OpinieBlijf uw geld uitgeven

Ook de burger heeft diepe zakken: alle beetjes helpen

Geef uw geld zoveel mogelijk uit aan dingen waaraan u het toch al wilde besteden, stelt Bauke Koekkoek voor.

Bewoners van de Van Woustraat in Amsterdam klappen voor zorgpersoneel. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Bewoners van de Van Woustraat in Amsterdam klappen voor zorgpersoneel.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nog maar een week geleden zag het leven er overzichtelijk en aangenaam uit op een vrije middag. Met de lente in aantocht in dat leuke, lokale koffietentje, achter een caffè latte, een particulier vakantiehuisje voor de meivakantie geboekt. Aan het eind van de middag nog een yogales, ’s avonds uit eten en dan naar een theatervoorstelling. Het leven was goed voor de kapitaalkrachtige burger buiten het Brabantse land.

Nauwelijks een week later ziet het leven er totaal anders uit. Zorgprofessionals lopen zich de benen uit het lijf, ondernemers zitten tandenknarsend thuis. Zzp’ers zien hun inkomen verdampen, werknemers met een vast contract bekruipt soms een vakantiegevoel. Intussen weet niemand hoe groot de gezondheidscrisis precies zal worden, maar dat het sociale en economische leven ernstige schade oploopt is zeker. Mensen kijken naar elkaar voor duidelijkheid, en iedereen kijkt naar de overheid. Die komt met zware maatregelen om Nederland overeind te houden. Daarmee mogen we blij zijn, maar zijn we er nog niet.

Entreegelden

De koopkrachtige burger houdt ondertussen geld over, veel geld. We gaan voorlopig niet naar restaurant, kroeg, cursus, training of voorstelling. De versnaperingen en entreegelden hebben we nog niet uitgegeven, dus dat scheelt. Snel bellen we naar het leuke vakantiehuisje om de huur nog te annuleren en ook andere uitgaven proberen we zoveel mogelijk te voorkomen of terug te krijgen. Dat geld hebben we misschien nog hard nodig voor toiletpapier, rijst of pasta.

Maar voor de mensen die afhankelijk zijn van grote hoeveelheden kleine klanten is het een ramp. Wat voor de burger een paar euro is, is voor de koffiezaak een paar honderd euro per dag. Dat ene belletje van de klant zijn er voor de ondernemer tientallen: iedere afzegging draagt voor de cursusleider of verhuurder bij aan een stuwmeer van gemiste inkomsten. Maar is dat nou allemaal wel nodig? Want wie met tien man een oefenzaaltje huurt voor 200 euro zou met 20 euro per persoon de verhuurder schadeloos kunnen stellen – met geld dat iedereen in zijn hoofd toch al had besteed.

Niet terugvorderen

Als u geen ‘cruciaal beroep’ heeft en ook niet bezig bent uw bedrijf draaiende te houden of deeltijd-WW aan te vragen, dan kunt u toch iets doen. U kunt uw geld zo veel mogelijk uitgeven waaraan u het toch al wilde besteden. Dus gewoon uw volledige cursusgeld betalen, niks annuleren of geld terugvorderen. Kijken of uw koffiezaakje misschien ‘to go’ aanbiedt, of hen dat voorstellen. Het huis of de vergaderruimte die u toch al ging huren, gewoon betalen. U had dat geld al gereserveerd en thuis kunt u het niet uitgeven.

Zo helpen we elkaar zonder de – ongetwijfeld niet oneindig – diepe zakken van minister Hoekstra nodeloos te plunderen. Zo zorgen we ervoor dat het sociale en culturele leven straks weer uit de winterslaap kan ontwaken – en dat dit deel van de samenleving niet zo levenloos blijft als nu. Zo zorgen we ervoor dat de (lokaal) ondernemende mensen, die het sociale cement van Nederland vormen, ook verder kunnen.

Bauke Koekkoek, crisisdienstverpleegkundige en lector onbegrepen gedrag en samenleving, Zeist

Bauke Koekkoek. Beeld Marcel van den Bergh
Bauke Koekkoek.Beeld Marcel van den Bergh

Verder lezen
Tot minimaal 6 april zijn alle openbare gelegenheden in Nederland gesloten. Toch hebben veel Nederlanders via een abonnement al betaald voor deze diensten. Wat doen bedrijven om hun klanten tegemoet te komen?

Hoe haalt u alles uit uw quarantaine? Zelfs in een pandemie moeten we er nog het beste van maken, want zo behouden we onze illusie van controle. Ook als een virus keihard het tegendeel bewijst, schrijft filosoof en journalist Doortje Smithuijsen.

In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden