Column Esther Gerritsen

Ook God heeft recht op privacy

Dat is werkelijk een top-idee, dat je voortaan je ras en religie moet laten registreren om een wapenvergunning aan te vragen, zodat er een betere afweging kan worden gemaakt of het veilig is om jou een wapen in bezit te geven. Dat heeft ons kabinet goed bedacht. Als het voorstel voor deze wetswijziging volgende maand in de Tweede Kamer wordt besproken zal het enthousiasme niet zijn te temmen.

Al die terroristen die zichzelf moslim durven noemen, hebben we straks zo flink te pakken. Want iedereen weet dat terroristen die mensen neerschieten dat wel graag mét wapenvergunning doen, dus dat probleem heb je dan mooi getackeld. Die lui gaan echt niet met een illegaal wapen op stap. Om nog maar te zwijgen over zelfmoordterroristen, die zullen zeker niet het risico nemen om zonder wapenvergunning naar het hiernamaals te gaan. Ze zien ze al aankomen daarboven, zonder papieren.

De mensen die liever iemand doodrijden met een auto, moet je natuurlijk ook een rijbewijs onthouden. Ik weet ook nog niet precies hoe je daar met je etnisch profileren uitkomt. Ik denk dat je vooral diegene in de gaten moet houden die in de les niet wil leren remmen. Ja, iedereen die slecht remt, slaagt niet.

Als ik te schokkerig en onhandig remde tijdens de les, zei mijn instructrice altijd tegen mij: ‘Lief remmen Esther, lief remmen.’ Zij hield dat natuurlijk toen al in de gaten. Mensen die niet lief remmen zijn terroristen. Ik rem heel lief. Ik ga er gemakshalve maar van uit dat terroristen geen mensen aanrijden zonder rijbewijs. Dat zou ook maar een discriminerende aanname zijn: terroristen rijden vaak illegaal.

Het voorstel dat we de politie ras en religie laten registreren van mensen die wapenvergunningen aanvragen, schijnt toch nog op wat weerstand te stuiten van privacybeschermers, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens en een belangrijk deel van de Tweede Kamer. Kijk, dat is natuurlijk de enige reden waarom dit topvoorstel het misschien toch niet zal halen: privacy. Wat weer jammer is voor de terroristen die zich moslim noemen en zich graag aan de vergunningsregels houden. Want het laatste wat zij willen, is anoniem zijn. Je gaat je leven toch niet riskeren voor de Grote Zaak als niemand hoort om welke Grote Zaak het gaat? God is groot. Maar iemand moet het zeggen, anders hebben de goddelozen niets gehoord.

In Den Haag werd afgelopen week een man opgepakt die Allahu Akbar schreeuwde met een tank lachgas op zijn schoot. Een vreemd gevoel voor humor komt ook voor onder niet-terroristen. Dat was helaas nog nergens geregistreerd, dus natuurlijk deed deze clown de mensen toch even schrikken.

Privacy is belangrijk. Ook hij of zij die een ander vermoordt uit naam van zijn religie heeft recht op privacy. Pijnlijk maar waar, wen er maar aan.

Ik stel dan ook voor dat het vanaf nu verboden wordt om na een aanslag bekend te maken welk ras de dader heeft, maar vooral ook uit naam van welke God dit gedaan werd. Dat is jammer voor de Grote Zaak, en misschien demotiveert het de potentiële terrorist om een aanslag te plegen, maar dat moet dan maar.

Allahu Akbar. God is dan wel groot, ook hij heeft recht op privacy. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden