OpinieMeelezers

Onze meelezers blijken net zo kritisch over wat er onderzocht moet worden als wij

In deze rubriek reageert de redactie op wat er leeft onder lezers. We vroegen lezers de droogte vast te leggen (waarna het ging regenen) en abonnee Mark van der Bergh legt uit hoe links-orthodox de krant is.

null Beeld Ronald Bakker
Beeld Ronald Bakker

Sommige lezers, zo blijkt uit lezersonderzoek, zouden wel meer bij de krant betrokken willen worden. Bijvoorbeeld bij journalistiek onderzoek. Het past in een maatschappelijke trend: we worden steeds mondiger en willen meedenken en -doen. Wetenschappers zetten dat enthousiasme al gretig in en laten burgers meetellen en speuren.

Maar hoe doe je dit in de journalistiek? Er zijn enkele interessante voorbeelden. In België heeft De Standaard bijvoorbeeld samen met de Universiteit Antwerpen CurieuzeNeuzen opgezet: een project waarbij 20 duizend Vlamingen in 2018 een maand lang zelf de luchtkwaliteit in hun straat hebben gemeten.

Zo’n project opzetten is veel werk en kost veel tijd. De Volkskrant moet daarin een kritische afweging maken: is wat we er journalistiek mee kunnen bereiken de investering waard? Het mooie is: onze lezers zijn hier net zo kritisch over. Zij willen alleen meedoen aan journalistiek onderzoek als het maatschappelijk relevant is en journalistiek resultaat oplevert. En niet te vergeten: ze willen dat wij duidelijk de leiding nemen.

Dit jaar experimenteren we met verschillende vormen. De eerste vrucht van deze aanpak stond donderdag in de krant. We vroegen lezers van mei tot en met september wekelijks foto’s te maken van een stuk natuur in hun omgeving. Zo wilde de redactie de verdroging in de gaten houden in verschillende regio’s en die uiteindelijk illustreren. In korte tijd meldden tachtig lezers zich aan voor het experiment en stroomden de foto’s binnen.

Maar we waren nog niet goed en wel begonnen of het begon te regenen. Argh, denk je op zo’n moment: dat hele project valt in het water en de lezers zullen vast afhaken.

Niets bleek minder waar. De verdroging blijft een groot probleem en de foto’s bleven komen. Een collega kwam met het lumineuze idee de vraag te stellen hoe de natuur reageert op regen na extreme droogte. De lezersfoto’s bleken het ideale handvat om deze vraag te beantwoorden.

null Beeld Ronald Bakker
Beeld Ronald Bakker

LINKS-ORTHODOXE VOLKSKRANT

‘Het lijkt me tijd om de opinieredactie eens wakker te schudden’, schreef Mark van der Bergh ons deze week. Volgens hem plaatst de redactie alleen brieven ‘over links idealisme of over hoe goed de krant het doet’. Hoewel de krant de afgelopen jaren naar zijn idee ‘minder links-orthodox’ werd, is het betreurenswaardig dat ‘niet alle afdelingen (…) zijn meegegaan in deze cultuurverandering’. Een gesprek gaat Van Der Bergh graag aan. Hij is al dertig jaar abonnee, ook zijn ouders lazen de Volkskrant al.

De selectie die de opinieredactie maakt bevalt u niet.

‘Vooral bij de brieven lees je altijd keurige, politiek correcte meningen. Zodra de naam bekend is van de man die een nieuwe ceo van een groot concern wordt, bijvoorbeeld, kun je er de klok op gelijk zetten dat er de volgende dag in de brieven een tuthola uit Lutjebroek vraagt: waarom is het geen vrouw geworden?’

Stuurt u zelf soms ook een brief aan de krant?

‘Met regelmaat. Laatst schreef ik een brief naar aanleiding van Harvey Weinstein. Die man is ongetwijfeld een schoft, maar het is bespottelijk dat hij veroordeeld wordt op basis van de aantijgingen van drie vrouwen die na de vermeende aanranding nog flirterige mails stuurden. Is dat nog geloofwaardig, vroeg ik me af. Mijn reactie werd niet gepubliceerd, maar een week later schreef Heleen Mees een column met gelijke strekking. Een columnist kun je als krant de mond niet snoeren, maar de brieven- en opinierubriek worden kritischer bekeken.’

Toch zijn we over het geheel als krant volgens u minder links-orthodox geworden.

De Volkskrant is stukken linkser dan ik. Maar het scherpt de geest om niet alleen je eigen mening terug te lezen. Onder de vorige hoofdredacteur, Philippe Remarque, was er een koerswijziging. Daardoor zijn er nu een heleboel verschillende smaken in de krant, waaronder iets rechtsere. Ik lees de krant vooral dankzij de columnisten met veel plezier. Erdal Balci, Daniela Hooghiemstra, Martin Sommer en Max Pam zijn mijn favorieten. Dat zijn de fijne peperkorrels in deze linkse krant.’

Waaruit blijkt volgens u dat de krant links is?

‘Enige tijd geleden stond er een groot, kritiekloos stuk in de krant waarin familieleden van IS-strijders klaagden dat de Nederlandse overheid niets deed om hun uitgereisde familieleden uit Syrië terug te halen. Dan is de krant wat mij betreft te links.’

Hoe rechts bent u eigenlijk?

‘Ik denk dat ik rechts ben, maar beschaafd rechts. Ik stem VVD. ‘Behoorlijk rechts’, noem ik het zelf.’

Wat moet de opinieredactie naar uw mening veranderen?

‘Er mag vaker een mening in staan die afwijkt van die van de krant. Bovendien is het goed als een rechtse lezer eens een brief schrijft die tegen al die linkse leuterpraat ingaat. Dan weten alle linkse abonnees: hé, die rechtse rakkers lezen deze krant dus ook. Maar als jullie mijn brieven nooit zouden plaatsen, kan ik daar ook mee leven: ik stuur ze steeds naar jullie én een goede vriend die het leuk vindt me te lezen. Daarom zeg ik altijd: ik heb sowieso twee lezers.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden