ColumnSheila Sitalsing

Oogst in politiek Den Haag na massale antiracisme-demonstraties: emmers vol angstzweet

null Beeld
Sheila Sitalsing

Op de bomvolle pleinen, bruggen en parken moest je ze met een lampje zoeken de afgelopen weken: politici die mee knielden of de vuist balden of een stip opzochten om zwijgend solidair te zijn. Preciezer gezegd: met macht omklede politici. Fractieleiders van bovenliggende partijen in het parlement, prominente coalitieleden, mensen die eerste rang zitten wanneer wordt beslist over wetten en regels – de gestolde normen en waarden, de gestolde macht – in het land.

Op het Binnenhof kon je ze zien trippelen door het mijnenveld. Tongpuntje tussen de lippen geklemd, klam zweet op het voorhoofd. Want de vertegenwoordigers van het redelijke midden en het goede volk en het radicale midden en god weet hoe ze zich nog meer noemen, zijn natuurlijk ontzettend tegen racisme.

Maar je zal ze de kost moeten geven: de kiezers uit de eigen achterban die nu jankend op de bank liggen omdat ze geen grapjes meer mogen maken over de vrouwtjes of over de lichtgetintiërs, omdat ‘ja maar mijn zwarte buurman zeikt nooit en werkt gewoon’ niet meer telt als argument, omdat niemand met ze mee hinnikt als ze nét iets te hard ‘Opsporing verzocht zal ook wel van de buis moeten wegens racisme’ zeggen, omdat ze er ‘Dat was hu-mor, verdomme’ achteraan moeten roepen. Het zijn er een hoop, al gauw goed voor handenvol zetels.

Dus is dit de oogst in politiek Den Haag na massale antiracismedemonstraties in het ganse land: een emmer vol angstzweet, een golf gratis Insta- en Twitter­empathie, een aangekondigd debat en een aangenomen motie. Over die motie, een formeel machtsmiddel van het parlement omdat het daarmee de regering opdrachten kan geven, straks meer.

Eerst de wezenloosheid. Van de fractievoorzitter van de grootste regeringspartij in de Tweede Kamer, Klaas Dijkhoff, bijvoorbeeld, die het presteerde om dit te twitteren: ‘Voorheen, als ik mij mengde in het racismedebat, kwam er gelijk van alle kanten zoveel heftig ­gezeik los, dat ik dacht: ‘laat maar’. Dat was voor zo’n groot probleem best gemakzuchtig. De tijd van ‘laat maar’ is voorbij.’

Onduidelijk bleef of ‘voorheen’ slaat op de periode rond Dijkhoffs pleidooi voor postcoderacisme, of op de periode rond het fractiestandpunt dat ‘RTL het sinterklaasfeest vermoordt’ omdat het roetveegpieten invoerde in zijn kinderprogrammering (deze uitspraak dateert niet uit de vorige eeuw, maar is nog geen vier jaar oud).

Vervolgens bombardeerde de PvdA racisme pompeus tot ‘chefsache’, een hoofdzaak voor de premier, om een dag later in de Tweede Kamer een debat over ­racisme aan te vragen met de ministers van Binnenlandse Zaken en die van Justitie. (Pauze opdat u kunt googelen wie ook alweer minister van Binnenlandse Zaken is.) Zelden zagen we een rappere devaluatie van het begrip chefsache.

Mogelijk halen ze de premier er alsnog bij – de SP en de PVV willen dat graag. Dan kan hij herhalen wat hij ­vorige week zei, dat ‘iedereen die bij zijn volle verstand is, tegen discriminatie en racisme is’. Een opgewekt mensbeeld dat de prettige bijkomstigheid heeft dat we het niet lang over racisme hoeven te hebben, ‘iedereen’ is immers tégen.

Dan de concrete actie, de aangenomen motie. Die luidt als volgt: ‘De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat na de demonstratie in Rotterdam het standbeeld van Pim Fortuyn is beklad met het woord ‘racist’, spreekt uit dat dit niet acceptabel en onaanvaardbaar is, en gaat over tot de orde van de dag.’ Aangenomen, ze waren het er allemaal mee eens.

Over negen maanden zijn er verkiezingen. En wanneer ze beteuterd naar de uitslag staren, zullen ze zich afvragen welk sentiment in welk deel van de bevolking ze in godsnaam nú weer hebben gemist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden