OpinieBrieven

Onze school kon de cowboyconcurrentie niet aan

De ingezonden brieven van 6 juli, 2018.

Redactie
Afrikaanse vrouwen schrijven zich in voor een cursus Nederlandse taal op de Taalmarkt in Amsterdam, 2012.  Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Afrikaanse vrouwen schrijven zich in voor een cursus Nederlandse taal op de Taalmarkt in Amsterdam, 2012.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Hoe goed is het om als oud-docent in de Basiseducatie via Sheila Sitalsing de ­kritiek van minister Koolmees te lezen op de verplichte inburgering (Ten eerste, 4 juli). Want hoe wrang is het voor ons om nu nog weer te beseffen dat wij als ­ervaren lesteam in een school in Amstelveen in 2008 ook op de schop moesten van minister Rita Verdonk.

Het taalonderwijs aan en de inburgering van buitenlanders werd door haar geprivatiseerd. Iedereen kon onderwijs beginnen in een garage of kelder. De vrije markt stond open voor avonturiers. Onderwijscao’s waren niet meer van toepassing.

Er viel geld te verdienen aan mensen die veelal geen woord Nederlands spraken en die geacht werden de eigen ­inburgering volledig zelf te regelen. Terwijl iedereen kon voorspellen wat hiervan het resultaat zou worden.

Onze school met 25 leerkrachten werd als gevolg hiervan opgeheven. We konden de cowboyconcurrentie niet aan. Het pand werd verlaten. Persoonlijke loopbanen werden afgebroken. Opgebouwde knowhow ging verloren.

Nu, tien jaar later, worden door Koolmees de ontstane misstanden benoemd en lijkt veel terug te moeten naar toen. Onze school is er niet meer. Rita Verdonk zal daar op dit moment denk ik weinig problemen mee hebben. Maar wij nog wel.

Marcel Gerritsen, Amsterdam

Eigenbelang

In de zaak André Postema schrijft Lilianne Ploumen ‘debat is slechtst denkbare scenario voor ons’. Gelukkig lekt zo’n bericht uit. Het toont eens te meer dat de PvdA verworden is tot een partij die alleen aan haar eigen belangen denkt. Geen woord over de leerlingen die de dupe zijn geworden van Postema, die er ondanks zijn hoge salaris niets van gebakken heeft. Nee, alleen maar hoe ­komen we hier zo ongeschonden mogelijk uit als partij. Je moest je schamen!

Jan Pijpker, Uithuizermeeden

Waar blijft onderwijsgeld?

Ik denk dat ik wel weet waar het onderwijsgeld naartoe gaat, naar het bovenschools management. Postema verdiende 180.000 euro (ruim 2 keer het ­salaris van een directeur van een middelbare school). Zijn collega’s zullen daar ook wel in de buurt gezeten hebben. Waarschijnlijk hebben ze secretariële ondersteuning, een leuk pandje op een mooie locatie. Al met al kost het bovenschools management al snel 1 miljoen euro. Dat is het salaris van zo’n 20 docenten. Er is in Den Haag weer eens een mooi monster gecreëerd, dat zonder toegevoegde waarde het onderwijs uitholt.

Patrick Combrink, Leiden

Newspeak

Met het dundrukje Woorden doen ertoe van de ‘Wereldmusea’ en de recente publicatie in OneWorld wordt taalkundig afgerekend met onze koloniale woordenschat. Waar deze vorm van new­speak toe leidt, konden we al lezen in 1984 van George Orwell. Het heeft 34 jaar geduurd maar nu is het dan (bijna) zover: het totalitaire denken klopt luidruchtig aan onze deur.

Jan Eikenboom, Cebu City (Filipijnen)

Woorden

Elma Drayer stelt dat woorden ‘niet allesbepalend’ zijn (O&D, 6 juli). Een knap staaltje framing, want dat beweert het door haar gehekelde narratief niet. Echter, woorden zijn wél veelbepalend en beeldbepalend, bliksturend en richtinggevend. Dit genuanceerde discours verdient zijn plek in onze publieke sfeer, want een verbod op ideologiekritiek is onwenselijk. Excuus als ik haar nu aan het huilen heb gemaakt.

Stephan Huijboom, Amsterdam

Chris Froome

Vinden wij het normaal dat uitgerekend iemand met inspanningsastma dankzij zijn medicijnen alle grote wielerrondes wint, of zeggen we: sorry Chris, had maar voor een sport gekozen die past bij je fysieke beperkingen? Dat is volgens mij de enige vraag die van belang is. Mijn mening? Verbied dat medicijn! En geef Froome de kans om te bewijzen dat hij het ook op eigen kracht kan.

Timo van Zeldert, Haarlem

PvdA, huil niet mee met de wolven

‘Iemand’ moet bestuursvoorzitter André Postema van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) bellen om te zeggen dat hij de eer aan zichzelf moet houden, vindt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen (Voorpagina, 6 juli). Haar bericht is ‘per ongeluk’ bij heel Nederland terecht ­gekomen in plaats van bij partijleider ­Asscher. Postema moet niet opstappen omdat is aangetoond dat het zijn schuld is dat een groot aantal Limburgse vmbo-leerlingen het examen moet overdoen. Nee, het gaat erom dat er ‘debat’ ontstaat over de PvdA terwijl de partij net zo lekker links bezig was.

Getsie, wat onfris allemaal. Weer gaat het om imago en niet om inhoud. Als Postema schuldig blijkt, moet hij hangen. Tot die tijd zou het de PvdA sieren als zij zich achter haar senator zou scharen en niet meedoet met gemakkelijk wolvengehuil van andere partijen. Laat de partij zich inzetten voor een goede oplossing voor de gedupeerden en verbetering van de kwaliteit van het

(vmbo-)onderwijs. Kan ‘iemand’ ­mevrouw Ploumen daarover bellen?

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Wacht oordeel af

De kwestie van de eindexamens op het VMBO Maastricht heeft bij politici en ­media tot een heksenjacht geleid: er moeten koppen rollen van directieleden en bestuurders. Het probleem is echter dat een groep docenten vermoedelijk heeft gefraudeerd met schoolexamens. Deze docenten hadden er belang bij dat hun handelwijze verborgen bleef voor de schooldirectie. En als de schooldirectie onkundig is, is het bestuur van de koepel LVO zeker niet op de hoogte. Die situatie eindigde pas toen een van de betrokkenen het niet meer kon verenigen met zijn of haar geweten en de Onderwijsinspectie informeerde. De vraag is nog niet beantwoord of directie en bestuurders iets te verwijten valt. Daarom is er een extern onderzoek gestart. Terecht stelt voorzitter André Postema van LVO dat het onderzoek naar het bestuurlijk handelen moet worden afgewacht: eerst onderzoeken, dan oordelen.

Rens Knegt, Den Bosch
oud-voorzitter LVO

Landelijk probleem

Fascinerend dat alle Haagse pijlen zich richten op Postema, terwijl minister en Onderwijsinspectie buiten schot blijven. Dit landelijke probleem wordt even snel lokaal opgelost in de hoop dat er ­ondertussen puin wordt geruimd in het land. Gaat natuurlijk niet gebeuren, zolang er nog een ernstig capaciteitsprobleem is met docenten, gebrekkige roosters en verschil in niveau. Deze misstanden los je niet op met symboolpolitiek. Opvallend hoe enthousiast de Kamerfracties uit zijn op bloed en tollende koppen. Waarschijnlijk om hun eigen onvermogen in de afgelopen jaren te verbloemen. Misschien verstandig om Postema zijn missie te laten voltooien om het ­onderwijs in Limburg meer maatwerk te laten zijn. Om te beginnen met het verkleinen van de scholenkoepels.

Dick Haan & Jurjen Born, Linschoten

Praat niet met bestuurder

Een slachtoffer, een zondebok. Zo noemt Rein de Wilde de ‘prettige bestuurder’ van het LVO, André Postema (Ten Eerste, 6 juli). De Wilde: ‘In de berichtgeving (…) kom je niet tegen dat 90 procent van LVO goed functioneert.’ 90 procent, dat klinkt inderdaad dik in orde, maar een bestuurder draagt ook (en misschien wel: juist) de verantwoordelijkheid voor die 10 procent die misgaat. Besturen vergt toewijding, aandacht en een goed oog voor risico’s, anders gebeuren er ­ongelukken. Voor in de bus hing vroeger een bordje met de tekst ‘Niet praten met de bestuurder’. Het zou in menig bestuurskamer niet misstaan.

Boudewijn Otten, Groningen

Anoniem melden

Anoniem melden van misstanden is min of meer standaard geworden. Deze weken zien we bij onze overburen weer eens welke effecten dit heeft. De ouders van deze familie zijn in de jaren tachtig van de vorige eeuw al bij voorbaat opgegeven, want rond hun 18de zijn ze volledig arbeidsongeschikt verklaard en daarna met een uitkering aan hun lot overgelaten. Aangezien ze nooit hebben geleerd hoe je een huis bewoonbaar houdt, een huishouding voert of kinderen opvoedt en ook niemand ze heeft verteld dat drank en drugs tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind, hebben alle kinderen de een of andere beperking en overleven ze in hun eigen, kleine wereldje.

Waarom geen enkele professionele hulpverlener op het idee komt deze familie praktische vaardigheden aan te leren, is een mysterie, waar geen van de betrokken stichtingen een reactie op heeft.

Momenteel is een nest puppy’s aanleiding voor een reeks ‘anonieme meldingen’. Er zijn bezoeken geweest van de ­politie, gemeente, dierenbescherming, woningbouwstichting, vuilnisdienst. Het resultaat: we zijn weer vijf jaar terug in de tijd, want door deze meldingen bekijkt dit gezin nu elke buitenstaander met maximaal wantrouwen en heeft het zich compleet afgesloten.

Dan vraag je je toch af waarom deze organisaties niet samen met de klager of melder aanbellen, zodat alles open blijft en de familie zich niet bedreigd voelt. Het zoveelste voorbeeld dat de mogelijkheid anoniem te melden het langs ­elkaar heen leven of de angst met vreemden in gesprek te gaan juist bevordert.

H.P. Quast, Enschede

Vliegtuig of trein

Een rapport van Royal HaskoningDHV wijst uit dat veel vluchten op de middellange afstand kunnen en moeten worden vervangen door internationale treinen. Eigenlijk zou je nu al vanaf ­Nederland naar bijvoorbeeld Berlijn en München de voorkeur kunnen geven aan de trein, ware het niet dat de trein naar Berlijn feitelijk een stoptrein is en dat de treinreis naar München aanzienlijk wordt verlengd door omleidingen wegens werkzaamheden aan het spoor.

Nog een sterker voorbeeld is dat je vanuit Den Haag naar Luxemburg alleen maar met de trein kunt met meerdere malen overstappen (vroeger kon dat met één keer). Via Eindhoven-Maastricht en via Brussel-Luxemburg word je momenteel op deeltrajecten met bussen vervoerd, ook wegens werkzaamheden aan het spoor; totale reistijd 7 uur. Zo zien de internationale spoorwegen kans om reizigers zelfs binnen de Benelux nog het vliegtuig in te jagen.

Fred Andrioli, Den Haag

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden