Ontwerper Koolhaas heeft een klap van een postmoderne molen gekregen, en dat is jammer voor de kunst

De ingezonden brieven van woensdag 20 december.

Redactie
De nieuwe collectie-opstelling Base in het Stedelijk Museum Beeld anp
De nieuwe collectie-opstelling Base in het Stedelijk MuseumBeeld anp

Brief van de dag: postmoderne molen

Zondagmiddag was ik in het Stedelijk Museum om de nieuwe collectie-opstelling Base te zien. Al staande op het verhoogde uitzicht werd me duidelijk dat ontwerper Koolhaas alsnog een klap van een postmoderne molen heeft gekregen. Anything goes. In een wirwar van schotten bewegen toeschouwers zich alsof de wereldkampioenschappen in de weg lopen zijn begonnen. Jammer voor de kunst. En dat nog vijf jaar lang.

Peter Verhaar, Amsterdam, beeldend kunstenaar

Pechtold en de sportwereld

Alexander Pechtold krijgt een appartement (waarde 135.000 euro) cadeau (Ten eerste, 19 december). Hij ziet dit als een privékwestie die hij daarom niet heeft gemeld in het geschenkenregister van de Tweede Kamer (waar alle giften hoger dan 50 euro in vermeld horen te worden).

In dezelfde krant lees ik dat wielerploeg Jumbo twee renners schorst omdat ze de huisregels hebben overtreden door niet te melden dat ze slaapmedicatie gebruiken. Op Teletekst staat dat de KNVB arbiter Danny Makkelie disciplinair gestraft heeft omdat hij geld van oud-scheidsrechter Jaap Uilenberg heeft geleend. De gewraakte transactie was volgens de KNVB een risicoloze lening die in twee maanden is afgelost. Er was weliswaar geen sprake van strafbare handelingen, maar de KNVB vindt het beeld van een afhankelijkheids- of voorkeursrelatie ongewenst.

Kan iemand mij het verschil tussen de eerste zaak en die andere twee zaken uitleggen?

Rudy Schreijnders, Maarssen

Alexander Pechtold kreeg een appartement cadeau, dat hij niet heeft gemeld in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. Beeld anp
Alexander Pechtold kreeg een appartement cadeau, dat hij niet heeft gemeld in het geschenkenregister van de Tweede Kamer.Beeld anp

Erdal Balci

Net als Erdal Balci (O&D, 19 december) las ik het opiniestuk van strafadvocaat Hakan Külcü in de NRC. Aan de hand van een in de trein gehoorde opmerking van een meisje - 'als je zestien bent en je hebt nog altijd geen seks gehad, ben je écht een loser' - meende de strafadvocaat de verdorvenheid van het Westen tegenover de deugdzaamheid van het Oosten te moeten zetten. In zijn prachtige column laat Balci zien dat de strafadvocaat een wel zeer eenzijdig mannelijk perspectief hanteert en gemakshalve vergeet hoe de situatie er voor de meeste oosterse vrouwen uitziet. Dank hiervoor.

Ton van Rietbergen, Utrecht

Spotprent Erdogan

Politiek cartoonist Ruben L. Oppenheimer wordt gesommeerd een anderhalf jaar oude tweet te verwijderen met een spotprent van de Turkse president Erdogan (Ten eerste, 19 december). Zou Erdogan weten dat er op 21 maart 2018 gemeenteraadsverkiezingen zijn in Nederland? Wedden dat deze tweet de komende tijd wordt opgeblazen tot regeringsniveau. En wedden dat Denk daar in Rotterdam garen bij gaat spinnen. De Turkse minister van Familiezaken kent er de weg al. Gemeenteraadsverkiezingen worden zo een binnenlandse aangelegenheid, voor Turkije.

Arie Buvens, Haaren

Dr. Edmund

Ik dacht aan de uitdrukking 'vertrouwen komt te voet en gaat te paard' bij het zien van Dr. Edmund van 16 december: de opmars van schrijvende dokters over de diepste emoties van mensen. Een van de artsen in het artikel wil de mooie kanten van het vak belichten want 'er wordt zo vaak negatief bericht over de zorg'.

Voor mij als verpleegkundige is 'vertrouwen' een van die mooie kanten in de zorg. Het vertrouwen dat de burger kan hebben in de persoon die hem of haar dagelijks verzorgt, ingewikkelde medicijnen toedient of diagnose stelt waarna een ingrijpende operatie volgt. Vertrouwen dat verkregen is door enthousiaste inzet van professionals in de zorg.

De vraag is echter hoe snel dat vertrouwen kan worden geschaad met het clichébeeld op de voorkant van Dr. Edmund: de schrijvende dokter achter een bureau met op het puntje van zijn bureau een lieftallige zuster inclusief decolleté tot aan de navel, een kort uniform en witte ophaalkousen. Het jaar 2017 is bijna voorbij, 2018 komt eraan waarin geld naar personeel in verpleeghuizen moet en er een personeelstekort in de zorg is. Het is tijd om de doktersroman achter ons te laten.

Anja Guldemond, Boskoop

Klaar met eigen gekanker

Ik hoef de tv maar aan te zetten en ik vind wel een reden om te schelden. Maar ik word er niet gelukkig van. Ik ben helemaal klaar met mijn gekanker. Een lieve vrouw heeft mij de ogen geopend. Als ik me aan iets erger bekijk ik het voortaan van een andere kant. Als dat niet helpt, probeer ik er wat aan te doen. En als dat niet lukt, ga ik iets anders doen wat wel positief is. Een soort klimaat-neutraal gedachtenvliegen in mijn eigen hoofd.

Ik wil niet somber en chagrijnig door het leven. Ik wil nog vele jaren kwispelen als een jonge hond en dan gelukkig sterven!

Koos van Lunteren, Purmerend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden