Column Joost Zaat

Ook de dokter zelf merkt nu aan den lijve hoe irritant het geneesmiddelentekort is

‘Sneller deppen’, mopper ik. ‘Ik zie niks door dat bloed.’ Ik ben bezig een rare piercing uit iemands nek te pulken. Mijn assistente probeert fanatiek het bloed uit het wondje te vegen. Het plaatje waarmee de piercing onder de huid is verankerd, zit muurvast. Normaal verdoven we daarvoor met lidocaïne waarin ook een beetje adrenaline zit. Daardoor trekken de kleine bloedvaatjes in de huid samen en zit dat bloed niet in de weg. Dat spul is al weken niet verkrijgbaar en nu is onze voorraad op. Ik verdoof dus zonder adrenaline.

Nu merk ik aan den lijve hoe irritant het geneesmiddelentekort is. Het simpele ingreepje duurt twee keer langer dan normaal. Uiteindelijk lukt het en zakt mijn ergernis. Totdat ik later op de dag de vraag van een assistente krijg of ik iets anders kan verzinnen voor naproxen dat ook niet leverbaar is. Als ik op Farmanco, de website van de apothekersorganisatie, kijk wat er aan de hand is, staat daar doodleuk dat de reden van niet leveren onbekend is of dat het middel uit de handel is genomen.

Een dag later roept mevrouw M. me binnen als ik over haar galerij loop. Ze heeft een maagbeschermer van de apotheek gekregen, omdat ze vorige week tachtig geworden is en bloedverdunners slikt. Die maagbeschermers moeten de kans op een maagbloeding bij pijnstillers en bloedverdunners verkleinen. Natuurlijk is die kans bij 79 jaar en 364 dagen niet veel kleiner dan bij 80 jaar en 1 dag, maar goed, protocollen heersen over de zorg. Van de nieuwe witte pillen kreeg ze maagpijn. ‘Vorig jaar had ik een keer andere maagbeschermers, toen je me naproxen gaf. Die waren geel.’ Ze heeft het potje en de bijsluiter nog. Zelfde werkzame stof, toch bijwerkingen. Ik bel de apotheek en we vergelijken alle stofjes. In de nieuwe zitten een paar extra hulpstofjes en in de oude zat een gele kleurstof. Of ze daar nu echt last van heeft, is de vraag. Maar goed, deze wil ze niet meer. Weer kwartiertje verspeeld aan pillenverwarring.

Door het preferentiesysteem zijn generieke geneesmiddelen in Nederland zo goedkoop geworden dat fabrikanten het vaak niet lonend vinden die hier op de markt te houden. Volgend jaar wordt de Europese Falsified medicine directive’ van kracht. Een systeem om valse geneesmiddelen te weren, waarbij elk pakje van fabrikant tot patiënt te volgen moet zijn. Er komt een centrale database en op elk pakje moet een zegel, die gescand moet worden om zo het pakje ‘af te melden’. 

In Nederland is het een oplossing voor een niet bestaand probleem, want valse geneesmiddelen komen hier in de apotheek niet voor. In het goedkoopste scenario gaat dat nutteloze systeem 27 miljoen euro kosten, in het duurste zelfs 65 miljoen. Pillen worden dus duurder, verzekeraars willen dat niet betalen en apothekers ook niet. Omdat men elders in Europa wel betaalt, zullen hier de geneesmiddelentekorten wel verder toenemen.

We hebben intussen via de ziekenhuisapotheek lidocaïne mét adrenaline geritseld, maar nu is onze lidocaïne zónder op en niet leverbaar. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.