BrievenMaandag 16 september

Ontevredenheid is de motor van de vooruitgang

De ingezonden lezersbrieven van maandag 16 september.

Actievoerders tegen het 5G-netwerk maken zich naast de gezondheidseffecten ook zorgen om de privacy.  Beeld ANP
Actievoerders tegen het 5G-netwerk maken zich naast de gezondheidseffecten ook zorgen om de privacy.Beeld ANP

Brief van de dag: ontevredenheid

In de Volkskrant van 12 september constateert Peter de Waard dat het lijkt of Nederlanders veel klagen, terwijl Nederland ook in de top-5 van gelukkigste landen ter wereld staat. Hij verklaart deze tegenstelling uit een selectieve rapportage door de media. Ontevredenheid valt meer op.

Ik denk dat er nog een ander mechanisme in werking is. Ontevredenheid is de motor van de vooruitgang. Stel dat we in de Middeleeuwen hadden gezegd ‘het gaat goed zo, niets meer aan doen’, dan hadden we nu nog steeds tussen de brandstapels en de pesthuizen geleefd.

Alles in beschouwing nemend, is de Nederlander tevreden, maar kan alles op detailniveau nog beter. Van oudsher hebben we een directe stijl van communiceren en een gebrek aan angst voor autoriteit. In ons land wordt geen blad voor de mond genomen als het gaat om zaken die nog niet in orde zijn. Mijn vakgebied, de milieutechnologie, is er groot mee geworden: het begint met klachten van omwonenden en eindig met een schoon milieu. De tevredenheidsparadox laat zich oplossen door twee niveaus te onderscheiden: de Nederlander is tevreden op metaniveau en hanteert een gepaste ontevredenheid op operationeel niveau. Er is zelfs een verband tussen die twee.

Johan van Groenestijn, Apeldoorn

Gouden Eeuw

Het kon natuurlijk niet uitblijven in het huidige politieke klimaat: het in de ban doen van de term Gouden Eeuw, een term die in de ogen van de critici geen recht doet aan de historische werkelijkheid (Ten eerste, 12 september). Vandaar dat het Amsterdam Museum gekozen heeft voor de ‘neutrale’ aanduiding ‘zeventiende eeuw’. Helaas! Ook deze benaming is allesbehalve neutraal en getuigt al evenzeer van een duidelijke standplaatsgebondenheid. De zeventiende eeuw heeft immers betrekking op de Christelijke jaartelling. Binnenkort kunnen we dus waarschijnlijk protesten verwachten uit Joodse en islamitische hoek.

Albert Kort, ’s-Heer Hendrikskinderen

Vergulde Eeuw

In de letterkundemethode voor het voortgezet onderwijs, lees boeken! getiteld, die begin jaren zestig van de vorige eeuw is verschenen, heb ik de Gouden Eeuw de Vergulde Eeuw genoemd. Slechts een kleine bovenlaag heeft van de welvaart geprofiteerd, vandaar. Ik denk dat hiermee het probleem is opgelost.

Carl Doeke Eisma, Wassenaar

Geloofswaan

Elma Drayer maakt een vergelijk tussen salafisten en orthodox-christenen (O&D, 13 september). Zelf voelde ze zich nooit in de ban gedaan. Een ban is echter nog altijd aanwezig in het beginselprogramma van de SGP dat spreekt van ‘het uitroeien van alle afgoderij en valschen godsdienst’. De SGP heeft ook geen afstand genomen van SGP-voorman Kersten die beweerde dat de Joden in de Tweede Wereldoorlog door Hitler werden gestraft voor hun moord op Christus. Geloofswaan ten top. Terecht ook dat hoogleraar Cok Bakker in de Volkskrant als volgt wordt geciteerd: ‘Een parallel tussen bepaalde streng reformatorische scholen en de salafistische scholen uit het onderzoek is dat de lessen voorschrijven dat er maar één te belijden geloof is.’

En wat te denken van de recente verwijzingen naar het Oude Testament door sommige orthodox-christelijken? Toen Kees van der Staaij de Nashville-verklaring had ondertekend, verwees menig refo naar Leviticus waarin staat dat homoseksualiteit een doodzonde is.

Piet de Vrije, Veenendaal

Lerarentekort

Bij de discussie over het lerarentekort en of zij-instromers het lerarentekort kunnen oplossen valt het me op dat vooral de voorstanders van de zij-instromers maatschappelijke ervaring en een hbo of universitaire opleiding voldoende vinden. Dat onbevoegden alvast twee jaar lesgeven alvorens hun diploma te behalen wordt niet als een probleem gezien. Wat ik me dan altijd afvraag is of we dat ook zouden doen bij een piloten- of een chirurgentekort.

Tom Stroobach, Lelystad

Vliegen

De Volkskrant schrijft regelmatig over de toename van het aantal vliegreizen. Columnisten noemen wereldreizigers ernstige vervuilers. Zaterdag nog ging het over vliegschaamte. Prima, hoor. Maar vervolgens zie ik in dezelfde krant advertenties van vliegreizen naar verre oorden, soms paginagroot. Dat is dan weer wat minder prima. Blijkbaar is vliegen toch niet zo erg.

Gerard Bot, Wervershoof

Werkwoord

Hoe doe je dat, euthanasie? Maar al te vaak wordt euthanasie gepleegd. Plegen klinkt als moord, als een misdaad. Euthanasie verlenen klinkt als een gunst. Of uitvoeren, we stropen de mouwen even op. Voltrekken is nog erger, een vonnis. Euthanaseren doe je dan weer eufemistisch bij je kat.

Ik zou graag een neutraal werkwoord willen zien dat wordt gebruikt bij euthanasie. Het is een medische handeling, een behandeling krijg je. Pillen krijg je (als patiënt) of geef je (als arts). Als het bij mij gebeurt, dan zou ik graag willen dat ik euthanasie heb gekregen. En dat de arts mij euthanasie gaf.

Ine Reijnen, Amsterdam

Angela Groothuizen

Nooit echt fan geweest van de Dolly Dots. Ken haar muziek van vandaag ook niet en de tv-programma’s die ze presenteert, daar kijk ik niet naar. Maar wat een prachtvrouw is Angela Groothuizen. Geef en je zult ontvangen. Een voorbeeld voor velen.

Yvette van Klingeren, Apeldoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden