OpinieCommentaar

Onzekerheid en nieuwe botsingen tussen Italië en Brussel dreigen

De Italiaanse vicepremier en Lega-leider Matteo Salvini schudt handen van aanhangers in de Zuid-Italiaanse plaats Policoro tijdens zijn ‘Italiaanse zomertoer’.Beeld AFP

De Italiaanse regering is in crisis nu Salvini nieuwe verkiezingen eist. Ook Europa krijgt het zwaar.

Europa gaat stormachtige tijden tegemoet nu Matteo Salvini, de leider van de rechts-populistische Lega, besloten heeft de Italiaanse coalitieregering op te blazen. Salvini, wiens partij de afgelopen tijd gegroeid is als kool, stuurt aan op nieuwe verkiezingen die vermoedelijk een sterk anti-Europese regering aan de macht zullen brengen.

Aanleiding voor Salvini’s besluit de samenwerking met de links-populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) op te zeggen, was een conflict over de aanleg van een hogesnelheidstreinverbinding tussen Noord-Italië en Frankrijk, maar de twee regeringspartijen lagen bijna permanent met elkaar overhoop.

Ruim een jaar na het aantreden van het populistische kabinet met Giuseppe Conte, een onafhankelijke hoogleraar rechten, als premier is Italië er in vergelijking met de rest van de Europese Unie alleen maar op achteruit gegaan. De economie zit op het randje van stagnatie en de werkloosheid ligt nog steeds op 10 procent, niet veel lager dan vlak na de financiële crisis. Tegelijkertijd is de kolossale staatsschuld nog hoger opgelopen.

Bedrijven stellen hun investeringen uit met het oog op de onzekerheid en de ruzies met Brussel over het in toom houden van de overheidsuitgaven. Een politieke crisis, waarop Italie nu afkoerst, zal de onzekerheid alleen maar verergeren.

Maar vice-premier Salvini, die zich heeft opgeworpen als de leider van een Europees populistisch front (met Wilders’ PVV, de Duitse AfP, Marine Le Pen, de FPÖ en premier Orban van Hongarije), ruikt zijn kans. De steun voor de Vijfsterrenbeweging is gehalveerd, terwijl die voor zijn Lega is verdubbeld, voornamelijk door zijn keiharde maatregelen tegen de toestroom van immigranten.

Salvini hoopt dat nieuwe verkiezingen hem een ruim mandaat zullen geven voor radicale ingrepen, eventueel in samenwerking met de ultrarechtse splinterpartij Broeders van Italië. Hij wil de belastingen verlagen en tegelijk flink investeren in de infrastructuur, met als gevolg nieuwe botsingen met de EU die zich zorgen maakt over de houdbaarheid van de Italiaanse staatsschuld.

Dat is geen gunstig vooruitzicht voor de EU, juist op een moment dat het op de proef dreigt te worden gesteld door een ‘no-deal’ Brexit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden