Opinie Commentaar

Ontdooiing tussen VS en de EU kan het startsein zijn om China vast te pinnen op eerlijke handelsregels

President Trump en voorzitter van de Europese Commissie Juncker spreken elkaar in het Witte Huis. Beeld AFP

De VS en de Europese Unie hebben deze week een stap terug gezet van de economische afgrond die met een totale handelsoorlog geassocieerd wordt. De EU beloofde meer sojabonen en vloeibaar gas te gaan kopen, president Trump ­beloofde voorlopig geen importheffing van 25 procent in te voeren op Europese auto’s. Terwijl die dreiging nog wel boven de markt blijft hangen, spraken Trump en Juncker af dat er nader gesproken gaat worden over verdere reductie van tarieven op industriële producten en over gezamenlijke actie tegen oneerlijke Chinese handelspraktijken.

Juncker deed een (al dan niet virtuele) toezegging op landbouw- en gasgebied om op korte termijn de Duitse auto-export te redden. Dat stelde Trump in staat een zege te claimen, leidde tot tandengeknars in Parijs, en opluchting alom.

Was hier de vermeende onderhandelingsgenius van makelaar Trump aan het werk, of de politieke showman Trump die weer eens een zelf geënsceneerde kettingbotsing op het laatste moment eigenhandig voorkwam? Zeker is in ieder geval dat met Congresverkiezingen in aantocht een toenemend aantal Republikeinen steeds luider begon te klagen over Trumps handelsaanpak – die immers ook Amerikaanse slachtoffers maakt. Zelfs zijn poging de boeren af te kopen met noodsteun à 12 miljard dollar vermocht de gemoederen niet te bedaren.

Het spreekt vanzelf dat de uitkomst geen garanties biedt voor de toekomst. Ook niet voor komende week. Maar totdat Trump zich weer bedenkt, kan het een startpunt zijn voor een poging om gezamenlijk met de Europeanen te pogen de opkomende supermacht China vast te pinnen op eerlijker handelsregels, of betere naleving van bestaande. Obama’s strategie bestond eruit een wereldwijd web van handelsakkoorden te weven waarin die regels verder werden vast­gelegd – ook in het door Trump afgeschoten Aziatische handelsverdrag TPP. Trumps aanpak is een totaal andere: China dreigen met het onvoorstelbare – een totale handelsoorlog – in de hoop dat het zal bewegen.

Of deze strategie succesvol zal zijn, valt nu niet te zeggen. Wel dat zij grote risico’s meebrengt voor het hele wereldhandelssysteem. Tegen die achtergrond is het een opsteker dat er inzake handel binnenlandse krachten zijn met een matigend effect op de president. Ook handelspolitiek is uiteindelijk dat: politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.