noordwaarts gelopen, naar de Oostvaardersplassen. Ik sluit niet uit dat dit tot hartverzakkingen had geleid op het provinciehuis.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden