Opinie

Ook backpackers volgen gebaande paden

Vergeet het onderscheid tussen 'hoge' en 'lage' reiscultuur. Ook backpackers volgen gebaande paden.

null Beeld
Beeld

'Ik heb zo'n hekel aan toeristen', sprak de Engelse met wie ik tijdens mijn stage in Australië bevriend was geraakt, met een vies gezicht. 'Ze gaan op reis met kóffers en werken alleen maar lijstjes bezienswaardigheden af. Het idee alleen al.' Zij zelf was uiteraard geen toerist maar een backpacker, die zwoer bij de Lonely Planet en de Shoestring-reeks en het liefst 'niet-standaard'-bestemmingen aandeed. Ja, natuurlijk was ze in Rome en Parijs geweest. Maar dat telde niet, zij had tenminste ook per vrachtauto Kenia doorkruist. En wat was het trouwens toch moeilijk om in Sydney dezelfde ijskoffie te vinden als in Londen.

Aan deze vriendin moest ik denken bij het lezen van de tirade van Tessa de Vet (Opinie en debat, 13 juni) over 'de massatoerist' - de in negatieve zin overtreffende trap van de toerist - en diens vermeende gebrek aan bereidheid tot het bezoeken van andere musea dan die worden aangeprezen in de reisgidsen.

Veeg uit de pan

Dit vermaledijde type reiziger krijgt van De Vet een stevige veeg uit de pan. Wars van eigen initiatief volgt hij namelijk als een kip zonder kop de tips in de reisgidsen, dromt hij samen met zijn soortgenoten de gebaande paden op en - o, bewaar me - staat hij ook nog uren in de rij om de Mona Lisa en de Sixtijnse Kapel te bewonderen. Die hij uiteraard prachtig vindt, voor zo ver hij dit door het oog van de camera kon beoordelen.

Nadenken? Zelf een mening vormen? Aan de massatoerist is het allemaal niet besteed, dus laat hij moeilijke musea met ingewikkelde hedendaagse kunst gemakzuchtig links liggen. Schandalig. Nee, dan Tessa de Vet. Die heeft tenminste de guts om de Mona Lisa niet mooi te vinden en zich een mening te vormen over Zaha Hadid. Kom daar nog maar eens om.

Er is iets vreemds aan de hand als het om reizen gaat, en dat is de blijkbaar niet te onderdrukken neiging bij bepaalde reizigers tot het aanbrengen van een hiërarchie binnen de enorme groep mensen die voor hun plezier buitenlandse bestemmingen bezoekt. Er bestaat blijkbaar een 'goed' versus 'minder goed', een 'hoge' versus een 'lage' reiscultuur. Backpacker versus (massa)toerist. Mona Lisa versus hedendaagse kunst. Natuurlijk zijn er verschillen te noemen tussen een week all inclusive in Torremolinos en, bijvoorbeeld, een trekking door Nepal of een fietstocht naar China. Maar ook de backpackers die door Afrika trekken, rusten doorgaans niet voordat ze de Big Five hebben gespot. Ook de rugzakkers in Australië willen in Sydney het Opera House bekijken. Op de o zo avontuurlijke 'trails' in Nieuw-Zeeland is het filelopen.

Door het succes van de Lonely Planet is ook de wereld van de rugzakkers niet bepaald eenzaam meer te noemen. In die zin is niets toeristisch ook hun vreemd. En het lijkt me sterk dat die enkeling die van Amsterdam naar Vladivostok fietst en in afgelegen bergdorpjes louter bij locals bivakkeert, niet stiekem ook geniet van een weekendje Parijs. Inclusief het Louvre.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vooroordelen

De vooroordelen over mensen die er een andere manier van reizen op nahouden, zijn niet van de lucht, zo blijkt ook uit het artikel van De Vet. Interesse hebben voor werken die van grote betekenis zijn geweest voor de ontwikkeling van de kunst (ook de hedendaagse), die exemplarisch zijn voor allesbepalende omwentelingen zoals de Verlichting, en deze willen bekijken tijdens een bezoek aan een stad die deze schatten huisvest, is blijkbaar hetzelfde als gebrek aan wil om iets anders te bekijken en kritiekloosheid. De logica ontgaat mij.

De wereld is groot en het is fijn dat we die op onze eigen manier kunnen ontdekken en beleven. Laat dus die 'massatoerist' zijn ding doen en de musea bezoeken die hij wil. Hij had ook thuis kunnen blijven en de Sixtijnse Kapel enkel en alleen op selfies van zijn Facebookvrienden kunnen bekijken.

Trouwens, Tessa: ook mij kon de Mona Lisa niet raken. Dus zo bijzonder ben je daar nou ook weer niet in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden