COLUMNJean-Pierre Geelen

Ook ik lachte me kapot om de kolder van Doutzen Kroes, maar ik klikte geen hartje aan

Dus corona is niet de schuld van Bill Gates. Ook is de oprichter van Microsoft niet uit op het elimineren van 15 procent van de bevolking door vaccinatie en elektronische microchips. Gates ontkende het donderdag zelf, op CNN.

Geloof je het zelf, gekke Henkie? Natuurlijk niet. Gekke Henkie ziet met eigen ogen op internet talloze trucfoto’s en nepnieuwsberichten die het complot bevestigen. Nou dan. Een YouTube-filmpje over zijn Grote Complot is miljoenen malen bekeken. Dan wordt het vanzelf waar. Want in dit tijdperk geldt de macht van het getal: wat dubbele cijfers trekt, krijgt meer gewicht.

Donderdag leed ‘onze’ Doutzen Kroes (6,4 miljoen volgers op Instagram) aan acuut overgewicht. In deze krant las u er geen letter over – mocht niet van Bill Gates – maar in het parallelle universum van sociale media keerde de denker zich tegen de media, farmaceutische industrie, regeringen en grote bedrijven. Die willen ons beheersen door angst te verspreiden. Daarom melden ze niet dat vitamines en ‘voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen’ ons wapenen tegen corona. Ze had ‘uren onderzoek gedaan’, dus ze wist waarover ze sprak.

Doutzen is een verdienmodel. Haar lichaam is haar taal. Verbale communicatie is zeg maar niet haar ding. Eerder dit jaar bood ze geschrokken excuses aan, nadat ze had geschreven dat we het virus dankbaar moesten zijn.

Niet de kolder van Kroes is zorgwekkend, maar dat overgewicht. Van haar volgelingen vonden donderdag al 16 duizend haar post ‘leuk’. Ook ik lachte me kapot, maar ik heb geen hartje aangeklikt.

Overgewicht is een welvaartsziekte van meer ‘influencers’. Dat zijn jonge mensen die op sociale media leven van hun bestaan. Het RIVM overweegt hen in te zetten om jongeren te bereiken, nu die groep meer besmettingen vertoont.

Op1 had er een paar aan de borreltafel. Dave Roelvink (zoveel volgers op Insta dat z’n hemd ervan openstond tot aan zijn navel) vond dat een goed idee. De regels zijn immers verwarrend.

Daar had hij gelijk in. Als we íéts weten over het virus, is het dat we zo weinig weten. Iedereen doet en roept maar wat. Het RIVM vindt mondkapjes onzin, in België, Engeland en Oostenrijk (en een ziekenhuis in Amersfoort) worden ze verplicht. Terwijl de besmettingen toenemen, vraagt de horeca de rechter om soepeler regels.

Dave Roelvink begreep ook iets niet: dat je ‘wel een prostituee mag bezoeken waar er misschien al dertig overheen zijn geweest, maar niet je eigen moeder mag knuffelen’. Mij (en anders mijn moeder wel) lijkt dat laatste een verstandig gevolg van het eerste, maar anders dan Roelvink ben ik geen viroloog.

In een filmpje sprak rapper Boef (1,5 miljoen Insta-volgers; ik gun hem dat ze echt zijn) met een woordvoerder van het RIVM. ‘Hoe zit het nu met 5G en hoe zit dat in verband met corona?’ De deskundige legde uit dat een zendmast niet kan hoesten of niezen en dus geen virus kan overbrengen. Klinkt aannemelijk, maar het moet natuurlijk wel eerst nog even bewezen worden.

Ene Tisjeboy Jay (295 duizend Facebook-fans) was geen viroloog, maar ‘wel goed met cijfers’, want hij had lang boekhouding gedaan. Hij had corona vergeleken met ‘een andere griep’ en baseerde zich op ‘andere informatiebronnen’. En zie: niets aan de hand. Had-ie vast ook uren op gestudeerd.

‘Ik vind dat we de jeugd vooral moeten leren kritisch te zijn. Vraag je dingen af’, zei Jay.

Groot gelijk. Mijn dochter is al oud en wijs genoeg, maar was ze nu acht, dan zou ik haar volstoppen met vitaminen. Tegen het influencer-virus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden