Column

Ontgroening mag niet van alle gevaar worden ontdaan

Bij het Groningse studentencorps Vindicat atque Polit, las ik, moeten studenten een contract tekenen waarin ze verklaren niet uit de school te zullen klappen over de ontgroening. Wie dat toch doet, moet 25 duizend euro betalen. Fair deal. Een van de aantrekkelijke kanten van het corps zijn de rituelen waarvan knorren geen weet hebben en als die op straat komen te liggen, is de lol eraf en kun je de corpora binnenkort opdoeken.

Bert Wagendorp
Archiefbeeld: (Oud)Studenten vieren feest tijdens de Maskerade-optocht door het centrum van Leiden ter ere van het 200-jarig bestaan van studentenvereniging Minerva. Beeld anp
Archiefbeeld: (Oud)Studenten vieren feest tijdens de Maskerade-optocht door het centrum van Leiden ter ere van het 200-jarig bestaan van studentenvereniging Minerva.Beeld anp

Ik heb in Groningen gestudeerd en altijd wanneer ik over de Grote Markt liep en naar het balkon van Vindicat keek, ging er iets van jaloezie door me heen. Het zag er bij mooi weer altijd bijzonder gezellig uit en iedereen leek in opperbeste stemming. Maar het waren de jaren zeventig en destijds was het not done lid te worden van het corps.

Er deden merkwaardige verhalen de ronde. Zo zou er voor de grap regelmatig een piano van het balkon naar beneden worden geworpen. Ook zouden de Vindicat-leden er veel plezier in scheppen muntjes te strooien naar het gepeupel op straat - zaken waarvan ik helaas nooit zelf getuige ben geweest. Wel ben ik een keer door een paar potige roeiers hardhandig de sociëteit uitgedonderd, maar dat was terecht.

Het was destijds, en nu vermoedelijk nog altijd, een aparte gemeenschap. Ik kwam corpsballen eigenlijk alleen tegen wanneer ik moest voetballen tegen Forward. Meestal verloren we, want er zaten altijd wel een paar verdomd knappe spelers onder de jongeheren. Aardige gasten en na afloop stond er een krat pils in de kleedkamer.

Vindicat ligt onder vuur, want een eerstejaarsstudent is bij wijze van ontgroening door zes ouderejaars met een stok op de kop geslagen en met een hersenoedeem in het ziekenhuis beland. Jongen hoort er voortaan natuurlijk wel helemaal bij en kan nog minstens zes jaar gratis drinken in de kroeg zonder dat zijn stropdas wordt afgeknipt. Maar het blijft niettemin een tamelijk ingrijpende manier van inwijden.

De nieuwe rector van Vindicat, Stijn Derksen, moest zich eerder al verweren vanwege een zogenoemde 'bangalijst' vol knappe gleuven. Dat gaat hem niet al te goed af, bleek deze week uit een verhaal van Margriet Oostveen. Maar hij zal het ongetwijfeld nog wel leren voordat hij een gewaardeerd lid wordt van de maatschappij en strikt verdediger van normen en waarden.

De lijst van bekende Vindicat-leden die uitgroeiden tot steunpilaren van het land is lang: Pieter Jelles Troelstra was er al Assessor Primus (voor hij werd geroyeerd), Job Cohen was lid, evenals Frank de Grave, Prins Bernhard junior, Wibo van der Linde, Hans Wijers, Sybrand van Haersma Buma, Max van den Berg en Jochem Myjer. Allemaal op mogelijk gruwelijke wijze ontgroend, maar niet voor niks. Het lidmaatschap van het corps is een investering voor het leven en levert je een netwerk op waarvan je nog veel plezier kunt hebben, lang nadat je wonden zijn geheeld en de kater is bekoeld.

De nieuwbouw van studentenvereniging Vindicat aan de Grote Markt. Beeld anp
De nieuwbouw van studentenvereniging Vindicat aan de Grote Markt.Beeld anp

De jongen die op zijn kop is geslagen mag van Vindicat desgewenst met de pers praten zonder betaling van 25 duizend euro, wat toch wijst op een zekere grootmoedigheid.

De corpora zijn opgenomen in de Nationale Inventaris van Immaterieel cultureel erfgoed, om te voorkomen dat mores en ontgroening verloren gaan. Volgens de burgemeester van Groningen is het toebrengen van geestelijk of lichamelijk letsel als beschermd inwijdingsritueel 'niet meer van deze tijd'. Dat mag zo zijn, toch mag de ontgroening niet van alle gevaar worden ontdaan. Anders bestaat onze elite straks uit watjes en dat kunnen we niet hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden