Column Arnon Grunberg

‘Ooit had ze me pedant gevonden, maar ik bleek mee te vallen’

Arnon Grunberg sprak een student over haar scriptie. Hij viel haar mee. Dat hoort hij al sinds 1998. Een tekst voor een grafsteen: ‘Het leven viel tegen, hij viel mee.’

Ze had een scriptie geschreven over nihilisme en humanisme. Ik kwam er ook in voor, daarom had ze die aan me toegestuurd. Per kerende mail vroeg ik of ze koffie wilde drinken, de Nietzsche-citaten in haar scriptie spraken me aan.

‘De crisis in het klassieke liberalisme had de weg naar irrationalisme en heroïsche waarden geopend,’ schreef Frits Boterman in Cultuur als macht – cultuurgeschiedenis van Duitsland 1800 - heden. Als heroïsche waarden worden genoemd is Nietzsche nooit ver weg. Tegenwoordig leven we in een tijd dat heroïsche waarden en slachtofferschap hetzelfde zijn geworden. Crisis in het klassieke liberalisme is er ook weer terug, inclusief de destructieve antwoorden.

Ze zat in een hoekje van de bar, ze had twee kinderen, een ervan studeerde. Ooit had ze me pedant gevonden, maar ik bleek mee te vallen. Ik hoor al sinds 1998 dat ik meeval. Een tekst voor een grafsteen: ‘Het leven viel tegen, hij viel mee.’

De dame vertelde over jonge studenten met wie ze in de collegebanken had gezeten omdat ze op latere leeftijd was gaan studeren. Op feesten van de studenten was ze nooit verschenen, dat vond ze ongemakkelijk, maar ze waren weleens bij haar thuis blijven slapen, wat haar kinderen ongemakkelijk hadden gevonden.

Crisis op politiek niveau, ongemak op individueel niveau, dat vat het grootste deel van het leven samen.

Voor we afscheid namen vertelde ze dat ze een Syriër in huis had genomen. Uit Aleppo. Haar man had gezegd: ‘Laten we het geleidelijk aan doen.’ Ze hadden hem eerst een paar keer ontmoet.

Bij hen thuis had de Syriër zich onderdanig opgesteld, dat vond ze moeilijk. Alleen de vriendjes van haar zoon hadden iets naars over hem gezegd.

Uiteindelijk was de Syriër vertrokken en ik had willen vragen of ze hem miste, maar daar kwam het niet meer van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.