OpinieBrieven
Onze lezers over stierkalfjes, oppassers, hamsterschaamte, Amazon en goed nieuws
De ingezonden brieven van zaterdag 14 maart.
Brief van de dag: stiertjes zullen niet genieten van balbehoud
Boer Beeker geeft stierkalveren uitstel van executie. Koeien worden kunstmatig bevrucht. Kalfjes worden meteen na de geboorte afgevoerd, terwijl moeder koe loeit van verdriet. Elk kalf wil bij zijn moeder drinken, maar de melk gaat naar de zuivelindustrie.
De bedoeling om stiertjes te ‘redden’ moge goed zijn; het effect is hetzelfde: een vroege dood.
Koeien en kalveren hebben het vermogen te lijden en emoties te voelen. De scheiding van moeder en kind is traumatisch. De melk van afgedankte pleegkoeien verzacht deze pijn niet. De stiertjes worden niet gecastreerd, maar zullen ook nooit genieten van hun balbehoud. Ze zijn slechts toekomstig vleesproduct.
Deze biologische boer helpt de veeteelt overeind te houden. Veeteelt is een belangrijke bron van milieuvervuiling en grenzeloos veel dierenleed.
Medische onderzoekers toonden aan dat consumptie van dierlijke producten de kans op kanker, hart- en vaatziekten aanzienlijk verhoogt.
Epidemieën, zoals die veroorzaakt door het coronavirus, ontstaan steeds in de veehandel of vleesindustrie. Ongeveer 80 procent van alle antibiotica gaat in het veevoer van de boeren die de stierkalfjes leveren. Daardoor zijn bacteriën en virussen niet meer te bestrijden.
Kortom, reden te over veeteelt en consumptie van dierlijke producten te minderen, of liever helemaal te stoppen.
Anton Mullink, Haarlem
Beter loon
De overheid roept mensen op om zoveel mogelijk thuis te werken in deze tijden van de coronapandemie. Een uitzondering wordt gemaakt voor mensen in de zorg en andere ‘vitale systemen’, zoals onderwijs en winkelpersoneel. Hoe schrijnend is het om te moeten constateren dat het precies deze beroepsgroepen zijn die al maanden de straat op gaan om te strijden voor een beter loon en eerlijkere werkomstandigheden. Het lijkt me niet meer dan fair om wanneer deze crisisperiode achter de rug is het debat hierover verder te voeren en om als overheid eindelijk eens actie te ondernemen.
Dirk Wolff, Broek in Waterland
Oppassers
Lange tijd was vergrijzing in het onderwijs een probleem. Die tijden zijn voorbij. Onze scholen blijken bij nader inzien alleen maar jonge mensen met een laag risico te herbergen, zo blijkt nu. En dus kunnen ze gewoon openblijven om zodoende de economie draaiende te houden. Onze beroepsgroep door de regering weggezet als oppassers.
Herman Janssen, docent economie, 61 en verkouden, Ter Apel
Oppassers (2)
Onderwijzers vinden dat ze neergezet worden als ‘oppas’. Wanneer de onderwijzers nu eens thuisblijven en gaan ‘oppassen’ op hun hulpbehoevende ouders en grootouders, dan kan het personeel in de ouderenzorg, die ‘oppassen’ op deze grote groep van de bevolking, thuis blijven en zelf gaan ‘oppassen’ op hun kinderen.
Annemarie Dam, Heemskerk
Pompeus
Het woord contain werd terecht al vervangen door indammen. Nu blijven Rutte en de deskundigen maar spreken over mitigeren, mitigatie (verzachten, matigen, lenigen), terwijl ze het tegendeel bedoelen en bijna dwingende adviezen aan het volk geven.
Mijn advies: gebruik alledaags Nederlands in deze allesbehalve alledaagse tijden. Pompeus taalgebruik voegt niets toe aan de boodschap.
E.P. van Drongelen, Vught
Economie
Elk jaar zijn er griepepidemieën (met vele doden), waar politici niets tegen kunnen doen. Nu denken ze van wel, en gaat dat ten koste van de economie.
Jan Bronkhorst, Wilnis
Hamsteren
Ik heb last van hamsterschaamte.
Vera de Nijs, Amsterdam
Europeanen
Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is het de schuld van de Europeanen dat al die arme Amerikanen ziek worden. Hij heeft helemaal gelijk: als de Europeanen destijds niet zo nodig Amerika moesten ‘ontdekken’ had de inheemse bevolking aldaar nog vrolijk haar ding gedaan, gevrijwaard van allerlei enge besmettelijke ziektes.
Colette Fleur-Pot, Leiden
Staatsbezoek
Opvallend dat ondanks alle in- en uitreisverboden, vliegverboden, thuisquarantaines, het afgelasten van grote evenementen en het sluiten van hogescholen en universiteiten, het staatsbezoek van ons koningspaar, in Azië nota bene, onverstoorbaar is doorgegaan. Alsof het virus onderscheid maakt tussen het gewone volk en de Oranjes.
Lieuwe Rozema, Groningen
Excuses
Nederland biedt excuses aan voor excessief geweld tijdens de onafhankelijkheid van Indonesië. Maar blijkbaar worden die door andere groeperingen als een schoffering gezien. Omdat Indonesië op z’n minst hetzelfde moet doen. Daarmee laten de tegenstanders echter zien niet te beseffen wat onvoorwaardelijke excuses inhouden. Juist die maken het onderscheid tussen de hand in eigen boezem steken of oog om oog tand om tand blijven spelen.
Jaap van Velzen, Vlissingen
Oom Ben
Met het bezoek van koning Willem-Alexander aan Indonesië kwam het oorlogsverleden van Nederland weer bij me boven. Mijn oom Ben (broer van mijn vader) was een stille, teruggetrokken man die gestaag op verjaardagen bij ons thuis zijn beugelflesjes Grolsch tot zich nam. Wij broers wisten dat hij als soldaat in Indonesië had gevochten en hingen aan zijn lippen als hij over die oorlog ging vertellen.
Het meest gruwelijke was wel zijn relaas over de besteding van het weekend als de soldaten zich verveelden. U zult het niet geloven (ik heb er altijd over gezwegen): de soldaten gingen met hun legervoertuig met daarop vaten benzine de heuvels in. Zij lieten de benzine uit de vaten richting een dorp rollen en schoten de vaten daarna lek en de vlammenzee die ontstond, verwoestte het dorp. Zo ging het de hele dag tot de vaten op waren.
Gruwelijke oorlogsdaden. Mijn oom Ben is met stille trom gestorven. Willem-Alexander, mijn dank dat je excuses hebt aangeboden.
Piet Essink, Ooij
Amazon
Het is nog maar dertig jaar geleden dat bekend werd hoe het er aan toe ging achter het IJzeren Gordijn. We kregen gaandeweg een inkijkje in de werkwijze van ‘bedrijven’ als de Stasi en de KGB.
Wij, het Vrije Westen, spraken er schande van: hoe konden mensen zo leven, in een maatschappij waar alles werd bijgehouden? Waar elk contact verdacht was, elk fout boek of foute uitspraak ergens genoteerd werd in een dossier? Nee, dan het Vrije Westen. Wij staan dat soort zaken geheel en al vrijwillig toe. Reuzen als Amazon, Google en Ali Express houden alles bij.
Jeroen Tollenaar, Middelburg
Jurist
De scheidend secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid, Siebe Riedstra, is er vaak door verbaasd: een relatie tussen een bewaarder en een gedetineerde haalt de krant, maar over een relatie tussen een specialist en een schoonmaker in het ziekenhuis lees je nooit wat. Ik zal het hem uitleggen. Omdat er in het geval van de bewaarder en de gedetineerde een integriteitsprobleem is. De bewaarder moet zorgen dat de gedetineerde niet ontsnapt en geen spullen de gevangenis binnengesmokkeld krijgt. Tussen het werk van de specialist en de schoonmaker ontbreekt zo’n relatie.
Het is treurig dat Riedstra dat niet snapt. Een jurist zou het wél gesnapt hebben. Riedstra is opgeleid als politicoloog en zijn opvolger als planoloog. Waarom worden juristen tegenwoordig gepasseerd voor de hoogste ambtelijke post op Justitie en Veiligheid? Als het de komende jaren wéér niet lukt om het ministerie goed te laten functioneren, wordt het hoog tijd het weer met een jurist aan de top te proberen. Of het ministerie op te splitsen. Dan zetten we weer een jurist op Justitie en een agoog, socioloog of bioloog op Veiligheid
Huub Linthorst, Den Haag
Goed nieuws
Naast alle ellende waar je nu mee overspoeld wordt, zou het benadrukken van wat goed nieuws als een verfrissende douche werken. Kom op Volkskrant, er is genoeg.
Len Koetsier, Groningen