Column

Onze net-nietmarine: dat wordt schuilkelders graven

Omdat we ons schrap schijnen te moeten zetten vanwege het toenemende testosteron op het wereldtoneel. En omdat ze zich op het NAVO-hoofdkwartier bibberend zitten af te vragen of er na 20 januari nog een NAVO zal bestaan die zich kan beroepen op enig rollend, varend en schietend materieel van enige omvang. En omdat we uit de liaison tussen Silvio Berlusconi en Moammar Kadhafi kunnen afleiden dat seksistische pluchejagers een ongelukkige hand van internationale vrienden kiezen hebben, volg ik met verhoogde belangstelling de berichtgeving over onze onderzeeboot.

De onderzeeboot Hr. Ms. Bruinvis.Beeld anp

Die doorkruiste, zo wil het bericht dat van een Russisch persagentschap afkomstig is, de Middellandse Zee, werd daarbij opgemerkt door een Russisch oorlogsschip en zou vervolgens door de Rus zijn 'verjaagd'.

Nu zijn de hooggeplaatste bronnen van Russische persagentschappen niet in hun eerste leugentje gestikt en te controleren is het allemaal niet want informatie over het wel en wee van onze duikboten is buitengewoon geheim. Jeanine Hennis houdt wijselijk haar mond en er zijn nog geen fimpjes van de confrontatie op YouTube opgedoken. Het valt dus niet uit te sluiten dat er nooit een onderzeeër heeft gevaren, laat staan dat die verjaagd zou zijn en dat nu ergens in Moskou een paar Russische officieren aan de wodka zitten, huilend van het lachen om hun geslaagde grap.

Maar toch. Stel dat het waar is en dat wij een onderzeeboot bezitten die is opgemerkt, terwijl het hele punt van onderzeeboten is dat ze stilletjes en onopgemerkt te werk gaan. Het deed me vaag denken aan het Amerikaanse stealth-gevechtsvliegtuig dat in de Joegoslavië-oorlog werd neergehaald. Aan Amerikaanse zijde was men toen in rep en roer omdat de tegenstander het had gewaagd met verroeste Russische sattelieten het onzichtbaar en onkwetsbaar geachte staaltje van Amerikaans vernuft op te sporen. 'Sorry, we wisten niet dat hij onzichtbaar was', gnuifden de Serven.

En stel dat het waar is dat die boot zich eenvoudig heeft laten verjagen door de Rus - hoe weet niemand, want ook daar wordt niet over uitgewijd - wat moet er van ons worden als het oorlog wordt?

Gelukkig hebben we in de Nederlandse journalistiek één onderzeebotenexpert, een sympathiek klinkende man die Jaime Karremann heet en die de afgelopen 48 uur in heel wat radio-uitzendingen en krantenberichtjes heeft gefigureerd om een en ander te duiden. Ik surfte naar zijn site marineschepen.nl, die hij praktisch in zijn eentje volschrijft en waar meer over gevechtsschepen te lezen valt dan ik voor mogelijk hield, en las daar verontrustende dingen. Dat de Koninklijke Marine 'tussen 2025 en 2035 ter zee misschien wel het kwetsbaarst is in honderd jaar.' Omdat rond 2025 'een belangrijk deel van de vloot in één keer wordt afgelost', iets wat iedereen kan zien aankomen. Er is dan een net-nietsituatie, waarin met oude meuk wordt doorgevaren terwijl de nieuwe fregatten, mijnenjagers en wat dies meer zij er net nog niet zijn. Dat is de schuld van bezuinigingsbeslissingen op het ministerie van Defensie.

Ik vat samen, zelf kan ik geen fregat van een mijnen-veger onderscheiden, maar het klinkt allemaal niet direct naar de VOC-mentaliteit waar je tegenwoordig weer zo veel over hoort.

Dat wordt schuilkelders graven en er de komende jaren spaghetti uit blik zitten eten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden