‘Ontregel de zorg’ is een mooie kreet, maar te kort door de bocht

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 25 april.

Redactie
Sofie brengt veel tijd door achter een computer in het ziekenhuis. Foto Freek van den Bergh Beeld -
Sofie brengt veel tijd door achter een computer in het ziekenhuis. Foto Freek van den BerghBeeld -

Brief van de dag: Niet alleen afvinken, ook dossiers lezen

Terecht dat in het commentaar (O&D, 24 april) over ‘Ontregel de zorg’ de nadelen van te veel administratief werk worden gehekeld. Schrikbarend dat wie in de zorg werkt al snel 40 procent van zijn of haar tijd kwijt blijkt te zijn aan administratie.

Er is nog een heel ander punt van belang als het gaat om administratie door zorgverleners. Zelf heb ik meegemaakt dat er met de hand geschreven dagrapportages per persoon werden bijgehouden in het zorgcentrum waar mijn levenspartner met alzheimer woonde.

Deze rapportages kosten tijd, maar waren zinnig omdat er informatie mee werd overgedragen voor zorgverleners van latere diensten en ook voor mij. Als ik bijvoorbeeld ’s middags aankwam, kon ik direct zien wat er de nacht ervoor en ’s morgens was gebeurd.

Toen er vrij plotseling veel flexwerkers op de afdeling kwamen werken, merkte ik dat zij niet wisten hoe ze goede individuele zorg aan mijn levenspartner konden geven. Toen ik daar het afdelingshoofd op aansprak, zei ze dat die flexwerkers de rapportage voorafgaand aan hun dienst zouden moeten lezen. Kennelijk gebeurde dat niet of onvoldoende.

Moraal van dit verhaal: sommige administratie is zeker nuttig, maar wordt door werkdruk niet gelezen en niet gebruikt, met achteruitgang van de kwaliteit van zorg als resultaat.

‘Ontregel de zorg’ is dus een mooie kreet, maar ook een beetje kort door de bocht.

Dirk Oostelaar, Meteren

Polen in Nederland

Met grote interesse heb ik de artikelen ‘De Polen onze beste migranten’ en ‘Die oorlog, daar hadden de Nederlanders het niet meer over’ (Ten eerste, 24 april) gelezen.

Mijn vader, geboren in 1909, werd in 1933 hoofd van een lagere school voor uitsluitend Poolse leerlingen in Brunssum. Die kregen daardoor, in het centrum van Brunssum, onderwijs in het Nederlands midden in de lokale samenleving.

Wij waren toen heel blij met de Polen, omdat ze ons fors hebben bijgestaan met het ‘uitgraven’ van de, toen voor onze economie zo belangrijke, steenkool.

Als kind heb ik nooit negatieve opmerkingen over de Polen gehoord. Ze hoorden er gewoon bij, net als overigens ook de in die tijd integrerende Italianen. De school heeft een paar jaar bestaan en is vervolgens geïntegreerd in de lokale (katholieke!) lagere school. Voor zijn integrerende werk en activiteiten ontving mijn vader een onderscheiding van de Poolse regering: een onderscheiding .

Wellicht een tip voor de huidige Poolse Nederlanders, en uiteraard Nederlanders zelf: duik eens in de historie en zie hoe het ook kan!

Albert de Rouw, Huizen

Machtspolitiek China

In zijn column ‘China kan zo niet langer doorgaan’ (23 april) wijst René Cuperus op het streven van China naar werelddominantie.

Wat te denken van de Chinese stimulering van het aanleggen en financieren van een kanaal in Nicaragua tussen de Atlantische en Pacifische Oceanen, terwijl niet ver weg het roemruchte Panamakanaal onlangs geschikt is gemaakt voor de grootste oceaanstomers? Dat past geheel in de door Cuperus gesignaleerde Chinese geo-machtspolitiek.

Fons Janssen, Den Haag

Talpa betaalt professionals

Op de opiniepagina van 24 april pleit Gijs Scholten van Aschat voor toepassing van de Fair Practice Code op de beloning van ingehuurde kunstenaars. Dat is een goede zaak, maar Scholten van Aschat gebruikt het verkeerde voorbeeld als hij Talpa streng toespreekt en oproept de professionele dansers in onze productie DanceDanceDance een normale vergoeding te geven voor hun werk.

Bij de productie van DanceDanceDance is een ensemble van twaalf professionele dansers uit binnen- en buitenland actief. Gedurende de periode dat zij bij ons zijn – van begin mei tot eind juli – ontvangen zij een marktconform salaris. Daarnaast regelen wij appartementen, betalen reiskosten en zorgen wij voor hun eten en drinken.

Bij enkele optredens in DanceDanceDance zijn veel figuranten, ook wel extra’s genoemd, nodig. Daarvoor benadert Talpa mensen van dansscholen en dansopleidingen met de vraag of zij het leuk vinden om een dagje mee te doen. Deze mensen krijgen alleen een reiskostenvergoeding en als het etenstijd is, eten zij gezellig mee met de productie.

Thomas Notermans, woordvoerder Talpa

Memo’s openbaar

Het openbaar maken van de memo’s over het afschaffen van de dividendbelasting moet beslist een eenmalige actie blijven, want als alles in de openbaarheid zou moeten gebeuren wordt het land onbestuurbaar, aldus Mark Rutte.

Ik nodig hem uit eens een kijkje in Wageningen te komen nemen, of in een van de andere gemeenten waar de formatieonderhandelingen openbaar zijn. Het kán gewoon Mark, en alles is terug te kijken op de website van de gemeente, voor als je het gemist mocht hebben. In Wageningen loopt niemand gewichtig te doen over geheimhouding, want we hebben niets te verbergen.

Norbert Duif, Wageningen

Koeien aan de Lek

Caspar Janssen schrijft in zijn column (V, 24 april) over de noodzaak dat koeien buiten zijn. Ik heb het bewijs iedere dag voor ogen. Wonend aan de Lek zie ik aan de overkant ieder jaar een kudde koeien. Zij hebben daar in de uiterwaard een uitgestrekt gebied tot hun beschikking. Als het warm weer is, staan ze met poten in de Lek om af te koelen.

Coby Smith, Nieuwegein

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden