Onverdoofd slachten

Het verbod op onverdoofd slachten botst met de grondrechten van gelovigen. Bezinning is geboden.

Raoul du Pré

Steeds beter slaagt de Partij voor de Dieren erin het dierenwelzijn op de politieke agenda te krijgen. De strijd tegen de onverdoofde rituele slacht van hoefdieren is daarvan een pregnant voorbeeld. Het wetsvoorstel waarmee PvdD-leider Thieme een verbod wil instellen, lijkt plotseling te kunnen rekenen op meerderheidssteun in de Kamer.

Thieme wijst op nieuw wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat dieren meer lijden als zij niet worden verdoofd voordat zij de fatale messteek krijgen. Daar staan de geschokte reacties vanuit de joodse en islamitische gemeenschappen tegenover. Plots dreigt een eind te komen aan een eeuwenoud en betekenisvol ritueel in hun geloofsleven. Het dierenwelzijn botst hier frontaal op de vrijheid van godsdienst.

Om die reden wijst de Raad van State een verbod af: de grondrechten van gelovigen wegen zwaarder dan de belangen van dieren. Dit oordeel velde de Raad al in 2008, toen de discussie nog volstrekt in de luwte werd gevoerd, omdat een meerderheid voor Thieme ver weg leek. Pas nu door het bijdraaien van enkele partijen een verbod daadwerkelijk in zicht komt, mengen alle partijen zich met overgave in het debat: rabbijnen, imams en wetenschappers bestoken elkaar met argumenten. Veel blijkt nog onduidelijk over het lijden van de dieren, over de gevolgen van een verbod en zelfs over de vraag of de religieuze wetsteksten wel echt een strikt verbod op verdoven voorschrijven.

Daarom is het goed dat de Kamer nu even pas op de plaats maakt en met de betrokkenen om tafel gaat zitten. Wellicht dat enige bezinning de Kamer bovendien tot het besef brengt dat de strijd om het dierenwelzijn zich niet exclusief mag concentreren op het levenseinde. Over verbetering van het lot van miljoenen dieren in de intensieve veehouderij tijdens hun leven is op het Binnenhof al jaren geen fundamenteel debat meer gevoerd. Daar is meer winst te behalen dan met een slachtverbod. En daar hoeven ook geen grondrechten voor te worden geofferd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden