LezersbrievenZaterdag 21 maart

Onze lezers over thuiswerken, de lockdown en de cruciale beroepen

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 21 maart.

Redactie
Een leerling van 8 krijgt thuisonderwijs. Veel scholen hebben een thuiswerkpakket samengesteld of maken gebruik van digitale lesmethodes, nu het onderwijs voor een aantal weken is gesloten.  Beeld ANP
Een leerling van 8 krijgt thuisonderwijs. Veel scholen hebben een thuiswerkpakket samengesteld of maken gebruik van digitale lesmethodes, nu het onderwijs voor een aantal weken is gesloten.Beeld ANP

Brief van de dag: draven we niet door met het thuis leren?

Zoals veel Nederlanders ben ook ik gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken. Voor mij betekent dit veel ­FaceTime, Skype, Zoom, Teams en andere manieren om in contact te blijven. Na enkele dagen op deze manier werken, word ik al tureluurs.

Intussen heb ik, op dit moment, maar liefst 15 mails gekregen van de basisscholen waar mijn kinderen les krijgen. Een kleine opsomming van de inhoud; ‘Ophalen lesmaterialen morgenochtend tussen 9.00-12.00’, ‘Lessen voor vandaag…’, ‘Down­loaden programma voor les morgen’, ‘Tips om thuis te ­leren’ en dreigementen als ‘We zien wat jullie doen!’ tot ‘Let op: dit is geen vakantie!’ zijn niet van de lucht. In enkele dagen tijd is ‘flipping the classroom’ een feit en voel ik me een overspannen leerkracht die ook nog probeert te werken.

Hoe dan?, roep ik uit, als mijn zoontje naast me in huilen uitbarst, omdat hij voor de zoveelste keer niet wil ­leren, maar vooral omdat hij boos wordt dat het niet meteen lukt. Op de andere stoel naast me zit mijn dochter, inmiddels chagrijnig maar goddank wel zelfstandig, te mopperen op een som. Elke poging die ik doe om even te bellen of ­mailen ontaardt in kinderen die zitten te verzaken en zo bevind ik mij als een kat in het nauw en loop ik steeds ­roder aan.

Ik begrijp dat scholen geen verwijt willen krijgen. Er zullen heel wat bestuurders rustig slapen met de gedachte ‘aan ons zal het niet liggen’. Maar de last wordt doorgeschoven naar de ouders en ik zeg u dat dit geen realistische aanpak oplevert. Leerkracht zijn is een vak en kinderen iets leren kost tijd. In geen van beide kan ik voorzien.

Draven we nu niet een beetje door in het thuis ­leren? Ben ik de enige die dit ervaart? Zijn we bang om de bittere pil te slikken die hoort bij deze catastrofale ramp? Ouders opzadelen met een fulltime schoolprogramma is niet de weg om dit het hoofd te bieden.

Felice Manshanden, Eindhoven

Geld uitgeven

Ik vermoed dat niemand er op dit moment mee bezig is, maar ik zie al jaren ­viroloog Ab Osterhaus op televisie te pas en te onpas waarschuwen voor een pandemie als deze of zelfs nog erger. We hebben sars, ebola en wat nog voorbij zien komen, hoe is het op dit moment dan mogelijk dat de ziekenhuizen geen beschermend materiaal genoeg voorhanden hebben en de burgers deze materialen nergens kunnen krijgen? Ik vraag mij af wat onze overheid de afgelopen jaren gedaan heeft. Waarom niet anticiperen op dat waarvoor de ‘experts’ (waar ze zich nu zo graag achter verschuilen) gewaarschuwd hebben? Waarom niet veel meer noodplekken voor intensive care? Waarom geen grote voorraad beschermingsmiddelen ergens opgeslagen?

Waarschijnlijk omdat, zoals altijd, geld uitgeven voor de toekomst minder goed werkt voor het electoraat dan op korte termijn miljoenen uitgeven aan prestigeprojecten, waarvan de tegenvallers alleen al duurder waren dan het bouwen van een extra noodhospitaal en het aanleggen van de benodigde voorraden van de nu zo belangrijke materialen.

Herman Lacroix, Almere

Ophokplicht

Zo voelt het dus om opgehokt te zitten.

Ik hoor de kippen lachen...

Veronique Ruiz van Haperen, Amsterdam

Lockdown

Als de leiders van PVV en Forum voor ­Democratie het oneens zijn met de corona­visie van het RIVM en het kabinet onder leiding van premier Rutte weerhoudt niets hen ervan om hun stemmers te vragen op vrijwillige basis in totale lockdown te gaan tot een vaccinatie beschikbaar is en/of groepsimmuniteit is bereikt.

Zo kunnen de ongeveer 15 procent stemmers op PVV en FvD een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse gezondheid, waarvoor we ze over enige jaren zeker dankbaar zullen zijn.

Gert Nieveld, Amsterdams

Lockdown (2)

Misschien is een lockdown van Whats­app en Twitter wel de beste remedie op dit moment. In elk geval tegen het fake news-virus.

Dolf Middelhoff, Amstelveen

Beroepen

Cruciale beroepen. Gemiddelde beloning per maand (inclusief applaus):

Brandweerman: 1.800 euro

Vuilnisman: 1.850 euro

Buschauffeur: 1.900 euro

Verzorgende Verpleeghuis: 1.900 euro

Niet-cruciale beroepen. Gemiddelde beloning per maand (exclusief applaus):

Cliniclown: 2.400 euro

Financieel manager: 3.100 euro

Organisatie adviseur: 3.600 euro

Consultant: 4.000 euro

Rob Keukens, Oosterbeek

Avontuur

Ik heb jarenlang gezegd dat echt avontuur niet meer mogelijk is. Elk bos is al ontdekt, erger nog, elk bos is zelfgemaakt. Elk huishoudproduct is al uitgevonden en elk mens is er eigenlijk net een te veel. Ik leef in een voorspelbare wereld en maak af en toe mijn eigen avontuur. Verstoppen in het aangeplante bos. Zelf verstopte paaseieren zoeken. Een taart bakken via een pakje.

En dan, wanneer je alles denkt te weten en over twee maanden klaar bent met de middelbare school, verandert de wereld door het coronavirus. De plotselinge onvoorspelbaarheid van de wereld is niet spannend, maar irritant. Dat langverwachte ‘avontuur’ is niet meer gewenst. Ik wil gewoon paaseieren zoeken. Dat bakrecept van Dr. Oetker staat me ondertussen best aan.

De hele wereld staat op zijn kop en ­gewoon doorgaan zoals het was, kan pas over een lange tijd. Voor het eerst in tijden weet ik niet of er dadelijk een perfecte taart uit de oven komt en is het bos het meest voorspelbaar. Ik weet ook niet of ik nog wel van echte avonturen hou. Ik hoop dat Pasen doorgaat dit jaar.

Sophie Aulbers, 6 vwo, Eindhoven

Schooltv

De komende schoolvrije periode zal de gameindustrie geen windeieren leggen. Zeker niet nu scholen hun lessen gaan streamen op het voor het puberbrein zo verleidelijke internet. Een beetje puber heeft een excuus om niet alleen ’s avonds en’s nachts, maar nu ook overdag tijdens schooltijd te gaan gamen. Waarom geen gebruik gemaakt van het ‘ouderwetse’ medium televisie?

Elke regio heeft zijn eigen omroep. In plaats van elke school die zelf gaat sleutelen op onbekend terrein, maak je gebruik van betrouwbare opname- en uitzendmogelijkheden. In elke regio laat je de beste docenten (primair en voortgezet) samenwerken. Je hebt meer mogelijkheden dan in het suffe klaslokaal. Er ontstaat aantrekkelijk onderwijs gegeven door de beste mensen.

En waarom gaan we niet gewoon landelijk en blazen we het begrip schooltv nieuw leven in? Veel programma­makers weten van gekkigheid niet hoe ze hun zendtijd moeten vullen. Met je ouders thuis samen op de bank. Hoe waardevol. Een unieke situatie vraagt om unieke oplossingen. Maak van de nood een deugd.

Rob Lieshout, Heerhugowaard

Toneel en cabaret

Nu de komende weken alle toneel- en cabaretvoorstellingen zijn afgelast vraag ik mij af of de getroffen artiesten niet gedeeltelijk gecompenseerd zouden kunnen worden door uitzending van een televisieregistratie van hun voorstelling. Daar waar de tv-kijkers het in de komende weken moeten doen zonder sportuitzendingen zou dit een welkome aanvulling kunnen zijn op de tv-programma’s en stimuleert het wellicht ook nog het theaterbezoek wanneer de coronacrisis eenmaal voor bij is.

P.M. de Boer, Castricum

Artsen

Het lijkt zeer waarschijnlijk dat er binnenkort een tekort aan artsen optreedt door de coronacrisis. Er is een grote groep artsen bij wie – tot veler verdriet – een paar jaar geleden de beschermde titel van arts werd afgenomen omdat zij niet meer werkzaam waren c.q. bijgeschoold werden.

In vakkringen heeft dit tot enorme opschudding geleid. Als de regering in een noodwet dit tijdelijk ongedaan maakt, is er ongetwijfeld een enorme pool van dokters die graag wil meewerken coronapatiënten te helpen voor zover het in hun medisch vermogen ligt. Ik ben zeer benieuwd of de overheid mijn vergeten ‘doktersgroep’ hand- en spandiensten zal aanbieden.

Ik heb het ministerie van Volksgezondheid gemaild, wordt vervolgd.

Jaap Buis, oud-huisarts en oud-hoofddocent UMC, Utrecht

Europees leger

Leuke beschouwing van Arnout Brouwers over onze defensie (O&D, 16 maart). De waarheid is nog schrijnender dan hij schetst. In de meidagen van 1940 werd Nederland in enkele dagen onder de voet gelopen. Je zou denken dat we daar iets van geleerd hebben, maar het tegendeel is het geval. Ons denken is blijvend geïnfecteerd met antimilitarisme.

Dat komt dus nooit meer goed in ons land. Elke politicus – links dan wel rechts – met enige visie en moed kan daarom niet anders dan pleiten voor een modern en sterk Europees leger. Het verzet daartegen is een achterhoede­gevecht, vergelijkbaar met klimaatontkenning. Als de coronavirussen ooit worden opgevolgd door vijandelijke ­soldaten zal het te laat zijn.

Rien Seip, Geleen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden