LezersbrievenWoensdag 18 maart

Onze ongerustheid over covid-19 is veel te groot

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 18 maart.

Een oudere man sport in zijn zolderkamer nu de sportscholen gesloten zijn. Beeld ANP
Een oudere man sport in zijn zolderkamer nu de sportscholen gesloten zijn.Beeld ANP

Brief van de dag

Het coronavirus gaat hoe dan ook een groot deel van de bevolking infecteren, dat hebben we inmiddels begrepen. En we weten ook dat we het aantal zieken onder onze maximale zorgcapaciteit moeten zien te houden door de epidemie te vertragen. Premier Rutte legde keurig uit dat we dat met tijdelijke sociale isolatie waarschijnlijk wel voor elkaar kunnen krijgen.

Sociale isolatie is vervelend en ook nadelig voor de economie, anderzijds is het nuttig tijd te hebben voor reflectie op onze consumptiedwang. Ik heb vertrouwen in de aangekondigde steun voor ondernemers. Blijft over ons ziekte- en sterfterisico.

Het is nuttig dat te vergelijken met de sterfte van seizoensgriep. Daarbij speelt een vreemd misverstand: de sterfte van seizoensgriep in Nederland wordt door tv-virologen en mediadeskundigen tien keer te laag aangegeven: 0,1 procent in plaats van 1 procent. Dat zou betekenen dat covid-19 tien à twintig keer dodelijker is, hetgeen onze ongerustheid veel te groot zou maken. Over de griepsterfte heb ik regelmatig contact gehad met het RIVM. Op basis van de getallen kom ik over de laatste vijf jaar op gemiddeld 650 duizend griepgevallen en 6.460 doden.

De griepsterfte is dus één procent, dat is vergelijkbaar met die van covid-19. Uiteraard hebben álle getallen een behoorlijke foutenmarge door ongeregistreerde corona-infecties en foutief opgegeven doodsoorzaken, maar betere cijfers zijn er niet.

René Dijkgraaf, cardioloog, Harderwijk

Oorlog

Ik vind de term oorlog zoals door diverse bestuurders gebruikt voor de strijd met het coronavirus misplaatst. Dit zou de eerste oorlog zijn waarbij de overheden juist slachtoffers willen voorkomen.

Aart Balt, Houten

Iconen

Premier Mark Rutte zegde in zijn toespraak steun toe aan onze ‘nationale iconen als de KLM’. Deze crisis lijkt mij een uitgelezen kans om van icoon te wisselen; iets met duurzaamheid of zorg bijvoorbeeld.

Erik Woltmeijer, Bennekom

Inbrekers

Nu mensen wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven, breken er voor inbrekers barre tijden aan. Misschien komen zij in aanmerking voor compensatie door de overheid.

Hans Crombag, Maastricht

Bemoediging

Net terug van een lange wandeling. Om de hond uit te laten, maar ook als uitlaatklep voor mezelf. Genieten van het scherpe zonlicht op m’n gezicht, vitamine D opdoen en praatjes maken met medewandelaars. De een heeft een restaurant dat dicht is, de ander heeft een opdrachtenportefeuille die van de ene op de andere dag verdwenen is en een derde kan niet op bezoek bij moeder in het verpleeghuis. Er is, uiteraard op gepaste afstand, contact en bemoediging. We lachen om onze honden die achter elkaar aanrennen en geen weet hebben van een veranderde wereld.

Alles is weer even normaal. We gaan het met z’n allen rooien. Ik rijd blijer naar huis terug. Buiten zijn geeft veerkracht, weerstand en gezondheid, heel hard nodig om alle crises van de komende tijd aan te kunnen. Ik hoop van ganser harte dat wij niet net als in Italië of Spanje worden opgesloten.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Crisis

Nog maar een paar maanden geleden waren er groeicijfers voor de economie. Door een onzichtbaar virus kunnen die de prullenbak in. Niet alleen zou ons dat nederig moeten maken, maar ons ook met de neus op het feit moeten drukken dat zulke berekeningen totaal onbetrouwbaar zijn, omdat ze geen rekening kunnen houden met onvoorziene gebeurtenissen.

Stop er dus maar mee.

Hans van Noord, Utrecht

Beter coronanieuws

Het coronavirus als blessing in disguise: de eerste berichten duiken al op. Vanochtend het Journaal met de stikstofuitstoot, een lezersbrief die de oplossing van het CO2-probleem voorziet. Het wachten is op de eerste duiding van het coronadrama in relatie tot de vergrijzing en de economische rampspoed die daarmee samenhangt. De pensioenfondsen komen er beter voor te staan, de zorg gered − dat alles dankzij het feit dat onder 70-plussers de sterfte driemaal zo hoog ligt als onder jongere patiënten.

Eric Wiebes lijkt mij bij uitstek de minister om dit goede nieuws onder de aandacht te brengen. Na de manier waarop hij de Groningers onder de grond heeft geschoffeld en de getroffen zzp-ers een trap na heeft gegeven, kan hij nu zijn talent voor compassie en communicatie op zijn bejaarde landgenoten botvieren.

Bob de Jong, Terontola (Italië)

Nieuwsquarantaine

Lieve volhardende makers van de Volkskrant. Na de overdosis corona-nieuws heb ik in het belang van mijn eigen gezondheid besloten de krant en andere nieuwsbronnen tot 1 april in quarantaine te doen. In de hoop dat alles een grap bleek. Zo niet, dan toch in ieder geval met herwonnen weerstand tegen dit besmettelijke defaitisme.

Harry van Dooren, Leiden

Tien met een griffel

Een tien met een griffel voor alle docenten die hun passie met creativiteit en inventiviteit inzetten, om ook nu ‘gewoon les te kunnen geven’.

Afke Groen, Breda

Volkskeuken

Wellicht een idee om de komende twee weken in de ‘Volkskeuken’ alléén recepten te plaatsen waarbij als basisingrediënten vooral potten en blikken met bonen nodig zijn.

Frans Geerlink, Delft

Snor

Wat een verademing naast alle Corona: de column van Sylvia Witteman over de snor.

Gertia Klijnsma, Ermelo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden