Lezersbrieven Maandag 24 september

Onterecht dédain tegenover Anna Karenina

De ingezonden lezersbrieven van maandag 24 september.

Keira Knightley als Anna Karenina in de gelijknamige film uit 2012.

Brief van de dag

Ik moest de datum checken, na het lezen van de Brief van de Dag ‘Literatuurfestival slaat feministische plank mis’ (21 september). Maar nee, het was echt 2018, en niet 1970, en ik had mijn bh ook nog aan. Wat een gedateerd standpunt van literatuurwetenschapper Lieke Stelling!

Onweerlegbaar vormt het vrouwelijke in onze mannenmaatschappij nog steeds een afwijking van de norm. In mijn functie signaleer ik dat vrouwen zich, juist door het leren van de taal, emanciperen. Taalverwerving begint met het delen van verhalen. Literatuur als Anna Karenina is daarvoor een prachtig gedeeld medium dat het ILFU terecht inzet om, samen met UN Women, de vrouw te positioneren als ‘minnares, echtgenote, moeder en prominent lid van een gemeenschap’.

Stelling kenschetst Tolstojs Anna Karenina als ‘archetypen: minnares, echtgenote en moeder’. Daarbij negeert ze Karenina’s rol als individu in een maatschappij die het ILFU juist benadrukt. Je zou je zelfs kunnen afvragen: zijn de wezenlijke rollen seksueel wezen, partner en opvoeder wellicht onderbelicht in de verbeelding van masculiene identiteit?

Daarnaast bejegent Stelling het voorlezen met een dédain, een literatuurwetenschapper onwaardig. ‘Voorlezen als moeders’, sneert zij. Taalontwikkeling, en daaruit voortvloeiend de literatuur, begint met voorlezen. 1.000 vrouwen staan voor allen die ons toegang geven tot de taal.

Gina van den Berg, Coördinator informele educatie en culturele programmering bibliotheek Nieuwegein

Ernstig ongeluk

In Oss was een ernstig ongeluk, waarbij een Stint en een trein betrokken waren. Hierbij vielen vier doden en twee zwaargewonden te betreuren. Het lijkt er het meest op, dat het een Stint-ongeluk was. Waarom dan in de krant van zaterdag geschreven over een spoorwegongeluk? Dat wordt dan weer gekoppeld aan een roep om alle overwegen op te heffen. Het valt dan nog mee, dat er niet geroepen wordt om alle treinverkeer te staken. Wat zou er geroepen worden, als het Stint-ongeluk op een wegkruising zou zijn geweest?

Hylke ten Cate, Haarlem

Spoorwegovergang

‘Elke spoorwegovergang is gevaarlijk, beveiligd of niet’... Elke asfaltweg is dat ook. Kijk naar het aantal verkeersdoden dat daarop valt. Weg met het asfalt!

Elien van Schot, Zutphen

Aangrijpend

Wat een aangrijpend stuk van Fokke Obbema over zijn hartstilstand! En wat goed geschreven dit stuk over zijn ‘even dood’-ervaring! En ook heel informatief: ik had geen idee wat daar zoal bij komt kijken als je door een hartstilstand wordt getroffen.

Maaike van Gilst, Dieren

De zin van het bestaan

Een prachtig verhaal van Fokke Obbema over zijn hartstilstand en de moeilijke tijd daarna!

Zelden heb ik een mooiere illustratie gelezen van de diepzinnige woorden van Viktor Frankl (in zijn beroemde boek De zin van het bestaan): ‘Het doet er niet zozeer toe wat wij van het leven verwachten, dan wel wat het leven van ons verwacht.’ Het eerste is iets wat we gewoonlijk doen; het laatste is wat we ‘door schade en schande wijs geworden’ vaak hebben te leren (kan ik uit eigen ervaring zeggen).

Bram Jansen, Schalkhaar

Probleemwijkenplan

Ik ben het hardgrondig eens met het postcodeplan van Dijkhoff, maar dan wel 180 graden andersom. Crimineeltjes uit probleemwijken verdienen juist lagere straffen dan hun collega’s uit normale wijken. Ze hebben al de pech dat ze opgroeien in een criminele omgeving en dus makkelijker vervallen tot niet wenselijk gedrag en dan moeten ze ook nog eens langer in de bak zitten. Het geld dat wordt gespaard door deze pech-crimineeltjes minder lang vast te zetten, kan dan mooi worden besteed aan verbetering van die zogenoemde probleemwijken.

Ger Ettes, Ketelhaven

De oplossing: stalen hekken

De OVV wil dat het aantal ongelukken op overwegen omlaag gaat (Ten eerste, 22.09). Natuurlijk, spoorwegovergangen zijn levensgevaarlijk, maar tunnels zijn duur.

In Nederland kennen we de ahob: de automatische halve overwegbomen. Uit mijn jeugd herinner ik me andere overwegbomen: rechts en links van de weg, van staal met aan de onderkant een stalen hek. Daar kon je niet omheen of onderdoor. Ze sloten de weg volledig af en ze braken ook niet (staal!). Ze zagen er niet flitsend uit, maar veilig waren ze wel! En veel goedkoper dan een tunnel.

Jacques Smits, Heerlen

Middendorp

Je kunt ook niet even op vakantie gaan of er verandert weer van alles in Nederland. Zet Peter Middendorp een punt achter zijn column, jammer! Ik las ‘hem’ altijd als een van de eerste stukjes in de zaterdagkrant: feestje! Bedankt Peter, je gaat vast iets nóg leukers doen. Ben benieuwd wie jou kan evenaren.

Cécile Wassenberg, Groningen

Het nieuwe stemvee

Politici hebben de gewoonte de kiezers te bestempelen als stemvee. Uit de Algemene Beschouwingen van vorige week blijkt nu dat het stemvee op stal staat, in de Tweede Kamer. Vroeger werkten Kamerleden vanuit het principe ‘zonder last en ruggespraak’. Nu bepaalt herenboer Rutte de gang van zaken. Het wordt tijd dat de koeien losbreken om nog te redden wat er te redden valt en dan zeker niet bedrijven als Shell en Unilever.

Andreas Schelfhout, Oudwoude

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden