lezersbrieven vrijdag 26 april

Ontwenningsverschijnselen door plotseling ontbreken van dagelijkse Brexit-shot

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 26 april.

Beeld Arend van Dam

Brief van de dag

De voorpagina van de Volkskrant berichtte de afgelopen dagen over de machtsstrijd binnen Forum voor Democratie, de terroristische aanslagen in Sri Lanka, het Mueller-rapport over Trump en de Russen, de brand in de Notre Dame en ander belangrijk nieuws. Ik heb de artikelen met belangstelling gelezen, maar ook met licht trillende handen en zweet op het voorhoofd. En ook met een aanhoudend hol gevoel in de maag. Het is wel duidelijk: de typische ontwenningsverschijnselen als gevolg van het plotseling stilvallen van de dagelijkse dosis Brexit-ontwikkelingen.

Kan iemand er komende dagen misschien een klein stukje over schrijven, bij wijze van afkickbegeleiding?

Ronald Gertsen, Voorschoten

Verdwenen bomen

’s Ochtends lees ik met heel veel plezier Sylvia Witteman. Grote kans dat de verdwenen bomen waar ze donderdag over schreef ergens versplinterd een kolencentrales op de been gaan houden als zogenaamde biomassa.

Een heel goed verdien model voor gemeenten en Staatsbosbeheer! Dagelijks varen hier in Groningen grote vrachtschepen met houtsnippers van gesloopte Amerikaanse bossen langs op weg naar de Eems (kolen) centrale. Het komt in Rotterdam aan in gigantische bulkcariers (het meest vervuilende vervoer ter wereld).

Benne Holwerda, Groningen

Paspoorten uitdelen

‘Poetin deelt paspoorten uit aan Oost-Oekraïners’(Ten eerste, 25 april). Rusland gaat paspoorten uitdelen aan inwoners in separistengebieden in het oosten van Oekraïne. Uittredend president van Oekraïne spreekt van een nieuw stadium ven de oorlog. Oekraïne heeft de kwestie geagendeerd bij de VN Veiligheidsraad.

Maar waarom zo moeilijk doen? Oekraïners uit deze gebieden kunnen met zo’n Russisch paspoort makkelijker reizen naar Rusland en daar hun familie en vrienden opzoeken.

Oekraïne zou hetzelfde kunnen doen voor Russen in enkele oblasten (provincies, red.) aan Russische kant van de grens, zoals Rostov, Voronezj, Belgorod en Koersk. Er wonen daar veel Russen die vriendschappelijke en familiaire banden hebben met inwoners van de separistengebieden in Oekraïne.

Met zo’n Oekraïens paspoort kunnen deze Russen makkelijker naar Oekraïne reizen of zelfs daar werken. Op die wijze wordt een situatie van vriendschappelijk en soepel personenverkeer tussen de gebieden aan weerszijden van de Oekraïne-Russische grens bereikt.

Dat lijkt me beter om op aan te sturen dan nu paniek roepen en de VN Veiligheidsraad in te schakelen.

Fons Janssen, Den Haag

Meten met twee maten

De Amerikaanse Baptisten dominee Steven L. Anderson moet uit Nederland worden geweerd, vindt onder meer het COC (Ten eerste, 25 april). Hij vindt dat homo’s de doodstraf moeten krijgen en zegt daarin de Bijbel na te spreken.

Leviticus 20:13 en Romeinen 1 schrijven inderdaad de doodstraf voor op de homoseksuele praktijk. Romeinen 1 ziet homoseksualiteit als gevolg van verduistering van het onverstandige hart door ongelovigheid. Anderson vindt wel dat de uitvoering van die straf aan de overheid toekomt, niet aan de individuele christen. Daar is weinig tegenin te brengen als je de Bijbel voor het gezaghebbende Woord van God houdt.

Nederland hoort het recht te hebben om iemand de toegang tot ons land te weigeren. De vrijheid van meningsuiting bepaalt niet dat iedereen toegang krijgt.

Maar dat zou dan ook moeten gelden voor salafistische predikers met eenzelfde boodschap.

Er is ook een verschil. Westerse overheden leggen geen doodstraf op voor homoseksueel handelen, in tegenstelling tot veel islamitische landen.

Als Nederland dominee Anderson de toegang weigert om hier te prediken, moet het dat zeker doen voor salafistische geweldpredikers. Anders meet Nederland met twee maten.

Paul Schermers, Apeldoorn

Een onsje minder

Jos Josso uit Baarn beweert dat er nergens anders zo’n groot schuldgevoel wordt aangepraat als in Nederland (Brieven 23 april). Maar een schuldgevoel is een gemoedstoestand die je je zelf oplegt.

Het stuk over kaas eten vermeldt alleen dat kaas eten milieuvervuilend is en dierenleed veroorzaakt.

Als je na het lezen van het stuk schuldig voelt zegt dat iets over je eigen bewustzijn. En wellicht overbodig maar ik noem het toch nog even: niemand zegt dat we geen vlees, kaas en vis meer mogen eten, of niet meer mogen vliegen of autorijden of douchen.

Maar van alles wat minder is wel een goed idee en dat zal bijdragen aan een gezonder en schoner milieu voor mens en dier.

Marlies Rattink, Amersfoort

Kindvriendelijk ?

Wat een gezellige binnenruimte in de naschoolse opvang – dacht ik nog en toen las ik het onderschrift: ‘kindvriendelijke cel in het politiebureau van het Overijsselse Borne.’ Dat roept vragen op:

Wat is er kindvriendelijk aan welke cel dan ook?

Wie vrolijkt er op van een afbeelding van Mario?

Waarom is er een kindvriendelijke cel in het politiebureau van Borne? Komt kindermisdaad daar zo vaak voor dat er een aparte cel voor ingericht moet worden?

Mag de cel ook door niet-kinderen gebruikt worden als er toevallig geen misdadig kind is en de andere cellen vol zitten?

Voor mij is dit het voorbeeld van de klassieke contradictio in terminis: een kindvriendelijke cel. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig!

Christien Duhoux-Rueb, Wassenaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden