'Ons huis was nog nooit zo brandschoon'

De ingezonden brieven van dinsdag 14 februari.

Minister Asscher en John de Wolf, boegbeeld voor werkloze ouderen, bij werkzoekenden. Beeld anp
Minister Asscher en John de Wolf, boegbeeld voor werkloze ouderen, bij werkzoekenden.Beeld anp

Brief van de dag: Ook door mij is de werkloosheid gedaald

Weer zo'n stuk, met heus grafiekje en foto van een kansloze werkzoekende en weer voel ik die boosheid opwellen (Werkloosheid daalt ook onder ouderen, Ten eerste, 13 februari). Want ook door mij zijn de cijfers nu een stuk beter dan vorig jaar. Ook door mij is de langdurige werkloosheid gedaald. Niet dat ik werk heb, nee, dat niet.

Maar ik krijg geen WW meer en ook geen bijstand want ik heb een verdienende echtgenoot. En dus ben ik uit het telraampje gevallen en tel niet mee, want ik doe niks, verdien niets en die statistiek is er niet. Ik heb John de Wolf de hand geschud, het was op Radio 1 te horen in oktober, toen daar een special werd gemaakt en uitgezonden over 50plussers in de WW. Ik schreef ruim 200 sollicitaties en had zelfs twee keer een sollicitatiegesprek, maar sta langs de kant, artikelen lezend over hoe goed het gaat en hoe de cijfers dalen.

Het enige wat bij mij daalt is de motivatie en de zin om te reageren als je al bij voorbaat weet dat je niet in het profiel past. Ik verveel me niet, ons huis is nog nooit zo brandschoon geweest. En ook de basisschool van mijn zoon profiteert van mijn tomeloze inzet voor de school. Dat is fijn, maar niet wat ik ambieer. Want ik wil graag werken, heel graag. Ik wil een positief onderdeel zijn van de dalende cijfers en niet een over de rand gevallen kansloze 50-plusser.

Gloort er evengoed hoop aan de horizon? Donderdag heb ik een sollicitatiegesprek voor een ondersteunde functie ver onder mijn niveau. Het zou toch wat zijn. In elk geval houdt het mijn gemiddelde van 1 sollicitatie gesprek per jaar mooi gemiddeld.

Margje van der Leeuw, Den Haag

Premiersdebat RTL

En ik maar denken dat Geert Wilders en Mark Rutte er zijn voor alle Nederlanders.

Marcel van den Bos, Amsterdam

Afspraakje

De eerste afspraak tussen VVD en PVV is al gemaakt.

Alfons Palstra, Rotterdam

De tijd dringt

Waar blijft de samenvoeging van (centrum)links tot die ene grote, sociale, groene partij die echt gewicht in de schaal kan leggen bij de naderende verkiezingen? In een democratie moet je bereid zijn tot het sluiten van compromissen. Ik zou zeggen: nú over de verschillen heenstappen en straks in het Torentje het er eens rustig over hebben. De tijd dringt.

Esther de Meijer, IJlst

Lees de krant

Vandaag heb ik definitief besloten met het oog op de komende verkiezingen geen gebruik te maken van Kies- of Stemwijzer. Immers: PVV, Partij voor de Dieren en 50Plus laten hun verkiezingsprogramma's niet doorrekenen door het CPB, Wilders en Rutte lopen weg voor het publieke debat, Denk zet internettrollen in om desinformatie te verspreiden en Wilders publiceert gemanipuleerde foto's. Een beetje dagelijks de krant lezen en je hebt geen stemadvies nodig!

Gé W. van den Bovenkamp, Zwolle

Rutte vs Wilders

Waarom wordt toch zo vaak de tweestrijd Rutte-Wilders als het interessantste aspect van de huidige verkiezingsstrijd uitgelicht? Alsof de winnaar automatisch Nederland gaat leiden. Gelukkig is dit in het Nederlandse systeem geen uitgemaakte zaak. De winnaar is hoogstens als eerste aan zet bij coalitiebesprekingen.

Een weldenkende symphatisant van CDA, D66, PvdA of GroenLinks zal het wel uit zijn hoofd laten om mee te werken aan deze enorme verrechtsing van Nederland. Met een stem op Rutte loopt deze symphatisant zowel de kans dat Rutte alsnog met de PVV (en wat ander rechts grut) het meest rechtse kabinet gaat vormen dat ooit in Nederland heeft bestaan.

Maar ook bij een kabinet gesteund door de middenpartijen zal een grote VVD daarop een zwaar stempel drukken. Laat Geert Wilders maar de grootste worden, dan kan hij zijn makkelijke oplossingen aan de andere partijen voorleggen en zal eindelijk blijken dat de keizer geen (carnavals)kleren aan heeft.

Michiel Koekkoek, Muiderberg

Mannen

Mannen missen de zoekfunctie, schrijft Aaf Brandt Corstius ('Waar is de boter?', V, 13 februari). De schrijver Dave Barry had daar de volgende verklaring voor: 'Het is een bekend feit dat mannen nooit de weg vragen. Dat is iets biologisch. Het verklaart waarom er miljoenen zaadcellen nodig zijn om een vrouwelijk eicel te vinden, ondanks het feit dat die eicel, in verhouding, even groot is als Spanje.'

Helma de Wit, Waddinxveen

Hypocriete kritiek

In de Volkskrant van 11 februari wordt gepleit voor het uitzetten van Griekenland uit de euro, onder andere omdat 'de Grieken' zo belastingschuw zouden zijn. De waarheid is dat de Grieken belastingen op kapitalen en winsten mislopen omdat dat broodnodige geld naar Nederland wordt doorgesluisd, een praktijk waarvan Nederland volop profiteert en waaraan het met graagte meewerkt. Nederland is een van 's werelds grootste belasting- en ontduikingsparadijzen. Kan Nederland, met Dijsselbloem voorop, nu eindelijk eens paal en perk stellen aan dergelijke praktijken? Zo niet, dan klinkt de kritiek op het Griekse beleid lachwekkend en hypocriet.

Stavros Kanakaris, Groot-Bijgaarden, België

Dyscalculie

Marco van Geffen probeert (U, 11 februari) zijn 'overduidelijke' dyscalculie aan te tonen met een curieus voorbeeld. Hij zegt als treinreiziger 10.45 uur altijd als 'kwart voor 10' te zien en lijdt 'dus' aan dyscalculie. Hier is eerder sprake van moeite met begrijpend lezen - een van de belangrijkste vaardigheden die een mens moet hebben om níét steeds te vroeg op het perron te staan - dan van moeite hebben met rekenen.

Wijnand Keesmaat, Zwijndrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden