LezersbrievenZaterdag 4 april

Onze lezers over coronaschaamte, hulde aan jongeren en een gelovig virus

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 4 april.

Redactie
Een sticker op de vloer van station Amsterdam CS. Via de stickers herinnert de NS de reizigers eraan voldoende afstand tot elkaar te nemen, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Beeld ANP
Een sticker op de vloer van station Amsterdam CS. Via de stickers herinnert de NS de reizigers eraan voldoende afstand tot elkaar te nemen, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.Beeld ANP

Brief van de dag: binnenkort is sprake van coronaschaamte

Af en toe kijk ik in mijn glazen bol, waarmee ik de toekomst kan voorspellen. Ik doe dat niet graag, de toekomst baart me regelmatig meer zorgen dan ik zou willen. Toch keek ik gisteren voor het eerst sinds tijden weer even in de bol. Je zult wel begrijpen dat ik er niet al te veel over kan zeggen, dus ik zal er één ding uitlichten.

Nadat begrippen als vliegschaamte en vleesschaamte al zijn ingedaald in de Nederlandse cultuur, zal binnenkort ook het begrip ‘coronaschaamte’ worden geïntroduceerd in het discussielandschap.

De strekking van dit begrip luidt als volgt: wie – ondanks alle social distancing – tóch nog het virus krijgt, heeft dit ook wel een beetje aan zichzelf te wijten.

Discussies zullen losbarsten op Facebook, Twitter en columnisten en de gebruikelijke hordes semi-bekende ­Nederlanders zullen weer prijken met hun zelfingenomen mening. Voorstanders, veelal brave gehoorzame ­burgers, zullen het eens zijn met de stelling en zeggen dat het krijgen van dit virus echt je eigen schuld is – had je maar beter moeten oppassen.

Tegenstanders zullen wijzen op de cruciale beroepen en de lange incubatietijd, waardoor mensen zich wel bloot móéten stellen en vaak niet weten wie het virus wel en wie het virus niet met zich meedraagt.

Zoals altijd zal de discussie uiteindelijk afsterven, zonder dat ook maar één voorstander naar de argumenten van de tegenstander (en omgekeerd) heeft geluisterd.

Begrijp me niet verkeerd – ik zou ook liever zien dat dit niet gebeurt. Maar de toekomst laat niet met zich spotten. Helaas.

Bauke van der Kooij, Mantgum

IJkpunt

Voor de ouderen onder ons is de Tweede Wereldoorlog een ijkpunt. Voor en na. Voor de bewoners van Zeeland en Zuid-Holland is het de Watersnoodramp van 1953 . Voor ons is het de uitbraak van het coronavirus in 2020. Het verdriet om de doden, de angst voor de toekomst en de wens ‘dit nooit meer’ geldt nog steeds.

Ank van der Spek, St.-Michielsgestel

Thuis vs. boodschappen

Het belangrijkste advies van het RIVM en de Rijksoverheid is ‘blijf zoveel mogelijk thuis’, maar boodschappen doen is een van de uitzonderingen. Minister Wiebes heeft het echter over ‘de anderhalvemeter-economie’, waardoor ‘economische activiteiten die door kunnen, ook op een veilige manier doorgaan’. Waar ik steeds maar niet uitkom, is hoe het thuisblijfadvies en de anderhalvemeter-economie zich tot elkaar verhouden.

Ik zou dolgraag niet-noodzakelijke spullen kopen die ik zonder de coronacrisis ook nu zou hebben gekocht. Valt dit onder de boodschappenuitzondering? Ben ik asociaal en dom bezig en speel ik met de volksgezondheid als ik bijvoorbeeld nu ergens tuinmeubelen zou gaan kopen, terwijl ik ook thuis had kunnen blijven? Of draag ik door deze aankopen juist mijn steentje bij aan het zo gezond mogelijk houden van de economie?

Online winkelen is geen optie omdat ik deze spullen wil kunnen uitproberen voordat ik ze koop. Door het RIVM-advies heb ik mijn aankoopdrift kunnen beteugelen met de redenering dat het niet noodzakelijk is om deze spullen nu te kopen, zodat ik het best thuis kan blijven. Door Wiebes’ uitspraken over de anderhalvemeter-economie steekt mijn twijfel echter weer de kop op, want voor de winkeliers zijn mijn aankopen misschien wél noodzakelijk.

Ik kom hier met mijn gezonde verstand niet uit en blijf voorlopig maar thuis. Maar ik hoop dat de Rijksoverheid duidelijk kan maken hoe ik het thuisblijfadvies en de anderhalvemeter-­economie moet afwegen: alleen de boodschappen doen die voor mijn levensonderhoud noodzakelijk zijn, of ook andere spullen kopen? Dit alles ­natuurlijk wel met anderhalve meter afstand.

Louis Visscher, Papendrecht

Hulde aan de jongeren

Als de coronacrisis een ding duidelijk maakt, dan is het wel dat de bestrijding ervan alleen succesvol kan zijn als de jongere generaties rekening houden met de ouderen en kwetsbaren in onze samenleving. De meeste jongeren houden zich keurig aan de opgelegde beperkingen van thuisblijven en afstand houden. Ondanks dat de kans dat zij zelf ziek worden erg klein is.

Een zware opgave. Hun sociale leven en hun studie of school staan stil. Hun bijbaantjes bestaan niet meer, maar de uitgaven lopen gewoon door. Hulde dus voor al deze jongeren. Zij zijn solidair met de generaties boven hen, die wel massaal worden geveld door het virus of zelfs overlijden.

Natuurlijk zijn er jongeren die zich niet aan de regels houden, maar er zijn minstens net zo veel ouderen die dat ook niet doen. Dus koester onze jongeren, die op dit moment een groot offer brengen voor onze gezondheid. Wij hebben hen harder nodig dan zij ons.

Lieuwe Rozema, Groningen

Eigen schuld

De coronacrisis is zo groot geworden omdat de Chinese overheid de digitale communicatie heeft beperkt. Een zeer stellige uitspraak van Maaike Okano-Heijmans. Nu weet zij heel goed dat in China veel mensen dankzij VPN-verbinding die beperkingen omzeilen. Ik denk dat zij in haar ijver haar boodschap te verkondigen onze ­eigen schuld in deze crisis vergeet.

Zo lees ik bijvoorbeeld dat Philips pas twee weken geleden de eerste orders voor beademingsapparatuur kreeg. Dat is bijna twee maanden nadat Wuhan op slot ging. En wij deden niet veel behalve grappige carnavalsliedjes over China maken.

Ondertussen zijn veel Chinezen blij dat er grondig digitaal wordt gesurveilleerd en de crisis beperkt is gebleven. In China gebeurt dit surveilleren openlijk. In Nederland is de AIVD Europees kampioen telefoongesprekken afluisteren (en kwijtraken) maar dat proberen ze ­geheim te houden. Is het in Nederland echt zoveel beter?

Jurgen Geerlings, Suzhou (China)

Thuiszitten

Het valt inderdaad niet mee in deze tijd om als gezin de hele dag bij elkaar te zitten. Ik vraag me dan ook af hoe ik het als kind heb overleefd met zes broers in een kleine woning. Ik ben nu 75 jaar. We hadden geen tv, geen schermpjes om op te turen, zaten niet op een sportclub. Gingen één weekje in de zomer op de fiets naar Zuid-Limburg op vakantie. Maar ja, de tijden zijn veranderd, dus ik wens de huidige kleinere gezinnen veel sterkte en creativiteit toe.

G. Artz, Beek

Ommetje maken

Ineens valt mij op dat er ’s avonds echtparen, arm in arm, keuvelend, slenterend, vaak vergezeld van rolschaatsende of steppende kinderen ontspannen een ommetje maken. Nog leuker is dat er ook ouders zijn die hun kinderen begeleiden bij het huiswerk maken en niet mopperen,maar beweren dat ze ontdekken hoe leuk onderwijs kan zijn en dat ze serieus denken aan omscholen...

Maria Marechal, Katwijk aan Zee

Expertise

De overheid vaart blindelings op de experts van het RIVM waar het de bestrijding/inperking van het coronavirus betreft. Corona is apolitiek. De expertise van ruim zestig Nederlandse topeconomen is echter voor diezelfde overheid niet relevant, want dat is politiek.

Het is een nationalistische en onbarmhartige dominees houding om ­Europese medelidstaten zo de les te lezen door ze te laten stikken, letterlijk en figuurlijk: ‘dan hadden ze in het verleden maar financiële buffers moeten opbouwen’.

Albert Voragen, Weurt

Gelovig virus

Veel eerder al is God doodverklaard: de oorzaak moest worden gezocht bij de mens. Daar kun je van alles van vinden. Niettemin, om je heen kijkend is er nog een hele bevolkingsgroep die zich van die vaststelling niets heeft aangetrokken. Net als sterrenbeelden van de Dierenriem omspannen de bewoners van de zogenoemde Biblebelt de ‘buik van Nederland’. Zij zorgen er met hun matiging voor dat Nederland niet te losbandig wordt. Hun afgevaardigden in de Tweede Kamer hebben zich geschaard achter het regeringsbeleid inzake de aanpak van de coronacrisis.

Ik neem aan dat dat met enige bedenkingen is gegaan. Wetenschap en geloof hebben nooit het bed gedeeld, zelfs niet een twijfelaar. Dus stilzwijgend hebben Segers en Van der Staaij de dringende adviezen van het MCCb tot zich genomen, wetende dat hun achterban zich daar niets van zou aantrekken.

In zekere zin zullen de Biblebelt-­bewoners het coronavirus beschouwen als een schepsel Gods waar je iets mee moet. Daarop heeft de menselijke variant van alle schepselen Gods besloten het virus te omarmen door zich niet te houden aan de op zich genomen verstandige adviezen van het kabinet. God laat zich horen als het nodig is. Toch blijft het stil aan die kant. Het zou goed zijn als Segers en Van der Staaij deze taak even van God overnemen.

Rob van der Vorst, Nuenen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden