Column

'Ook een mooie is het bord met een extreem hoog duh-gehalte: 'Kans op file''

Verkeersborden die waarschuwen voor een 'steile helling' bij een fietsbrug, leiden de aandacht af van de werkelijke gevaren, schrijft columnist Erik Jan Harmens.

'Ten eerste is er geen sprake van een helling, maar van een brug. Ten tweede: zo steil is het allemaal niet.' Beeld Gitta Veraart
'Ten eerste is er geen sprake van een helling, maar van een brug. Ten tweede: zo steil is het allemaal niet.'Beeld Gitta Veraart

In een dorp dat volgens de beschrijving op Funda gelegen is 'midden tussen de weilanden, natuur- en recreatiegebieden en dát op slechts een steenworp afstand van Amsterdam', is een brug over een slootje. Aan weerszijden van die brug staat een verkeersbord: een driehoek met een rode rand en een witte binnenkant met daaronder, op een klein los bordje, de waarschuwing: 'Pas op. Steile helling.' Ik heb er even een foto van laten maken (zie boven).

Ik vind dit een raar bord. Ten eerste is er geen sprake van een helling, maar van een brug. Ten tweede: zo steil is het allemaal niet. De fietser moet iets klimmen en heel even wat harder op de pedalen drukken (met direct de beloning bij het afdalinkje), maar om daar nou helemaal een bord voor te plaatsen.

Hoe is dat bord er eigenlijk gekomen? Zijn er series bejaarden geweest die vol goede moed de 'helling' wilden nemen, maar uitgeput moesten afstappen en omkeren? Of erger nog, ongewild surplaceten en omvielen waarop zij, of hun mantelzorgers, zich meldden bij het stadhuis en per direct een waarschuwingsbord eisten?

Werkelijk gevaar
'Pas op. Steile helling.' Dit soort stupide aanduidingen maakt je ook murw voor borden die werkelijk gevaar aankondigen. Zoals: 'nieuw asfalt, langere remweg'. Of: 'brug niet betreden, instortingsgevaar'. Dát zijn waarschuwingen die ik geloof, en ter harte neem. Al minder wordt het bij verkeersborden die ergens voor de zekerheid zijn neergezet. Zoals die driehoekvormige borden met een springend hert erop. Nog nooit ben ik na het zien van zo'n bord geconfronteerd met werkelijk overstekend wild. Ook een mooie is het bord met een extreem hoog ja duh-gehalte: 'Kans op file'. En soms zie je ook een driehoekig bord met alleen een uitroepteken erop, zonder verdere specificatie van welk mogelijk dreigend gevaar dan ook. Als we echt consequent zijn plaatsen we op de hoek van elke straat zo'n teken, en liefst ook binnenshuis, maar we zouden het allemaal ook uit het straatbeeld kunnen verwijderen.

Soms zie ik langs de kant van de weg een wit bord waarop een zwart gekleurd pictogram te zien is van een jongen of een meisje (dat kun je niet zien aan het poppetje) die naast een boom op de grond ligt, steunend op een elleboog. Als je dat plaatje zo ziet weet je meteen: hier zou ik de afslag kunnen nemen om wat voor me uit te gaan zitten mijmeren. Hier zou ik tijd kunnen gaan verkwisten, in plaats van aan mijn mislukte carrière te werken of mijn dikke lelijke vrouw te gehoorzamen. Hier zou ik mijn gedachten de vrije loop kunnen laten en even heel bewust het vleugje wind waarnemen dat zacht als een veertje langs mijn tenen kietelt.

En sommige mensen zien ook in zo'n verwijsbord naar een recreatiegebied een mogelijk dreigend gevaar, maar die zien in álles een mogelijk dreigend gevaar.

Erik Jan Harmens is dichter. Zijn nieuwste bundel Open mond verscheen in oktober bij Lebowski.
Twitter: @ErikJanHarmens

'Dát zijn waarschuwingen die ik geloof, en ter harte neem.' Beeld anp
'Dát zijn waarschuwingen die ik geloof, en ter harte neem.'Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden