OPINIE

Onze kijk op groen moet om

Staan we zo ver af van natuur dat we elke plant als onkruid zien, vraagt Amanda le Grand zich af.

E-bikers op Waaldijk in Dodewaard met op de voorgrond bloeiend raapzaad in de berm. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
E-bikers op Waaldijk in Dodewaard met op de voorgrond bloeiend raapzaad in de berm.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Zaterdag berichtte de Volkskrant: ‘Medewerker plantsoenendienst ziet ecologisch kunstwerk aan voor onkruid’. Dit ecologisch drama staat niet op zichzelf.

Vorig jaar zomer kopten enkele landelijke kranten: ‘Natuurproject gekortwiekt, Vlindertuin met grond gelijkgemaakt, stadsnatuurreservaat weggemaaid; leefgebied pimpernelblauwtje weggemaaid’. En dan is er nog het ‘klein’ ecologisch leed, zoals te vroeg gemaaide bermen, zeldzame soorten die verdwijnen omdat ze gemaaid worden voor zaadzetting.

Vorige zomer was er de actie Maai-me-nietjes ter bescherming van bermen. Door het hele land doken initiatieven op met vrolijke zelfgemaakte bordjes. In Groningen staan nu signaleringsbordjes ter bescherming van bedreigde planten, zoals de bosgeelster. Het maakt burgers ook bewust dat bermen méér zijn dan alleen gras.

Toch wringt het dat keer op keer dezelfde fouten worden gemaakt. Staan we zo ver af van de natuur dat we elk plantje als onkruid zien? Waarom zijn strakke gazons in de openbare ruimte de norm en mag er geen sprietje gras zitten tussen de grijze stenen? Zijn vlinders en insecten niet meer welkom?

Er is een cultuuromslag nodig. Onze kijk op groen in de openbare ruimte moet veranderen: laten we meer oog krijgen voor wat er groeit en bloeit.

Amanda le Grand, Onnen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden