Opinie

Onze docenten nemen maandag eerst het voetbal door

Aleid Truijens pleit in IJs & Weder van zaterdag 28 november voor meer variatie op school. Zij stelt onder andere: 'Nu hebben vrijwel alle mbo- en hbo-scholen dezelfde 21ste-eeuwse smaak.'

Docenten van de opleiding Speco Sport & Media van Fontys in Tilburg nemen op maandagochtend eerst de voetbaluitslagen door met studenten. Beeld anp

Ook verwijst zij naar het project 'Red de jongen' omdat het huidige onderwijs inhoudelijk beter aansluit bij hoe meisjes leren en de hedendaagse docent tevens meestal vrouw is. Haar analyse waarom jongens in het huidige onderwijs minder succesvol zijn, is treffend en actueel. Truijens pleit voor specifieker onderwijs: voor scholen met aandacht voor sport, creativiteit, muziek of filosofie.

Ik zou zweren dat Aleid Truijens onlangs onze open dag heeft bijgewoond! De door haar gedroomde situatie benadert onze dagelijkse praktijk. Zonder tromgeroffel licht ik dit graag toe. Ik ben docent Sportcommunicatie bij Speco Sport & Media, een kleinschalige, specifieke hbo-opleiding van Fontys in Tilburg. Een communicatieopleiding met - heel bijzonder - 80 procent jongens, die er allemaal van dromen de nieuwe Paul Onkenhout, Sierd de Vos of Bob van Oosterhout te worden.

Ik merk dagelijks hoe raak Truijens woorden zijn. Onze vrouwelijke studenten zijn beslist betere planners en groepswerkers. Zet zo'n meisje aan het hoofd van een groep jongens en het collectief levert tijdig en compleet aan. Zonder zo'n dame is fatsoenlijke levering ongewis. Maar ook opvallend: voor opmerkelijke, creatieve oplossingen moet je steevast bij de jongens zijn. Meisjes kleuren graag binnen de lijntjes!

Ons docententeam bestaat uit vooral mannen, de cultuur sluit hierop aan. We realiseren ons dat spel, gaming, competitie en de strijd op de apenrots aansluiten bij de belevingswereld van onze doelgroep. Bij ons begint de maandag met het doornemen van de voetbalstanden. Niet zelden zijn het dan de studenten die ons 'overhoren'.

Probleemoplossend denken, waar Truijens terecht om vraagt, krijgt bij ons veel ruimte. Waarom? Omdat vrijwel alle docenten uit het bedrijfsleven komen. Wij vertalen boekenwijsheid naar de praktijk, noem het streetwise. Ook realiseren wij ons dat het studentenleven meer is dan studeren. Het gaat niet alleen om wat je kent, maar ook of jouw omgeving je voldoende ondersteunt.

Als docent aan deze hogeschool doe ik meer dan uitsluitend een vak doceren. Mijn aandacht gaat ook uit naar de individuele motivatie, de invloed van het studentenleven en het spel op die klassikale apenrots. Aandacht voor sport, spel en het sociale proces, precies wat Truijens bepleit. En voor alle duidelijkheid: onze lat ligt hoog, ook op cognitief gebied. De mannen en vrouwen moeten aan de bak. Het eerste jaar alles halen. Gewoon de beste willen zijn. Motivatie blijkt hierbij een zeer goede graadmeter voor succes.

Ik ben erg blij met Aleid Truijens' betoog. Zij geeft mij het gevoel dat wij iets moois aan het bouwen zijn. Steun uit onverdachte hoek!

Paul Strack van Schijndel is docent sportcommunicatie Speco Sport & Media Tilburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden